2024.03.19, Kedd
Neobarokk pompa a 21. században: így készül el a református egyetem új központja
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Neobarokk pompa a 21. században: így készül el a református egyetem új központja

magyarepitok.hu

2018.10.20. 11:19 - Szabó Ákos

A budapesti Belváros gazdag épületkincséből is kiemelkedő Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes átfogó, állagmegóvó felújítását a W-É-B 2017 Konzorcium végzi.

Hirdetés

Egykori főúri rezidenciában alakítják ki a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának új központját. A fővárosi Palotanegyed egyik legszebb épületét, az 1885-ben felépült Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest, melynek homlokzatai a Múzeum utca 17-re és a Reviczky utca 6-ra néznek a West Hungária Bau Kft., az ÉPKAR Zrt. és a BUILD IT Mérnökiroda Kft. alkotta W-É-B 2017 Konzorcium újítja fel.

A három vállalat BME-MG Konzorcium által készített kiviteli tervdokumentáció alapján a Múzeum utcai szárnyban teljes korhű rekonstrukciót és restaurálást végez, míg a Reviczky utcai szárnyban új szerkezetű oktatási épületet ad át a homlokzat megőrzésével. A komplex feladatról Oravecz Lászlóval, az ÉPKAR Zrt. projektvezetőjével, az épület felelős műszaki vezetőjével beszélgettünk a munkaterület bejárása során.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

A Parlament és az Operaház fadíszeit készítő mester művei láthatóak itt is

Az eredetileg gróf Károlyi Istvánné Csekonics Margit megbízásából épült palota északi szárnya adott otthont a főúri családnak – mondja el a mérnök, miközben a Múzeum utca felől megközelítjük az épületet, majd hozzáteszi: a palota a bécsi Ferdinand Fellner és Herman Helmer építésziroda tervei alapján készült el. A kiemelt műemléki védelmet élvező északi szárny szerkezetén az elmúlt közel 150 évben keveset változtattak, ráadásul a belső díszítések jelentős része is megmaradt. Itt inkább a restaurálás és a helyreállítás a konzorcium feladata – mutat rá Oravecz László.

 

 

„A földszinti hall díszes faragványai Thék Endre asztalosmester nevéhez kötődnek – melyek vagy a helyszínen, vagy a közelben található, gőzgéppel hajtott asztalosműhelyében készültek el.”

Mint kiderül, az 1881-től 1885-ig tartó építkezés idején hazánk legnagyobb és legmodernebb felszereltségű üzemeként ismert Thék-bútorgyár a közelben, a Józsefvárosban állt. További érdekesség, hogy a Károlyi-Csekonics Palota díszein kívül az Operaház és a Parlament hasonló dekorációi is az iparművész munkái közé tartoznak. Az épület emeleti szintjén található bálteremben pedig Lotz Károly freskóját állítják helyre korabeli fényképek alapján, monokróm színvilággal – teszi hozzá a projektfelelős.

 

 

A Múzeum utcai szárnyban megszabadulnak a nem korhű elemektől

A most zajló munkálatok során minden neobarokk dekoratív elem visszakapja eredeti külsejét: a fa- és képi restaurálás mellett többek között a díszmű bádogos, kerámia-, kő-, lakatos- és gipszszerkezetek restaurálására és helyreállítására is sor kerül.

 

 

A múlt században arisztokraták otthonaként szolgált Múzeum utcai szárnyban a szerkezetépítési munkák mértéke kevésbé jelentős, mint a Reviczky utcai szárnyban. Itt a bálterem magas mennyezetét kell helyreállítani, ahol az 1950-es évek után beépített alulbordás vasbeton födémet kell elbontani.

„A Múzeum utcai épületrészben mindent restaurálunk és rekonstruálunk, amit csak lehet.”

