2024.09.09, Hétfő
Mezőségi páros – újabb két falu kap csatornahálózatot

Mezőségi páros – újabb két falu kap csatornahálózatot

magyarepitok.hu

2024.08.04. 08:00 - Móré Levente

Kolozs megye délkeleti részén, az Erdélyi-medence közepén fekszik a két falu, amelyeknek 13 kilométernyi szennyvízhálózatot építhet a SZABADICS romániai leányvállalata.

Hirdetés

Igazi esszenciális kultúra uralja ma is a mintegy 300 magyar, román és szász települést magába foglaló Mezőséget, amelynek régies, de gazdag tánc- és zenekultúrája őrzött meg a legtöbbet az erdélyi reneszánsz és barokk örökségből. A magyar, román, cigány és szász kultúra összefonódása, kölcsönhatása itt fokozta a legmagasabbra az erdélyi tánc- és zenekincs gazdagságát: a Mezőségen teljesen összemosódnak a magyar és román jellegzetességek határai – valódi kulturális kétnyelvűség érvényesül. 

E máig élő hagyomány fennmaradásának alappillére pedig az élhető falvak fenntartása, hiszen a falusi lakosság, a népi szokások és tevékenységek itt maradhatnak meg a legevidensebben. Ennek érdekében építenek ki szennyvízhálózatot is a Mócs (Mociu) községhez tartozó Mezögyéres (Ghirișu Român) és Mezőkeszü (Chesău) falvaiban is: a két településen összesen több mint 13 kilométer szennyvízcsatorna-hálózatot építhet ki a SZABADICS Zrt. leányvállalata, a SZABADICS Romania S.R.L., amelynek során a települések minden házát csatlakoztatják majd a közös hálózathoz.

 

 

Határidó előtt végezhetnek

Az Anghel Saligny Nemzeti Beruházási Program támogatásával épülő víz- és szennyvízcsatorna-hálózatot deklaráltan azzal a céllal hozzák létre, hogy általa javuljanak a falvak lakóinak szociális és gazdasági lehetőségei, valamint életminősége. A Mezögyéresen 7.400 méter, Mezőkeszün 5.720 méter megépítendő hálózat teljes költségvetése nagyjából nettó 7 millió lej; a 2023 júliusában kezdődött beruházással pedig 24 hónap alatt kell végeznie a kivitelezőnek.

„Mostanra körülbelül 11 kilométer csatornaszakaszt fejeztünk be, ami a hálózat teljes hosszának 85%-a, így bízunk abban, hogy a projekt 2024 végére, még a 2025-ös határidő előtt befejeződik” – tudtuk meg Felföldi Cristiantól, a SZABADICS Romania S.R.L. igazgatójától.

 

 

Sokszereplős folyamat, hosszútávú hatások

Amint arra Felföldi Cristian felhívta a figyelmet: a beruházó a szerződés aláírásától kezdve részt vesz a projekt zökkenőmentes lebonyolításában és mindent megtesz annak érdekében, hogy a csatornarendszer építése időben befejeződjön. A szoros együttműködésre szükség is van, hiszen egy csatornahálózat kiépítése számos logisztikai, műszaki és környezetvédelmi kérdés kezelésével jár. A változó geológiai viszonyok (mint például a homokos vagy az agyagos talaj), a forgalomirányítás és a közösségre gyakorolt hatás is gyakori probléma, amelyekre a kivitelező a csapatokat is fel kell készíteni, hiszen csak akkor adhatnak ezekre gyors és hatékony megoldást.

 

 

A szennyvízhálózat fenntartható építése és hosszú távú hatása szintén fontos szempont. Mint az igazgató is jelezte:

„Ezek érdekében nagy figyelmet fordítunk a tartós, korrózióálló anyagok használatára, valamint a csatornahálózatépítés felügyeletének biztosítására, hogy kockázatokat még azelőtt felismerjük és minimalizáljuk, mielőtt azokból hibák keletkeznek.”

 

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.Szabadics Romania S.R.L.RomániaErdélyszennyvízivóvíz

Hírlevél

Hirdetés