2024.03.29, Péntek
Van mit megmutatniuk a magyar tervezőknek!
fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Van mit megmutatniuk a magyar tervezőknek!

magyarepitok.hu

2018.02.10. 09:18 - Hegedűs Gergely

Nemzetközi léptékű, kifejezetten a mérnökökre fókuszáló konferencia nagyon régen nem volt Magyarországon. Ezt a hiányt oldja fel a kecskeméti IDEA Konferencia, melynek szakmai főszervezője azt is elárulta, miért számít már az első napon parázs vitára.

Hirdetés

Az év legfontosabb mérnök eseményéként idén először szervezik meg az IDEA 2018 Konferenciát Kecskeméten. A konferencia létre jöttéről, programjairól és céljáról Kocsis András Balázs szakmai főszervezőt kérdeztük.


A Balaton partján született az ötlet

„A rendezvény ötlete a tavaly júniusi siófoki Hidász Napokon merült fel először. Ezt a programot a tartószerkezeti tervezők egyik csoportjának számító hidászok szervezik immár évek óta” – árulta el a Magyar Mérnök Kamara Tartószerkezeti Tagozatának (MMK TT) továbbképzési referense. „Látva a konferencia sikerét elkezdtünk arról beszélgetni a kamara tartószerkezeti tagozatának elnökével, Szántó Lászlóval, hogy érdemes lenne tartani egy konferenciát a magasépítési tartószerkezeti mérnököknek.”

Kocsis András Balázs


Miután a szervezés beindult, partnerként a KÉSZ-csoportot találták meg, mely az építőipar meghatározó nagyvállalataként elsőként állt  a konferencia mögé, akárcsak a Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti Műszaki Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem.


Mitől egyedi?

A BIM Design Kft. acélszerkezet tervezési irodavezetőjeként dolgozó szakembert arról is kérdeztük, miért nevezhetjük hiánypótlónak a rendezvényt. „Minden évben vannak különböző célú és tematikájú egynapos rendezvények, melyeken más szakmák mellett meg tud jelenni a mérnök szakma is. Azonban ilyen jellegű, nemzetközi léptékű, és kifejezetten a mérnökökre fókuszáló konferencia nagyon-nagyon régen nem volt.”

Az előadókat többhónapos kemény munkával összeszervező csapatban résztvevő Kocsis András Balázs úgy véli, a hazai szakma nagyon szívesen hallgatja a külföldi előadókat. „Ám erre általában csak ritkábban van lehetőség, és egy-egy konferenciára csak egy-egy külföldi előadót tudnak elhozni.” Kocsis András Balázs hozzátette, a hazai szakmából is a legmeghatározóbb szereplők érkeznek, többek közt a Budapesti Műszaki Egyetem és a Széchenyi István Egyetem professzorai tartanak előadást.

Tovább fontos sajátosság, hogy miközben a hazai és nemzetközi szakma legjelentősebb előadóit összehozza egy rendezvényre, az IDEA 2018 Konferencia akkreditált továbbképzést is ad a résztvevő mérnököknek.


Nemzetközi hírű előadók az első napon

A rendezvény kétnapos lesz, március 8-án, csütörtökön egy nemzetközi napot tartanak neves európai előadókkal, a külföldi szakemberek esetében szinkrontolmácsolással. „A hazai mérnökök számára kulcsfontosságú, hogy kitekintést nyerjenek a világba, és ezáltal érje őket szakmai impresszió” – írta le az első nap jelentőségét Kocsis András Balázs, aki négyéves angliai munkavégzése során közvetlen közelről tapasztalt meg egy másfajta szakmai közeget.

A műsorban többek közt jelen lesz az acélszerkezetekkel foglalkozó, globális méretű olasz Cimolai vállalatcsoport szakembere is, továbbá olyan neves előadók, mint a német Jan Knippers vagy az osztrák Klaus Bollinger professzor valamint az angol Robert Ridsdill Smith. Utóbbi a világ egyik legmeghatározóbb építész cégének számító brit Fostner and Partners vezető statikusa.” Kocsis András Balázs hozzátette, fontos részlet, hogy utóbbi előadó a második napon szerepel: „Így az is kap egy pici nemzetközi kitekintést, aki valami miatt csak erre a napra tud eljönni.”


