2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Az Airbus Helicopters gyulai gyára melletti ipari parkban épül új út
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az Airbus Helicopters gyulai gyára melletti ipari parkban épül új út

mti, magyarepitok.hu

2023.08.09. 13:23 - Szabó Ákos

Emellett két kilométerrel bővítik az ivóvízhálózatot és 840 méteren zárt csapadékvíz-elvezető csatornát alakítanak ki, valamint további infrastrukturális fejlesztéseket is elvégeznek.

Hirdetés

Elkezdődött Gyulán az Airbus Helicopters Hungary gyára mellett (melyet tavaly július végén adott át a Market Építő Zrt.) lévő déli ipari parkban egy újabb fejlesztési szakasz, amelyet több mint 1,3 milliárd forintból valósít meg a Békés vármegyei város - közölte Görgényi Ernő polgármester szerdán.

Az önkormányzat 1 milliárd 193 millió forint európai uniós támogatást nyert el, amelyet 150 millió forint önerővel egészítenek ki.

A beruházás több mint nyolcezer négyzetméter magántulajdonban lévő területet érint, az önkormányzat először 43, változó méretű telekrészt szerzett meg, így alakult ki az a szélesség, amely lehetővé teszi, hogy 7 méter széles, két oldalán süllyesztett szegélyű utat alakíthassanak ki 824 méteren.

 

Teljes infrastrukturális fejlesztéscsomagot kap a terület

A fejlesztés során több vízügyi fejlesztésre is sor kerül, melyeket a FUTIZO Kft. kivitelez mintegy nettó 469 millió forint értékben. Zárt csapadékvíz-elvezető csatornát építenek ki 840 méteren, valamint kétezer méteren bővítik az ivóvízvezetéket is. Emellett kiépítenek gravitációs szennyvíz-gerincvezetéket is.

Kiépítenek egy újabb részprojektben alépítményi hálózatot a hírközlési hálózat elemeinek ellátására, továbbá 35 LED-es közvilágítási lámpát létesítenek az úton. Földkábeles betáplálással új elektromos közcélú hálózatot építenek ki, lehetőséget biztosítva az út melletti ingatlanok későbbi villamos csatlakozásához.

 

Az Airbus és a helyi vállalkozások is jól járnak

A polgármester elmondta, a déli iparterületen jelenleg a legismertebb gazdasági szereplő az Airbus Helicopters Hungary, de több gyulai kisvállalkozás is működik itt, és továbbiakat is várnak. "Az út megépítése helyi vállalkozások fejlődését ugyancsak segíti"

- tette hozzá.

A fejlesztésnek - mivel az előző uniós ciklus forrásáról van szó - év végéig be kell fejeződnie. A pályázat nem támogatja gyalogos és kerékpáros létesítmények építését, így ezeket más forrásból valósítják meg.

ÚtépítésGyulaMarket Építő Zrt.FUTIZO Kft.útépítésszennyvízivóvízcsapadékelvezetés

Hírlevél

Hirdetés