 

Össze kell egyeztetni a restaurálási, rekonstrukciós és a bontási munkát

 

 

Mindezekkel együtt az kivitelezés kettős kihívása már itt is előtérbe kerül: a restaurátori és rekonstrukciós munkák közelében kell végezni kézi és gépi durva bontási feladatokat. "A munkálatok során a kiemelt műemléki területeket lehatároltuk, elkülönítettük ezeket a durva gépi bontással érintett területektől" – mutat rá a projektvezető.

A gépi és emberi munkaerővel végzett nagyléptékű bontási feladatok a Reviczky utcai épületrészben kerülnek kivitelezésre. Itt a XIX. században a Múzeum utcai Palota rész személyzetét szállásolták el és itt volt a kocsiszín és az istálló is. Annak idején ezen az oldalon volt a kocsibejárat is, ide érkeztek meg egy fedett tér alá a hintók. Az eredeti belső franciakertet is helyreállítják.

 

Modern oktatási központ épül a történelmi homlokzat mögött

 

 

Miután a Reviczky utcai szárny belső részeit elbontották, a jelenlegi padlószinttől egy 6 méter mély pinceszintet alakítanak ki. A Reviczky utcai főhomlokzatot megőrzik – belülről acélgerendák, kívülről pedig két acél tartószerkezet stabilizálja a falat. A homlokzattal együtt szintén megőrzik a korabeli műmárvány falburkolatú, műkő lépcsőházat is.

A modern belső kialakítással felépülő szárnyban a pincében és földszinti részen egy 198 fő befogadására alkalmas Konferenciaterem és egy 120 fő befogadására alkalmas előadóterem épül, az emeleteken pedig kisebb előadókat, tantermeket és tanári szobákat alakítanak ki.

 

A daru felállítása (W-É-B 2017 Konzorcium)

 

A bontás és az építkezés megkezdéséhez szükséges volt egy toronydaru telepítése, azonban ez a Belváros zsúfolt környezetében ez nem volt egyszerű feladat.

„Hatalmas kihívás volt, de megfeleltünk neki. A toronydarut telepítő autódaruval és a kiszolgáló kamionokkal a Múzeum utcán át jöttünk be az Ötpacsirta utcán keresztül az MTVA-tól bérelt területre, ahonnan sikerült a toronydarut telepítenünk. Minderre négy nap ált rendelkezésünkre.”

 

A daru felállítása (W-É-B 2017 Konzorcium)

 

A hiányos tervdokumentáció sem akadály

A Reviczky utcai szárny bontásakor is felmerültek olyan feladatok, melyek megoldásához nagy felkészültség és odafigyelés kellett. Itt 2000 és 2002 között jelentős építészeti átalakítási munkákat végeztek, monolit vasbeton szerkezeteket építtettek be, azonban ma a kiviteli tervek nem álltak a konzorcium rendelkezésére. „Az 1881-ben készült tervek megvannak, gyönyörűen megtervezve, magyar, német és francia nyelven feliratozva, a 2000-es tervek azonban eltűntek” – mutat rá az abszurd helyzetre a projektvezető. Itt fel kellett tárni a munkaterületeteket és ez után kezdődhettek az óvatos kézi és gépi bontások.

 

 

A beszélgetés végén kiderül: a sűrűn lakott belvárosi munkakörnyezet ellenére a W-É-B 2017 Konzorcium határozottan jó viszonyban van a helybeli lakosokkal. „A durva bontási és törmelék kiszállítási munkálatok gyakorlatilag probléma nélkül zajlottak le, nem csak a lakókkal, hanem az önkormányzattal is gördülékeny az együttműködés.” Emellett folyamatosan egyeztetés folyik a Károli Gáspár Református Egyetem vezetésével, a leendő üzemeltetővel is.

Az elkészült palota a Mikszáth téri orvosi egyetemi épületekkel, a szomszédos katolikus egyetemmel és a Szabó Ervin Könyvtár központi épületével együtt pedig a fővároshoz méltó akadémiai városközpontként működhet majd.

Szabó Ákos

Galéria

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.műemlékfelújításÉpkar Zrt.Aktuálisinterjúoktatási beruházásBudapestBuild It Mérnökiroda Kft.

Hírlevél

Hirdetés