2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Megújul Szigetszentmiklós legfontosabb közlekedési csomópontja: lezárult a tervpályázat
Grafika: Vitézy Dávid / Facebook

Megújul Szigetszentmiklós legfontosabb közlekedési csomópontja: lezárult a tervpályázat

magyarepitok.hu, Vitézy Dávid / Facebook

2022.05.11. 13:37 - Kolinek Nóra

A BFK tervpályázatának eredményhirdetésére június 3-án kerülhet sor.

Hirdetés

Tizenkét pályázat érkezett a szigetszentmiklósi József Attila-telep HÉV-megálló környezetének megtervezésére – derült ki Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatójának Facebook posztjából.

Szigetszentmiklós a ráckevei HÉV által érintett legnagyobb település, több mint 40 ezer lakosa van. A város fő HÉV-megállója, a lakótelepek szomszédságában a József Attila-telep, ezért a H6-os vonal fejlesztésén belül az itteni megálló környezetének megtervezésére külön építészeti tervpályázatot írtak ki.

A sűrűn beépített területen nem egyszerű a P+R parkolók elhelyezése, így az indulóktól parkolóházra is várták az ötleteket. A beadási határidőig, 2022. május 10-ig, 12 munka érkezett. Az értékelés most kezdődik, nyertest június 3-án hirdetik ki – olvasható a bejegyzésben.

Áthelyezik a HÉV-megállót

A H6-os HÉV fejlesztése a BFK és MÁV-HÉV Zrt. irányításával folyik, a pálya és a megállók felújítását a Főmterv és a Kontúr Csoport konzorciuma tervezi.

A József Attila-telep Szigetszentmiklós legfontosabb, napi 4300 utas átszállását biztosító közlekedési csomópontja. A beruházásnak köszönhetően az előrejelzés szerint napi 7500 főre növekedhet az utasszám.

A tervek szerint a mostani megállót keleti irányban kétszáz méterrel arrébb helyeznék a Csépi úthoz, ahol a Bucka városrészbe vezető szűk aluljárót átépítenék, bővítenék. Elhelyezkedése így kedvezőbb lesz, nem közvetlenül a lakóépületek mellett állnak meg a szerelvények, ugyanakkor a lakótelep tengelyébe kerül, így mind északról, a Gyári útról, mind a Csépi úton bekötött déli városrész felől javul a megközelíthetősége. A peronok mindkét irányból jól elérhetőek lesznek

 – ismerteti a vezérigazgató.

A parkolóházban elektromos gépjárművek töltésére is lehetőség lesz

A tájékoztatás szerint, a Gyári út felől is jól megközelíthető új parkolóházban három szinten egy legalább 180 gépjármű befogadására alkalmas épületet kell megtervezni, melyben négy mozgáskorlátozottak számára kialakított, és további négy elektromos gépjárművek töltésére alkalmas parkolóhelyet helyeznének el, és száz kerékpár befogadására is alkalmas lenne. Az épületben három kiskereskedelmi üzlet is helyet kapna, és akadálymentes mosdót is kialakítanának.

A koncepciótervnek ötleteket kell adnia a HÉV- és buszforgalomhoz kapcsolódó jegyautomaták, hirdetmények esztétikus elhelyezésére.

 

VasútfejlesztésBudapest Fejlesztési Központ (BFK)HÉV-fejlesztésSzigetszentmiklósFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.Kontúr Csoport Kft.

Hírlevél

Hirdetés