2024.03.19, Kedd
Betonmunkákkal és kotrással halad a tiszalöki vízlépcső projektje
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Betonmunkákkal és kotrással halad a tiszalöki vízlépcső projektje

magyarepitok.hu

2020.05.31. 08:39 - Szabó Ákos

A Kötiviép’B szakemberei egy átfogó fejlesztés keretein belül dolgoznak a Nyíregyháza közelében található nagyműtárgyon.

Hirdetés

Lapunk rendszeresen beszámol Magyarország egyik legfontosabb vízügyi létesíténye, a tiszalöki vízlépcső rekonstrukciós és fejlesztési beruházásáról, melyet a magyar szakiparág meghatározó vállalata, a Kötiviép’B Kft. végez el.

 

A képre kattintva galéria nyíilik.

 

Miért fontos a projekt?

Az 1950-es években felépített tiszalöki létesítmény jelentőségét az adja, hogy az energiatermelés mellett duzzasztóműként is működik. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a Tisza szabályozása után a víz jóval gyorsabb lefolyása miatt időnként aszályok sújtották a mezőgazdaságot. A létesítmény kiemelt feladata még biztosítani az Alföldet öntöző és ivóvízzel ellátó Nyugati és a Keleti főcsatorna friss vízellátását. Utóbbi adja Debrecen ivóvízkészletének jelentős részét.

 

 

A fejlesztés célja a vízlépcső, mint kiemelt jelentőségű nagyműtárgy rekonstrukciója, amelynek révén a vízkészletekkel való gazdálkodás feltételei is javulnak. Nemrég a kivitelező tájékoztatta lapunkat a feladatok előre haladásáról, ennek alapján jelentkezünk az átfogó projekt több eleméről is új hírekkel.

 

A tervek szerint halad a munka

Az elmúlt hónapokban a rendkívüli helyzet ellenére is folyamatosan haladt a munka, nem volt szükség arra, hogy megálljanak, a tervek szerint tudnak dolgozni. Az aktuális feladatokról egyenek mellett kiderült: a betonjavítások elindultak, a hídpillérek felújításán is dolgoznak, de többek között zajlanak a felülettisztítási, korrózióvédelmi munkák is.

 

 

Többek között megtudtuk még: a gépészeti projektelemekben előkészítő folyamatoknál jár a kivitelező. A hidromechanizációs kotrások pedig a műtárgy három részre osztott vízterében is aktuálissá váltak: mind a felvízi és alvízi várakozórészen, mind pedig a hajózsilip és környezete esetében. A projektben ezen felül számos más részfeladaton is folyamatos az előre haladás.

 

 

Galéria

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.Tiszalökvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés