2024.09.21, Szombat
Útfelújítással lép szintet a Tokaj-Zemplén térsége
Főkép, illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Útfelújítással lép szintet a Tokaj-Zemplén térsége

magyarepitok.hu

2024.09.16. 17:16 - Bíró Beáta

A 37-es főút több mint 12 km-es szakaszának megújítása fontos eleme a Tokaji borvidék turisztikai fellendítésének.  

Hirdetés

Nemcsak a helyiek közlekedését teszi komfortosabbá, hanem a Tokaji borvidék turisztikai megközelítését is könnyebbé teszi a 37-es főút újabb fejlesztése. A beruházás a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács által kidolgozott program egyik fontos eleme. Az összetett fejlesztési terv célja, hogy a Tokaj-Zemplén térség az ország harmadik legvonzóbb turisztikai régiójává váljon Budapest és a Balaton után. Ennek feltétele, hogy biztonságos és jó minőségű utakon lehessen megközelíteni a borvidéket.

Lapunk folyamatosan nyomon követi a térség fejlődését: egy másik programban 2021-ben a HE-DO  kivitelezésében a 37-es és a 38-as főút kereszteződése épült át körforgalommá, valamint 2023-ban a Duna Aszfalt Zrt. munkájával négysávosra bővült a 37-es főút Gesztely és Szerencs között.

Most a 37-es főút 12,66 kilométeres szakaszán újul meg a burkolat Bodrogolaszi közigazgatási határától az erdőbényei leágazásig (Szegilong határáig). A projekt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, a HE-DO kivitelezésében valósul meg. A Magyar Közút lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a munkaterületet 2024. augusztus 21-én adták át a kivitelezőnek.

 

 

Kivágják az idős, veszélyes fákat, több hidat is felújítanak

A 37-es főút érintett szakaszának felújítása során a burkolatmarást követően helyenként profiljavító réteget építenek be, majd a meglévő pályaszerkezet teherbírásától függően egy és két rétegű aszfaltmegerősítés történik. A felújítás során árok- és padkarendezés is megvalósul. A nemesített padkát felújítják, valamint kicserélik a szélességjelző oszlopokat és valamennyi KRESZ táblát.

A feladat része a cserje- és fairtás, mely során 270 db túlkoros fa kivágása is megtörténik. A felújítással érintett útszakasz a Bodrog közelében halad, több kis patakot szel át. A munkálatok emiatt összesen 9 hidat érintenek: ebből négy műtárgyat felújítanak, a többi öt hídon pedig burkolatfelújítás történik.

 

További tervek a régió fellendítésére

Wáberer György, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács társelnöke lapunknak elmondta:

„A tervek szerint tovább folytatódik az úthálózat rendbetétele. Ha a szóban forgó felújítás megtörténik, a 37-es főútnak már csak a Mád és Erdőbénye közötti 11 kilométeres szakaszát kell rendbe tenni – reméljük, hogy a közeljövőben ez is megvalósulhat. Azt szeretnénk elérni, hogy a Budapestről érkezők biztonságos és jó minőségű úton közelíthessék meg a Tokaji borvidéket, vagy a zempléni térséget, hiszen ezzel erősödik a régió turisztikai vonzereje.”

Hozzátette: a térség fejlesztése egy helyzetelemzéssel, majd egy stratégia felállításával kezdődött. Az erre kidolgozott operatív program 2030-ig határozza meg azokat a fejlesztési irányokat, amelyek mentén a térség a közeljövőben halad. A programot tavaly a magyar kormány is elfogadta. 

„Az a feladatunk, hogy összehangoljuk és egyirányba tereljük azokat a fejlesztéseket és forrásokat, amelyek a térségbe érkeznek, hogy ezek koherens, egymásra épülő programként valósuljanak meg” – zárta gondolatait a társelnök.

 

ÚtépítésHE-DOútfelújítás37-es főútTokaj-Zemplén Térségfejlesztési Programturisztikai fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés