2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Mosoni-Duna vízszintjét is rehabilitáló beruházás
Fotók: ÉDUVIZIG

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Mosoni-Duna vízszintjét is rehabilitáló beruházás

magyarepitok.hu, ÉDUVIZIG

2021.06.23. 18:30 - Kolinek Nóra

A Kötiviép'B, valamint a Mészáros és Mészáros konzorcium kivitelezésében épülő torkolati műtárgy közel 90 százalékos készültségen áll.

Hirdetés

Legutóbb május végén írtunk Északnyugat-Magyarország egyik meghatározó vízgazdálkozási fejlesztéséről: a Mosoni-Dunánál Győr közelében, Véneknél épülő komplex műtárgyról és a kapcsolódó vízügyi építkezésekről.

A Kötiviép’B Kft., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. konzorciuma a Duna és a Mosoni-Duna torkolatában található Torda szigeten és a közeli ártéri területeken is dolgozik az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) beruházásában. A mérnöki feladatokat a Főber Zrt. látja el, a munkálatokhoz a Magyar Doka Kft. zsalurendszereit használják.

A képre kattintva galéria nyílik Fotók: ÉDUVIZIG

 

A 28,432 milliárd forint támogatással megvalósuló európai uniós vízügyi projekt megvalósítása a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) vált lehetővé. A kivitelezési munkák 2017 decembere óta folynak a térségben, és várhatóan jövő év tavaszáig tartanak.

A beruházás keretében 2021. június 18-án sajtótájékoztatóra került sor a torkolati műtárgynál Vének közelében a Torda-szigeten. Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is felszólalt, majd elvégezte az egyik szegmenstábla mozgatási próbáját, és megtekintette a kivitelezés aktuális állását.

 

A projektben ökológiai halátjáró is létesül

Az épülő torkolati műtárgy az acél szegmens elzáró szerkezetekkel vízszintszabályozást és a hajók átzsilipelését biztosítja majd a jövőben, valamint lehetővé teszi a halak számára az átjárhatóságot.

A beruházás fő célja a Mosoni-Duna torkolati szakaszán a lesüllyedt kis- és közepes vízszintek megemelése, a Duna megtámasztó hatásának megfelelő torkolati vízszint visszaállítása, amellyel lehetővé válik a vizes élőhelyek rehabilitációja.

A projekt keretében épülő műtárgy az árvízkapu funkciót is biztosító vízszintszabályozó műből, hajózsilipből, és a Mosoni-Duna hosszirányú ökológiai átjárhatóságát biztosító halátjáróból áll.

 

Rövidesen áttöltésre kerülhet a Mosoni-Duna meder

A közelmúltban valósult meg az acél elzáró szerkezetek és mozgató berendezések beépítése, illetve azok beépítést követő száraz- és nedvespróbája.

Jelenleg a műtárgyhoz csatlakozó új alvízi- és felvízi meder kialakításának befejező munkái zajlanak, amely után a Mosoni-Duna meder teljeskörűen áttöltésre kerülhet.

A mederáttöltést követően a Mosoni-Duna érkező vízhozamát már a műtárgyon fogják átvezetni. Ennek tervezett időpontja 2021. augusztus.

A Mosoni-Duna mederáttöltését követően hajózási zárlat lesz érvényben várhatóan a műszaki átadás lezárásáig. Folyamatban van a kétszintes kezelőépület, a műtárgy felett átvezetett híd és az ideiglenes betétgerenda tároló építése is. A projekt műszaki készültsége megközelíti a 87 százalékot.

Galéria

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.Mészáros és Mészáros Kft.Magyar Doka Kft.GyőrFőber Zrt.Országos Vízügyi Főigazgatóság

Hírlevél

Hirdetés