2024.07.23, Kedd

Hirdetés

M44-es: fontos lépés a határig vezető 43 kilométeres szakasz megvalósításához
Illusztráció

M44-es: fontos lépés a határig vezető 43 kilométeres szakasz megvalósításához

magyarepitok.hu

2024.06.18. 08:18 - Szabó Ákos

A 2x2 sávos út projektjéhez megvannak a tervezők.

Hirdetés

Az UTIBER Kft. és a RODEN Mérnöki Iroda Kft. társulása nyerte az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és a méhkeréki erdélyi határ közötti útvonalának megtervezésére kiírt közbeszerzési eljárást, mintegy 43 kilométernyi utat fognak megtervezni – írja Facebook-oldalán a konzorciumvezető UTIBER. Mindezt alátámasztja az online közbeszerzési tájékoztatóban közzétett, az ajánlatok elbírálásáról szóló dokumentum is, miszerint nettó 5,084 milliárd forint értékben fog dolgozni a két cég. Ennek során

az M44-es projektjéről közzétett adatok szerint Békéscsaba és az országhatár között új nyomvonalon jön létre 43 km hosszú, négysávos gyorsforgalmi út. A tervezők feladata a kiválasztott nyomvonal és a hatályos környezetvédelmi engedély alapján az engedélyezési- és kiviteli tervek elkészítése, valamint a megvalósításhoz szükséges engedélyek megszerzése

mint ahogy arról korábban is írtunk. A tervezést követően kerülhet majd sor a kivitelező kiválasztására új közbeszerzési eljárásban.

 

A fejlesztéssel érintett térség

 

Körös-híd, különszintű csomópontok, vasúti felüljárók, elkerülő utak épülnek majd

Az Építési és Közlekedési Minisztérium projektjében Méhkerék település térségében külön elkészül egy különszintű csomópont dokumentációja. Sarkad és Doboz között egy új mérnökségi telepet terveznek, illetve Békéscsaba és Sarkad mérnökségi telephelyeinek bővítésére is felkészülnek.

Mindemellett az alábbiak részei még a nagyszabású fejlesztésnek:

  • egy legalább 40 m támaszközű Kettős-Körös híd Doboz térségében,
  • két települést elkerülő út,
  • összesen öt különszintű csomópont,
  • két vasúti felüljáró,
  • egy-egy egyszerű pihenő és tengelysúlymérő állomás.

A kiírás külön jelzi, hogy Sarkad ipari parkjának egy, a várost elkerülő úttal való bekapcsolása szükséges a gyorsforgalmi út nyomvonalába. Hangsúlyozzák még: a gyorsforgalmi út tervezetten Méhkerék település fölött, a 42153-as utat keresztezve a Natura2000-es területeket és ökológiai folyósókat elkerülve érkezne meg a magyar-román határszakaszhoz. A határátkelő pedig Románia területén kerül kialakításra.

ÚtépítésRODEN Mérnöki Iroda Kft.útépítésUtiber Kft.M44-esBékéscsaba

Hírlevél

Hirdetés