2024.06.16, Vasárnap
Így újul meg mintegy 20 kilométer hosszan az Egert és Szilvásváradot összekötő útvonal
Illusztráció

Így újul meg mintegy 20 kilométer hosszan az Egert és Szilvásváradot összekötő útvonal

he-do.hu, magyarepitok.hu

2024.05.22. 08:16 - Szabó Ákos

A HE-DO a Magyar Közút megbízásából dolgozik a Heves vármegyei utak modernizálásán.

Hirdetés

Mint korábban is megírtuk, 1984 után idén is Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak szeptember 4-8. között. Ennek kapcsán közel 22 kilométer hosszan újítja fel a HE-DO a Magyar Közút Nzrt. megbízásából:

  • a 25-ös főutat a 19+745-27+668 km szelvények között,
  • illetve a 2506-os jelű Szarvaskő-Vadna összekötő utat a 0+000-13+635 km szelvények között.

A HE-DO honlapján közzétett tájékoztatóban beszámolnak: a munkálatok 2024. május 2-án kezdődtek el az aszfaltburkolat profilmarásával és az űrszelvényben lévő lombkoronák nyesésével, illetve a terelő út kátyúzásával. A profilmarást követően a szakaszos pályaszerkezet-cserék után a szakemberek több, mint 4 km-en megerősítik a burkolatot az ún. aszfalt kiegyenlítő réteg beépítéssel, majd a teljes szakaszon elkészítik az aszfalt kopóréteget.

 

 

Hidakon is dolgoznak

Hangsúlyozzák: a 25-ös főút érintett szakaszán a 87-es vasútvonal három helyszínen külön szintben keresztezi a főutat.

„A vasút a főút felett mindhárom keresztezésben felüljárón került átvezetésre, ahol jelenleg nem biztosított a közúti űrszelvény előírt magassága. Ezeken a helyeken az út pályaszintjének süllyesztésével biztosítjuk a szükséges űrszelvény magasságát, valamint felújításra kerülnek a híd felmenő szerkezetei”

– részletezi a kivitelezés egyes munkafolyamatait Pintér Gábor, a HE-DO főépítésvezetője.

A főpálya mellett felújítják még a szakaszon található buszmegállók aszfaltburkolatát és az összes híd kopórétegét is. A vasúti hidak környezetében a pályaszint-süllyesztéses szakaszokon új folyókákat építenek és a szivárgó rendszert alakítnak ki – ez utóbbi két feladat az alvállalkozó KM Építő Kft. közreműködésével valósul meg.

 

Különleges technológiát használnak

A projekt érdekessége, hogy szintetikus szálkeverékkel megerősített aszfalt-keveréket használnak fel a kivitelezéshez. Ennek a technológiának a jellegzetessége, hogy az aszfalthoz nagy szakítószilárdságú szintetikus szálakat kevernek, ami többek között csökkenti a repedések kialakulásának esélyét is.

ÚtépítésHE-DOKM Építő Kft.SzilvásváradútfelújításhídépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.25-ös út

Hírlevél

Hirdetés