2024.03.28, Csütörtök
Másfélszeresére nőtt egy év alatt a lakásépítési piac
BudaPart projekt

Másfélszeresére nőtt egy év alatt a lakásépítési piac

magyarepitok.hu, mti

2018.02.24. 11:42 - Szabó Ákos

A fővárosban sokéves átlagok dőltek meg, miután visszatért a piacra a bizalom.

Hirdetés

14 ezer 389 új lakást adtak át Magyarországon az elmúlt egy évben, összesen 44 százalékkal nőtt a mutató az összehasonlítási időszakhoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves jelentéséből. Ezzel egyidőben további 38 ezer lakás épül fel még az építési engedélyek, illetve bejelentések alapján.

 

Nagyobb otthonok épülnek

A használatba vett lakások száma 50,7 százalékkal nőtt a megyei jogú városokban, 69,2 százalékkal a többi városban és 64,8 százalékkal a községekben. Az újépítésű lakások mérete eközben 6 négyzetméterrel, átlagosan 100 négyzetméteresre nőtt.

A piaci szektorban kiemelkedik Budapest: a fővárosi új beruházásokban várhatóan 56,3 százalékkal több otthon épül idén, mint egy évvel ezelőtt.

 

2017-ben visszatért a piacra a bizalom

Tavaly sokéves rekordok dőltek meg a budapesti újlakás-piacon, ahol 2018-ban az értékesítésben és építési volumenben egyaránt ismét erőteljes évet várhatunk – közölte Árendás Gergely, a BudaPart beruházásért is felelős Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában.

2017-re mind a lakás-, mind az irodaépítési kedv megélénkült az országban, és érezhetővé vált, hogy a bizalom visszatért a piacra

- tette hozzá az üzletember, illetve kifejtette: idén erős a kereslet mind a saját, mind a befektetési célra szánt lakások iránt, beindult az újépítésű lakáspiac is. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt években nagymértékben nőttek a reálbérek, illetve leépült a kedvezőtlen hitelállomány.

Az idei év nagy kérdése a kedvezményes ÁFA kulcs sorsa

- olvasható a sajtóközleményben. Az ügyvezető szerint amennyiben a hatályos szabályok nem változnak, nem zárható ki az év második felében a megindított beruházások számának némi visszaesése.

Hozzátette: így is eredményes lehet a 2018-as év a lakásépítések terén a fővárosban, a jelenlegi kilátások alapján idén jóval több lakás épül Budapesten mint egy évvel ezelőtt.

 

Market Építő Zrt.Aktuálislakásépítésúj építésű lakásokBudapest

Hírlevél

Hirdetés