2024.03.19, Kedd
Közel tízezer járműtől mentesíti Hajdúsámsont a 471-es elkerülője
(illusztráció)

Közel tízezer járműtől mentesíti Hajdúsámsont a 471-es elkerülője

NIF Zrt.

2016.11.23. 14:09 - Hegedűs Gergely

Az új nyomvonalon épülő, 8,6 kilométeres szakasz 10 perccel csökkenti a Debrecen és Mátészalka közötti út menetidejét.

Hirdetés

Letették az alapkövét a 471-es főút Hajdúsámsont elkerülő szakaszának - adta hírül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A kétszer egy sávos út új nyomvonalon, 8,6 km-en épül meg a Debrecent Mátészalkával összekötő, egyszerre több projektben megújuló 471-es részeként. A kivitelezést a Ke-Viz 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. végzi, a beruházás nettó 8,3 milliárd forintos értéken hazai forrásból valósul meg.


Felüljárók, körforgalmak is épülnek

A beruházásnak köszönhetően Hajdúsámson mentesül a városon keresztülhaladó napi 9000 jármű jelentős forgalma alól, melyből 500 nehézgépjármű. A NIF híréből az is kiderül, várhatóan 10 perccel csökken az eljutási idő Debrecenből Mátészalkára, csökken a város légszennyezettsége, és a baleseti mutatók is pozitív irányba változhatnak.

Az elkerülő út beruházásának keretében két felüljáró is megépül a Debrecen-Mátészalka vasúti vonal felett. Emellett két körforgalom is kiépül és egy tengelysúlymérő állomást is kialakít a beruházó NIF. A területek megközelítésének érdekében 5,7 km hosszan kiegészítik a meglévő földútrendszert.


Az ipari park is profitál az új útból

Az ünnepélyes alapkőletételen Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere kiemelte, az elkerülő út megépítése gazdasági, környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági szempontból is kiemelt fontosságú. „Az elmúlt években, többek közt a határátkelő miatt, nagyon megnőtt az átmenő forgalom, és ez az állapot tarthatatlanná vált” – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, az elkerülő út 2004 óta szerepel a település területrendezési tervében, tehát régóta várt álom válik valóra. „Az új nyomvonal érinti Hajdúsámson ipari parkját, így megépülésével gazdasági fellendülést is remélünk. Ezen túl nagyon várjuk a 471-es számú főút Debrecen-Hajdúsámson közötti szakaszát is, hogy egy jobb minőségű és egy gyorsabb útvonalon legyen elérhető településünk.”


Az elkerülőtől északra is délre is jelentős fejlesztések indulnak

A projektindító eseményen Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a hajdúsámsoni fejlesztéshez kapcsolódó többi beruházásra is kitért. Elmondta, a hajdúsámsoni elkerülő és a megyehatár (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg határa) közötti 16,44 km-es szakasz tartós állapotjavításán tavasz óta dolgoznak a kivitelezők. Ez a szakasz a korábbinál jóval nagyobb teherbírású burkolatot kap, illetve a szükséges pontokon ívkorrekciót is végeznek. A beruházás keretében átépítik a kerékpárutat, és forgalomcsillapító szigeteket iktatnak be.

"A tervek szerint 2017 elején megkezdődik a Debrecen-Hajdúsámson szakasz négysávosítása is. 2018 nyarára így a megyeszékhelytől a megyehatárig teljes hosszban megújul a főút” - zárta mondandóját a politikus.

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, a 471-es megyehatáron túli, nyírségi szakaszán nemrég zárult le egy beruházás: ebben 23 kilométeren szélesítették ki és újították fel az utat a megyehatár és Nyírbogát között.

Útépítés471-esHajdúsámson

Hírlevél

Hirdetés