A BIM által érintett összes szereplő egy kerekasztalnál

Szintén a konferencia első napján kap teret a BIM (épületinformációs modellezés) egy olyan kerekesztal-beszélgetés által, melyen a beruházó, a tervező, a kivitelező és a szoftverfejlesztő oldal egyaránt képviseletet kap. „A BIM kezd ipari sztenderddé válni, ám vannak fokozatai, és fontos megbeszélni, hogy mekkora terhet ró a mérnökökre, illetve mekkora hozadékai vannak” – foglalta össze a lényeget Kocsis András Balázs, aki parázs vitára számít ebben a témakörben. A szakember ugyanakkor visszautalt arra, hogy a BIM megközelítését nagyban segítheti a külföldi előadók jelenléte. Magyarország ugyanis több olyan megoldandó problémával néz szembe a BIM bevezetésével kapcsolatban, melyekre más országokban működő megoldások és hasznos tapasztalatok állnak rendelkezésre.

Kocsis András Balázs a BIM Design Kft. irodavezetőjeként arra is kitért, az ő cégük már jó ideje a BIM standard szerint készíti az acélszerkezeti modelleket. Vállalatuk stratégiai megrendelője az acélszerkezet gyártó KÉSZ Ipari Gyártó Kft. „A modelleket a gyár teljesen elektronikusan dolgozza fel, az alkatrészek automatikus gépsoron készülnek, amiket aztán nem egy esetben robotok szerelnek össze.” Ugyanakkor azt látja, hazánkban még nem feltétlenül ez az elterjedt, inkább a 2D-s tervlap alapján történő munka jellemző az építőiparban. „Ezért lesz nagyon érdekes a kerekasztal, miután olyan szereplők is ott lesznek, akik még a BIM bevezetése előtt állnak, és olyanok is, akik már alkalmazzák vagy épp most kezdtek bele.”

Az első napot gálavacsora zárja, melyen személyesen is lehet beszélgetni az előadókkal. Ugyanakkor lesz a konferenciának egy kiállítása is, ahol a kivitelezők, szoftverforgalmazók kapnak lehetőséget a megjelenésre.


Pénteken a képzésen lesz a hangsúly

A konferencia pénteki folytatásán osztott (vagyis egymással párhuzamosan futó) szekciókban a vasbetonszerkezeti és az acélszerkezeti mérnökök továbbképzése kap teret. „Ez a klasszikus továbbképzési tematikát követi, az említett egyetemek neves hazai előadóival” – vetítette előre Kocsis András Balázs. „A vasbeton szekcióban például olyan kérdésekre kapunk választ, hogy milyen lesz várhatóan a szabvány 2020-ban, vagy min dolgoznak most a kutatóintézetek professzorai. De ugyanilyen érdekes kérdés lesz az acélszerkezet szekciónál mondjuk azt megnézni, hogy milyen új irányelvek érvényesülnek az öszvérszerkezetek tervezésénél.”

A szakmai szervező azt is részletezte, hogy a mérnököknek a tervezési jogosultságuk megtartásához meghatározott képzésen kell részt venniük, a kecskeméti rendezvény pedig a szakmai szintjéből adódóan erre is lehetőséget ad. Ezt nemrég az MMK Tartószerkezeti Tagozata, illetve az Építési Tagozata általi akkreditálása tett hivatalossá. „Nagyon fontos hátteret ad, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kamara helyi kamaraként kötelező továbbképzésként hirdeti meg a konferenciát, amit bármelyik megyéből választhatnak a mérnök kollégák” – fogalmazott Kocsis András Balázs.


Minden évben más lesz a mottó

A rendezvény szakmai főszervezője arra is felhívta a figyelmet, hogy az első IDEA Konferencia hagyományt szeretne teremteni. „Minden tavasszal szeretnénk megszervezni, mindig más szlogennel.” A mostanihoz kapcsolt IDEA mozaikszó az Innovation, a Design, az Engineering és az Architecture szavakból adódott össze - a figyelemfelkeltés mellett tematizálva is a rendezvényt. Az Engineering témakör inkább a második, míg a másik három inkább az első napot fogja áthatni.

A következő konferencia időpontját már a mostani végén szeretnék kihirdetni.  „A 2019-es konferenciára nagyon szeretnénk, ha minél több magyarországi tervező jelentkezne előadásokkal. Fontos a számukra ugyanis, hogy megismerhessék őket, és bemutathassák a tudásukat, illetve az elért eredményeiket. Úgy gondolom, van miről beszélni, és van mit megmutatni, mert nagyon sok érdekes és értékes épület épül Magyarországon.”

Hegedűs Gergely

A március 8-én és 9-én sorra kerülő kecskeméti IDEA 2018 Konferencia médiatámogatója a magyarepitok.hu. Az esemény kiemelt támogatója a KÉSZ Zrt.

KÉSZ CsoportIparági hírekkonferenciaszakemberképzésinterjúépítészetIDEA 2018 KonferenciaBIM Design Kft.

Hírlevél

Hirdetés