2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Árvízben elveszett híd épült újjá Magyarország és Szlovákia között

Árvízben elveszett híd épült újjá Magyarország és Szlovákia között

magyarepitok.hu

2023.07.28. 10:41 - Hegedűs Gergely

A Colas kivitelezésében új útkapcsolatok is létrejöttek a 71 méter hosszú közúti hídhoz kapcsolódva.

Hirdetés

Ipolydamásdon július 28-án átadták az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában megvalósult új határhidat. Az Ipoly felett átívelő közúti átjárót a Colas Közlekedésépítő Zrt. kivitelezte Ipolydamásd és a határ másik oldalán fekvő magyar többségű Helemba (Chl’aba) között. A fejlesztésben a hídhoz felvezető két utat a Colas Út Zrt., illetve a Colas Slovakia építette ki.

A most lezárult beruházás egy régóta fennálló hiányt kezelt, ugyanis a két település közötti eredeti hidat 2000-ben az ár vitte el. A európai uniós finanszírozással, 2,5 milliárd forintból elkészült híd teljes hossza 71 méter, egyetlen nyílással szeli át a folyót. Az Ipoly északkeleti oldalán 540 méter hosszú, a délnyugati oldalon 175 méter hosszú csatlakozó út épült ki az átkelőhöz.


Eddig Ipolydamásd és Helemba között csaknem fél óra volt az út

A pénteki átadón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: 2010-ben huszonkét átkelőpont volt a két ország között, ami mára harminchétre nőtt. Szavai szerint méltatlan állapot volt, hogy Ipolydamásd és Helemba között 24 kilométer, vagyis csaknem fél óra volt az út. 

Arról számolt be, hogy idén még három újabb átkelési pontot fognak átadni Szlovákia és Magyarország között, két újabb Ipoly-hidat és egy közúti kapcsolatot.

Galéria

ÚtépítésColasHelembaIpolyIpolydamásdhídépítésÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés