2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Hamarosan indulhat Szatmárnémeti bekapcsolása az európai gyorsforgalmi hálózatba

Hamarosan indulhat Szatmárnémeti bekapcsolása az európai gyorsforgalmi hálózatba

magyarepitok.hu

2024.01.29. 15:42 - Hegedűs Gergely

Szatmárnémeti és Óvári között 11 kilométer hosszú négysávos út épül; a másik oldalon az M3-astól Csengerig kiépülő M49-es lesz a folytatása.

Hirdetés

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) meghirdette a közbeszerzési eljárást a Szatmárnémetit Magyarországgal összekötő gyorsforgalmi út építésére - írta hétfőn az Economedia.ro román gazdasági portál. 

A Mátészalka-Szatmárnémeti gyorsforgalmi út létesítéséről 2021-ben írt alá megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Claudiu Nasui akkori román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterrel.   


Szamos Expressz névre keresztelték

A román fél által megépítendő Szatmárnémeti-Óvári út a kiírás szerint 11 kilométer hosszú, menetirányonként kétsávos lesz, két csomópont és két parkoló épül hozzá. Jelenleg a partiumi városnak a román-magyar határral való összekötését a DN19A jelzésű, kétszer egysávos romániai országút biztosítja, bizonyos szakaszain a nagy forgalom miatt nehéz a közlekedés.   

A Szamos Expressz névre keresztelt gyorsforgalmi út Szatmárnémeti körgyűrűjéről indul és Óvárinál (Oar) éri el a román-magyar határt. Magyar oldalon Csengeren csatlakozik rá az M3-as autópályából leágazó, épülő M49-es autóútra, rákapcsolva ezáltal Szatmárnémetit az európai autópálya hálózatra. 


Bihar megyében is létesül egy új közúti kapcsolat Magyarországgal

A romániai közbeszerzések elektronikus rendszerében (SEAP) közzétett kiírás szerint a Szatmárnémeti-Óvári gyorsforgalmi utat két év alatt kell megépítenie a kivitelezőnek. A beruházás értéke 738-832 millió lej (57,8-65,1 milliárd forint) között mozog. A munkálatra jelentkező cégek március 14-éig nyújthatják be ajánlataikat. 

Az Economedia.ro emlékeztet, hogy a Szatmár megyei kapcsolat mellett Bihar megyében is létesül egy új közúti kapcsolat Magyarországgal. A közeljövőben hirdetik meg a tendert a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út kivitelezésére, mely Szalontánál éri el a magyar határt és csatlakozik az M44-es gyorsforgalmi útra. A beruházás Romániában egyedülálló módon a két megye - Bihar és Arad - közgyűlése közötti együttműködés révén valósul meg.

ÚtépítésM49-esSzatmárnémetiErdély

Hírlevél

Hirdetés