2024.03.29, Péntek
Több nőre van szükség az építőiparban
fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Több nőre van szükség az építőiparban

magyarepitok.hu

2018.04.17. 14:28 - Antal Zsófia

Ma még ritkaságnak számít, ha egy férfidomináns ágazatban hölgyekkel találkozunk, pláne vezetői szerepben. Nagy Júlia, a STRABAG Human Resource Development munkatársa szerint azonban a nők nem csupán megállják a helyüket az építőiparban: a hatékony csapatmunkához egyenesen nélkülözhetetlenek.

Hirdetés

Az építőipar általános sajátossága, hogy jellemzően férfiak uralják, az iparágban a nők részvétele egyes statisztikák szerint világszerte mindössze 10 százalék körül mozog. A STRABAG humánerőforrás menedzsmentje a sokszínűség és a változatosság mellett teszi le a voksot: mintegy öt évvel ezelőtt célként tűzték ki, hogy folyamatosan növeljék a női munkavállalók arányát a cégcsoporton belül. A miértről és a mikéntről kérdeztük Nagy Júliát, a STRABAG HRD munkatársát.

  • Hogyan jellemezné a férfiak és a nők helyzetét az építőiparban?

A szakma adottsága, hogy a műszaki területek jellemzően nagyfokú mobilitást és rugalmas időgazdálkodást követelnek. Egy építkezésen akár 50-100 ember munkáját kell párhuzamosan irányítani, rendkívüli határozottság szükséges, mindez feszített határidőkkel tűzdelve, szinte folyamatos konfrontáció közepette. Lehet, hogy sok nő számára nem vonzó bakancsban, adott esetben több száz kilométerre, késő estig kint lenni az építkezéseken, viszont akik mégis vállalják, tapasztalatunk szerint megállják a helyüket. Bár statisztikák szerint Magyarországon mind a felsőoktatásban, mind a munkahelyeken 10 százalék alatt van a mérnöki területeken tanuló/dolgozó nők aránya, apránként azért változik a helyzet. Ugyanakkor nem megy egyik napról a másikra. A STRABAG azonban fontosnak tartja, hogy idővel egyre több hölgy lelkesedését alapozza meg az építőipar iránt.

  • Mennyire kell felkészíteni a fiatal nőket az építőipar világára?

Nem mindegy, hogy milyen szakmai tapasztalattal érkezik egy új kolléga vagy kolléganő. A frissdiplomások, vagy relatív kevés szakmai gyakorlattal rendelkező belépők számára fontos, hogy a lehetőségekhez mérten felkészítsük, megfelelő lépésekkel integráljuk az építőipar sajátosságaiba. Ezen egyediségeket, kihívásokat jellemzően nem egy adott cég vállalati kultúrája generálja, hanem a piac sajátosságai, a terület mivolta. Mindazonáltal a világ egyre nyitottabbá válik, a hagyományos női-férfi szerepek változnak, a jellemző női és férfi készségek párhuzamosan módosulnak, idővel akár tanulhatóak. Az építőipar egyre inkább igényli a hagyományos, jellemzően női tulajdonságok, attitűd meglétét.

  • Mondana néhány példát erre?

Nem lehet általánosítani, megbélyegezni a férfiakat, vagy éppen a nőket. Minden tulajdonság bír a saját kereteiben pozitív és akár negatív hatással. A szervezőkészség, az empátia, a finomabb, árnyaltabb kommunikáció jól összekapcsolhatja a területeket. Máskor erős célorientáltság, határozottság szükséges, hogy csapatként együttműködjenek. A többféle szemlélet mindig előreviszi a munkát, ezt mindenki érzékeli.

 

  • Mennyire számít a nők mellett szóló érvnek a STRABAG számára az építőipari munkaerőhiány, és annak a női munkaerő bevonásával történő orvoslása?

