2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Megkezdődött a pesti belváros egyik utcájának felújítása
Fotók: facebook.com/terezvaros.hu

Megkezdődött a pesti belváros egyik utcájának felújítása

magyarepitok.hu

2024.03.11. 07:50 - Bíró Beáta

Már elkészült az új nyomvonalas vízvezeték és elkezdték a járda bontását, valamint a Stockholm rendszerű fa ültető sáv kialakítását.

Hirdetés

Csaknem egy hónapja zajlanak már a közterület- közlekedésfejlesztési munkálatok Budapest második legsűrűbben lakott kerületében. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Terézvárosban a Csengery utca Podmaniczky és Szondi utcák közötti szakasza a HE-DO kivitelezésében újul meg. A projekt a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. megrendelésében és a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzatának beruházásában valósul meg.

A fejlesztés 5 fő részből áll:

  • út és parkolósáv építése,
  • környezetrendezés,
  • csapadékvíz-elvezetés,
  • vízvezeték-kiváltás,
  • locsolóhálózat és ivókút kiépítése.

Az új parkolósáv építése enyhítheti a VI. kerület parkolási gondjait, a zöldítés és utcabútorok létesítése pedig növeli a lakók komfort érzetét.

Már elkezdődtek a bontási munkálatok

A lakók kiértesítése és az ideiglenes forgalmi rend változás kitáblázását követően zöld utat kapott a felújítás.

„A teljes szakaszon elbontottuk a nyomvonalas csatornaépítés betonburkolatát és a kockakő útburkolatot. Kiváltottuk a vízgerincet, az új nyomvonalon készült vízvezetéket üzembe helyeztük, ezzel párhuzamosan megújultak a házi vízbekötések is” – számolt be a projektről Tímár Gellért, a HE-DO főépítésvezetője.

 

 

A régi, 10 méter széles kockakő útburkolat és a kétoldali aszfalt járda újjáépül. A széles útpálya 3,5 méteresre szűkül, egyik oldalon 45 fokos, a másik oldalon párhuzamos parkolósávot alakítanak ki zöld szigetekkel.

Tímár Gellért tájékoztatása szerint jelenleg a páros oldali járda bontása történik, illetve a páratlan oldalon a Stockholm-rendszerű faültető árok helyének kialakítása is elkezdődött. Ez ’fabarát’ nagy ültetőközeget jelent, amelybe több épület ereszcsatornája is beköthető, így az öntözés időszakosan egy drén felületen keresztül megoldhatóvá válik.

 

 

Emellett többszáz bokor, cserje ültetése történik meg, ezeket zöld szigetekbe helyezik el.

A munkálatok jelenleg a szokatlanul enyhe időjárásnak köszönhetően a vártnál jobb ütemben haladnak.

 

Látványterv: terezvaros.hu

 

A Terézváros 2030 közterület-megújítási program részeként tavaly szeptember 20-án indult el a Csengery utca faltól falig felújítása. Az átalakításnak az is célja, hogy az utca csendesebb, az átmenő forgalom kisebb legyen, szélesebb járdák, növények biztosítsák az otthonosabb életteret. Korábbi facebook-posztjában a Terézvárosi Önkormányzat azt írja: a Csengery utca átalakítása lesz az első megvalósult példája annak, hogy – ahol közművek és más körülmények engedik – hogyan lehet átalakítani a sivár belvárosi közterületeket zöldebb, élhetőbb, a pihenést szolgáló közösségi terekké.

ÚtépítésHE-DOBudapestTerézvároscsapadékelvezetésjárdafelújítás

Hírlevél

Hirdetés