2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Régóta várt közlekedésbiztonsági fejlesztések valósulnak meg Pilisborosjenőn
Illusztráció - Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Régóta várt közlekedésbiztonsági fejlesztések valósulnak meg Pilisborosjenőn

magyarepitok.hu

2023.02.28. 18:30 - Gyöngyösi Klaudia

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében támogatott fejlesztésekkel - melyek a KM Építő Kft. kivitelezésében valósulnak meg - jelentős mértékben javulnak a falu jelenlegi közlekedési problémái.

Hirdetés

Több településrészen is régóta várt változásokat hozó beruházás valósul meg Pilisborosjenőn. A beruházás a „Külső településrészt érintő beavatkozási terület”, valamint az „Ófalut érintő beavatkozási terület” fejlesztéseit foglalja magába. A projekt legkésőbb augusztus közepére készül el a kivitelező KM Építő Kft. munkájával.

A „Külső településrészt érintő beavatkozási terület” részt érintő kivitelezési munkálatok 4 részből állnak:

  1. Kövesbérc utca felújítása és párhuzamos parkoló építése
  2. Kövesbérc utcai buszmegállópár felújítása és gyalogos-átkelőhely létesítése
  3. Solymár, Téglagyári bekötőút buszmegálló pár felújítása
  4. Külső Bécsi út 35. buszmegálló pár felújítása

A közlekedésbiztonság növelés érdekében a Kövesbérci utca - Bécsi út (10.sz. főút) csatlakozásnál közvilágítás-fejlesztéssel együtt jelzőlámpás gyalogátkelőhely is létesül. A gyalogátkelőhely kialakítása biztonsági szempontból elengedhetetlen, tekintettel arra, hogy a Kövesbérci utca mentén halad keresztül az országos kéktúra útvonala is, jelenleg rendkívül balesetveszélyes átvezetéssel a 10. sz főúton keresztül mind a gyalogosok, mind a túrázók számára. Az elmúlt években több gázolás is történt ezen útcsatlakozás környezetében.

A projekt részeként autóbuszöblök felújítása, fizikai állapotának a javítása, továbbá a szükséges akadálymentes járdakapcsolatok kiépítése is megtörténik.

Jelen fejlesztés során a 10. sz főút nyomvonalán három buszmegálló pár újul meg, és további egy, jelenleg hiányzó buszmegállót is építenek a kivitelezők a Téglagyári útnál. A tervezett beavatkozás során a meglévő rossz állapotú aszfalt burkolatú öblök és peronok bontása után mindkét oldalon beton burkolatú buszöblök épülnek, valamint a meglévő peronok is új burkolatot kapnak. A felújított buszmegállókhoz vezető, úttal párhuzamos összekötő járdák kiépítése szintén jelen fejlesztés részeként valósul meg.

A „Ófalut érintő beavatkozási terület” részt érintő kivitelezési munkálatok 3 részből állnak:

  1. Kossuth tér - Prohászka Ottokár utcai játszótér közötti hiányzó járdaszakasz kiépítése
  2. P+R parkoló építése
  3. Fő úti járda felújítása és új járda építése

Balesetveszélyes helyzeteket szüntetnek meg az új járdák kiépítésével

A Pilisborosjenő ófalu részt érintően a következő feladatokat végzik el a KM Építő Kft. szakemberei.

Pilisborosjenő település ófalui részén zajló ingatlanfejlesztések következtében az infrastruktúra-fejlesztésekre is nagy szükség van, mind járda, mind parkolók kiépítése vonatkozásában. Ennek megfelelően a Kossuth tér - Prohászka Ottokár utcai kereszteződéstől hiányzó járdaszakasz kiépítése is megvalósul, mivel a játszótérre tartó kisgyerekeseknek, babakocsisoknak közlekedésbiztonsági szempontból fontos fejlesztést jelenthet egy megfelelő minőségű, új járda.

Az Ilona utca - Fő út kereszteződésétől a Fő út 13. számig a buszmegállóhoz vezető gyalogos járda teljes mértékben hiányzik, a gyalogosok az útpályán közelítik meg a megállót, ezért a projekt keretében a buszmegálló megközelítésére szolgáló biztonságos gyalogos járda kialakítása szükséges.

Az Ilona utca - Fő utca kereszteződésétől a Fő út 1. számig húzódó gyalogjárda annak idején alap és műszaki koncepció mellőzésével épült, ennek korszerű és megfelelő műszaki színvonalú felújítása is elengedhetetlen, tekintettel arra, hogy ezen szakaszon a gyalogosforgalom jelentős a közelben található általános iskola miatt. 

 

Ingyenes P+R parkolóhelyek jönnek létre

Pilisborosjenő természeti adottságai miatt hétvégenként tavasztól-őszig akár több száz autóval érkeznek ide kirándulók, a levendulaszezonban még ennél is többen látogatnak a településre.  A jelentős gépjárműforgalom  mérséklésére ingyenes P+R parkolót építenek ki az ófalu elején, csökkentve ezzel az ófaluba történő tömeges gépjármű forgalom adta balesetveszélyes helyzeteket.

A P+R parkoló helyszíne a Budai úton, a Tűzoltóság melletti önkormányzati telken valósul meg.

Jelenleg a VEKOP - 5.3.2-15-2020-00061 számú projekt előkészítő munkálatai zajlanak, a kivitelezés a téli útüzemeltetési időszak lezártát követően indul meg - várhatóan március 15-e után.

ÚtépítésKM Építő Kft.közlekedésfejlesztésközlekedésPilisborosjenőútépítésjárdafelújítás

Hírlevél

Hirdetés