A munkaerőpiac szinte forr, bizonyos pozíciókra nagyon nehéz embert találni. A diverzitásból fakadó előny erős érv, mert a nők máskülönben legtöbbszőr olyan hiányzó kompetenciákat csempészhetnek egy-egy csapat életébe, amelyek pozitív hatást gyakorolhatnak a teljesítmény növekedésére. A pozitív diszkriminációt ugyanakkor igyekszünk elkerülni. Arról van szó csupán, hogy mindenkinek egyformán megadjuk a lehetőséget, és kizárólag a végzettsége és a tapasztalatai alapján döntünk. Nincs különbség a bérekben és az előmeneteli lehetőségekben sem.

  • Vannak már vezető pozíciókban nők a STRABAG-nál?

Igen, de főleg gazdasági területen, a műszaki vezetők között még kevés a nő. Viszont a projektmenedzsment szintjén már jóval több, például háttértámogatói területen sok nő dolgozik műszaki, mérnöki végzettséggel.

 

  • Milyen a cég együttműködése az oktatási szférával? Hiszen a probléma ott kezdődik, hogy eleve kevés nő választja a mérnök képzéseket.

Igyekszünk együttműködni az egyetemekkel, főiskolákkal, kint vagyunk állásbörzéken, karrier tanácsadásokon, van mentor programunk, fogadunk szakmai gyakorlatra jelentkezőket. Fontosnak tartjuk felvenni a kapcsolatot a diákokkal még a tanulmányaik alatt és lehetőséget teremteni, hogy megismerjék a STRABAG és az építőipar világát.

  • Milyen eszközökkel igyekeznek hatni az álláskereső nőkre?

Egy állásbörzén fontosnak tartjuk korrekt képet adni a feladatokról. Fontos a nyílt kommunikáció és a transzparencia. Éppen ezért jellemzően olyan kolléganők is csatlakoznak, akik saját tapasztalattal bírnak és hitelesen képviselik a területet. Külső és belső kommunikációs eszközeinknél, mind offline, mind pedig a digitális térben is igyekszünk minden esetben olyan kreatív anyagokkal dolgozni, amivel - legyen akár nő, akár férfi – mindkét oldal azonosulni tud és megerősítést kaphat.

 

  • A képi világ mellett a szóhasználat, a nyelvi eszközök is fontosak.

Természetesen. Az álláshirdetéseknél, de a cégen belüli kommunikációnál is (pl. Kedves Kolléganők, kedves Kollégák!) egyaránt nagy jelentőségű. Az osztrákoknál a német nyelvből fakadó lehetőségeket is ki lehet használni, hiszen míg a magyarban nincsenek úgynevezett „nyelvtani nemek”, addig a német nyelvben vannak. Például az -in toldalék használatával vagy az (m/w) kitétellel külön ki lehet hangsúlyozni, hogy mindenkire gondolnak. A céges rendezvények alkalmával odafigyelünk, hogy mindenki találjon kedvére való lehetőséget, programot. Ilyenkor mindenki hozhatja a családját is. A cégnél van például sportnap, irodai gerinctorna, jóga, családi nap, és tartunk szakmai és készségfejlesztő képzéseket. A bécsi központban céges óvoda is működik.

  • Összességében úgy tűnik, nem könnyű egyensúlyozni: be kell vonzani a nőket, ugyanakkor mindenkit egyformán kell kezelni.

Ezt a témát óvatosan kell kezelni, de rengeteg pici mozzanattal lehet támogatni. Igen, finom lépésekkel haladunk, erőszakosan nem is lehet eredményt elérni. Bár Magyarország patriarchálisabb felfogású, a generációk között már nagy különbségek vannak. Még ha nem is biztos, hogy néhány év múlva sokkal több nő lesz az iparágban, a személet megváltozásában azért bízunk. Célunk a nyitottság növelése, a lehetőségek megteremtése.

Galéria

StrabagAktuálisinterjú

Hírlevél

Hirdetés