2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Két hónappal hamarabb végez a KÉSZ a ferihegyi fejlesztéssel
korábbi fotó - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Két hónappal hamarabb végez a KÉSZ a ferihegyi fejlesztéssel

mti, magyarepitok.hu

2018.06.13. 09:47 - Hegedűs Gergely

A nyolcmilliárdos beruházásban új utasmóló épül, 5-6 millió fővel növelve az utasforgalmi kapacitást.

Hirdetés

A tervezettnél két hónappal korábban, augusztus 1-jén átadhatja a budapesti repülőtér 2B terminálján épülő új utasmólót a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. A projekt állásáról Stephan Schattney, a Budapest Airport műszaki központjának igazgatója számolt be egy sajtóbejáráson.

Az igazgató elmondta, az új létesítmény építését a kedvező téli időjárás gyorsította fel. Az építményt már a nyári szezon utolsó időszakában átadják az forgalomnak a budapesti új hosszú távú járatok miatt.


Tíz új utashíd és 27 új beszállókapu

A projektről legutóbb egy hónapja írtunk, amikor tizenkét gépész hallgató kapott lehetőséget arra, hogy körbejárhassa a munkaterületet, és megismerje a részleteket a KÉSZ szakértői segítségével.

A Budapest Airport saját finanszírozású beruházása több mint tízezer négyzetméterrel növeli meg a nem-schengeni 2B Terminál utasforgalmi területét.

A háromszintes móló a légi utasok várakozását, beszállítását, kiszállítását és útlevél-ellenőrzését teszi lehetővé, mintegy 5-6 millió fővel növekedik a budapesti repülőtér éves utasforgalmi kapacitása.

A 220 méter hosszú területen tíz új utashíd és 27 új beszállókapu jön létre, a móló kiszolgálja a légitársaságok különféle beszállítási igényeit is.


A felújítás is gyorsabban halad a tervezettnél

A 2B terminálhoz kapcsolódó utasmóló megépítése az egyik legfontosabb része a Budapest Airport 50 milliárd forintos BUD 2020 elnevezésű, 2020 végéig megvalósuló repülőtér-fejlesztési tervének.

Az utasmóló mintegy 8 milliárd forintos fejlesztése a móló épületén kívül az egyik, repülőgépek által használt gurulóút meghosszabbítását is magában foglalja. Ezzel párhuzamosan zajlik az 1-es futópálya felújítása is. Az igazgató szerint ott 15 nappal a tervezett befejezési határidő előtt járnak, a pályát június végén adhatják vissza a repülőgép-forgalomnak.

KÉSZ CsoportközlekedésfejlesztésAktuálisLiszt Ferenc repülőtér

Hírlevél

Hirdetés