2024.04.20, Szombat
Római romok tetején állított helyre barokk műemléket a WHB és a Fejér B.Á.L.
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Római romok tetején állított helyre barokk műemléket a WHB és a Fejér B.Á.L.

magyarepitok.hu

2018.04.20. 17:02 - Antal Zsófia

A nívódíjas szombathelyi projektért most az alvállalkozók, köztük két helyi cég is megkapták az elismerést.

Hirdetés

Felkerült a decemberben elnyert Építőipari Nívódíjat hirdető tábla a szombathelyi Püspöki Palota épületére is. A II. világháborúban lebombázott északi szárny helyreállítását, valamint a fennmaradt épületrész homlokzati és tetőhéjazati felújítását a West Hungária Bau Kft. - Fejér B.Á.L. Zrt. konzorcium végezte. A barokk épület északi szárnyában látogatóközpontot alakítottak ki. A hiányzó épületrészt az eredeti állapotnak megfelelően, a legnagyobb gondossággal építették vissza úgy, hogy – a Bíráló Bizottság indoklása szerint – a látogató szinte észre sem veszi, meddig tart az új és hol kezdődik a régi.

A képre kattintva galéria nyílik!

A szerdai eseményen Dr. Székely János, az építtető Szombathelyi Egyházmegye püspöke köszöntő beszéde után Mészáros György, a West Hungária Bau Kft. projektvezetője mesélt az építkezés kihívásairól. Kiemelte, hogy a régi és az új épületrész összhangba hozása mellett a rendelkezésre álló munkaterület minimális mérete is egyedi megoldásokat vont maga után, mivel építkezés közben darukat és más emelőgépeket nem használhattak.

Ráadásul a tervek kikötése szerint csak nagyméretű, műemlék jellegű téglát építhettek be, melyet nem volt egyszerű beszerezni: végül Fertőd mellett találtak egy téglagyárat, ahol még foglalkoznak ilyesmivel, s itt is csak hosszas unszolás árán sikerült elérni, hogy gyártsanak számukra kellő mennyiségűt. A 70-100 cm vastagságú téglafal minden tégláját kézzel rakták a helyére, még a négy méter magas fal tetején is. A téli kivitelezés és a rövid határidő ellenére sikerült elkészülni, miközben a püspökség folyamatos működése mellett az összes egyházi és műemléki elemet is megóvták.

 

A palota alatt értékes római kori épületmaradványra bukkantak

A projektet tervező gödi 4RAM Építészmérnök Iroda Kft. képviseletében Ráth Miklósné Tóth Ibolya mondta el, hogy a 2009-ben kezdődött folyamat során nem kevesebb, mint kilenc tervdokumentáció készült, s a történeti terep rendezése még a mai napig is zajlik. Az építkezést megelőző régészeti feltárás során váratlanul római romokat találtak a pinceszintnek szánt területen, s ezeket a régészeti hatóság megtartásra érdemesnek ítélte. Így az utolsó pillanatban kellett átalakítani a kivitelezési terveket, ami minden fél részéről megfeszített tempójú munkát és sok türelmet követelt.

Tutervai Mátyás, a Magyar Építész Kamara alelnöke méltatta a helyhez és az értékekhez is méltó épület minőségi részletekben gazdag kivitelezését. Az ünnepség végén pedig Bálint Péter, a Bíráló Bizottság elnök-helyettese adta át az elismeréseket a „Műemlék-helyreállítás, építmény rehabilitáció” kategóriában nyertes projekt kiemelt alvállalkozóinak: a pannonhalmi Boga Bau Kft-nek, valamint két szombathelyi cégnek, a Dreiszker és Társai Kft-nek és a Katavics Kft-nek.

Galéria

KépriportWEST HUNGÁRIA BAU Kft.SzombathelyműemlékfelújításÉpítőipari NívódíjFejér-B.Á.L. Zrt.egyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés