2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Rekordbevétel: így teljesített 2016-ban a Market
magyarepitok.hu

Rekordbevétel: így teljesített 2016-ban a Market

magyarepitok.hu

2017.02.02. 16:57 - Antal Zsófia

Története eddigi legsikeresebb évét zárta a 21 éves Market Építő Zrt., amely tavaly 86 milliárd forintos árbevételt ért el.

Hirdetés

2016-ban végre az egész hazai magasépítő-ipar erős évet zárhatott. A Market Zrt. összesen 51 nagy projekten dolgozott, egyszerre jellemzően 30-35 helyszínen végzett munkát. Meghatározó projektje a FINA 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínét jelentő Dagály Úszóaréna, mely a vállalási határidő előtt két hónappal korábban készül el.

Tavaly a 46 versenypiaci megrendelés adta az árbevétel nagyobbik részét, azonban, ahogy a szektor egészében, úgy a Market forgalmi adatain is érezni lehetett, hogy míg az elmúlt évtizedben az út-, vasút- és csatornaépítések miatt a mélyépítő-ipar dominált a kormányzati megrendeléseknél, tavaly már megszaporodtak az oktatási vagy sportcélú közösségi fejlesztések. A közbeszerzéseken elnyert munkák így a forgalom egyharmadát jelentették a Market számára. Az elmúlt 21 évben a kifejezetten a versenypiaci megrendelésekben erős vállalkozáscsoport bevételeiből 90 százalék volt a magánpiaci projektek aránya.

 

Scheer Sándor: a magasépítő-ipar tovább növekedhet

A kiemelkedő eredményeket hozó üzleti évet Scheer Sándor vezérigazgató így értékelte: „A magas forgalom és a sok sikeresen befejezett projekt mellett ez az üzleti év is azt bizonyította, hogy az építőiparban könnyű év nincsen. 2016-ban elsősorban a fizikai munkások körében jelentkező munkaerőhiány jelentett számunkra kihívást. Ennek fényében különösen örömteli, hogy a projektjeinken sikerült az ütemezéseket tartanunk, és többek között olyan nagy nemzetközi sikereket hozó projekteken is eredményesen dolgozhattunk, mint a CEU új, ultramodern kampusza, vagy az MCS Vágóhíd Mohácson. De említhetném még a V17 irodaházat, az Apollo gumigyárat vagy a Nestlé új állateledel-gyárát is.”

A 2017-es esztendőre előretekintve Scheer Sándor derűlátó: „a magasépítő-ipar továbbra is növekedhet. A fejlesztéseket uniós források is segítik, fővárosunk feljövőben van, folytatódhat a lakásállomány éveken át elmaradt megújítása. Bízom abban, hogy 2017-ben, ha szerény mértékben is, de társaság-csoportunk ismét növelni tudja a forgalmát és hatékonyságát.”

 

A sok projekt új munkahelyeket is teremtett

A Market Csoport összesített létszáma tavaly 720 főre nőtt, 86 új munkavállaló csatlakozott a vállalathoz, amit számos projekt indokolt. A Market építi:

  • a Magyar Telekom új székházát is, éppen a szintén a társaságcsoport nevéhez fűződő Groupama Aréna mellett,
  • a termelőkapacitások fejlesztései közül kiemelhető az Audi autógyár, az Apollo gumiabroncsgyár, ahogyan a 2016-os év nagyobb projektjei közé tartozott a BILK L2 raktárépülete, a DHL logisztikai központja, illetve a kazincbarcikai Ongropack gyár beruházásának elindítása,
  • a Magyarországon újra életre kapó iroda- és szállodafejlesztésekből is kivette a Market a részét, amit a Váci Greens irodaház, a Hotel Moments, a Párizsi Udvar Hotel, illetve a Clark Hotel fejlesztése is bizonyít,
  • szintén jellemző volt a sok oktatási projekt, a már említett CEU épület mellett a Brit Nemzetközi Iskola, illetve a MOME új épülete is a Market nevéhez fűződik.

 

Összesen 181 ezer négyzetmétert adtak át

A tavaly átadott projektekhez hatalmas munka- és anyagmennyiségre volt szükség:

  • A Market Csoport 2016-ban 10 millió kilogramm acélt használt fel, nagyjából annyit, mint amennyiből az Eiffel-torony épült.
  • Összesen 35 millió méternyi kábelt épített be, ez a hossz közel ötszöröse a Budapest – New York távolságnak.
  • Annyi földet mozgatott meg, amellyel egy szabványos méretű focipálya területére 80 méter magas földhalmot lehetett volna felhordani.
  • A 14,2 millió kilogramm feldolgozott betonacél 9000 személyautó súlyával volt egyenlő.
kép: magyarepitok.hu

 

Market Építő Zrt.Iparági hírekmagasépítésScheer Sándor

Hírlevél

Hirdetés