2024.03.29, Péntek
Így néz ki a befejezéshez közeledve az új Puskás-stadion - videóval és fotókkal

Így néz ki a befejezéshez közeledve az új Puskás-stadion - videóval és fotókkal

magyarepitok.hu

2019.04.02. 14:21 - Hegedűs Gergely

Az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar építési beruházásának a sajtóbejárásán lapunk is ott volt.

Hirdetés

Kedden koradélután stadionbejárást tartott a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében épülő Puskás Ferenc Stadionban a Magyar Labdarúgó Szövetség. Az aréna átadóját novemberre tervezik, az esemény sajtótájékoztatóján kiosztott videó által a munkálatokba is belenézhetünk, ugyanakkor az új stadion formáit is megcsodálhatjuk.

A 65 ezer férőhelyesre tervezett stadion projektje

A képre kattintva galéria nyílik - fotók: magyarepitok.hu és Puskás Konzorcium


Az elmúlt évtizedek legnagyobb léptékű magyar építési beruházása tavaly szeptemberben érte el a legmagasabb pontját. A projektben a műszaki ellenőri feladatokat az Óbuda Group és a Főber Zrt. látja el, a tervezési munkákat a Közti Zrt. végezte el, a stadion vezető tervezője Skardelli György. A kivitelezés során a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette és szerelte az acélszerkezetet.


Aki ránéz az új stadionra, annak eszébe jut a régi

A keddi sajtóeseményen Fürjes Balázs a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, az épület teljesen szerkezetkész.

"Hátra van még a falakon belüli munkák jelentős része, illetve a küzdőtér munkái és a gyep elhelyezése."

A politikus arra is kitért, hogy a munka kezdésekor az egyik alapelv a múlt tisztelete volt.

„A Népstadion a magyar foci és atlétika szentélye volt, egyben fantasztikus koncertek helyszíne.

Ennek megfelelően a toronyépületet megtartottuk, ahol jövő tavaszra egy Puskás-múzeum épül fel.”

Ugyanezt szolgálja, hogy megtartották az épület építészeti karakterét, így a jellegzetes pillonsor és a lépcsőházsor magmaradt. „Az volt a cél, hogyha valaki ránéz az új épületre, elkerülhetetlen legyen, hogy eszébe jut a régi.” További fontos részlet, hogy a régi aréna elbontott betonanyagát beépítették az újba. 


Egész Magyarország építi

Az államtitkár szavaiból az is kiderült, hogy az építkezés három év alatt összesen 15 ezer embernek ad munkát. A mostani szakaszban naponta 1500-2000 munkás van a helyszínen. "Budapesten épül az épület, de egész Magyarország építi, sok határontúli magyar is részt vesz a munkákban" - hangsúlyozta Fürjes Balázs. Az új Puskás-stadion

Budapest második legnagyobb épülete lesz, a legmagassabb pontja 52 méterig ér el.

Az épület 205 méter széles és 316 méter hosszú lesz, eddig 10 ezer tonna acélt építettek bele, amiből az Erzsébet-híd kétszer felépülhetne. A vasbeton mennyisége 150 ezer köbméterre rúg, ebből 75 darab tízemeletes jönne ki, ami Békásmegyer és Óbuda lakótelepeivel ér fel.

Fürjes Balázs szintén fontos szempontnak tartotta, hogy igazi, XXI. századi aréna valósuljon meg, azaz

a közönség gyorsan és könnyen közlekedjen, a lelátó meredeken íveljen fel, ezzel elősegítve a "katlan hangulatot", illetve így közelebb legyenek a nézők a küzdőtérhez.

Szintén alapvetőnek tartotta,  hogy a 67 ezer férőhelyes stadion teljesen fedett lesz.


A határidő előtti projektzárás sem kizárt

A bejáráson Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke arról beszélt, amennyiben a határidő előtt, már november 15-ére elkészül a létesítmény, akkor válogatott mérkőzéssel, ellenkező esetben kettős rangadóval avatják fel a stadiont.   

"Már csak az MLSZ-en múlik a szerződés aláírása. Arra várunk, hogy az építtető írásban vállalja-e a november 15-i határidőt, ez a napokban eldőlhet" - mondta az MTI érdeklődésére a sportvezető arra a kérdésre, hogy melyik nemzeti együttes lenne a magyar válogatott ellenfele a megnyitón.

Az eredeti szerződés szerint a Magyar Labdarúgás Napjára, azaz november 25-ére kell üzemkésznek lennie az arénának.

Galéria

YoutubeZÁÉV Építőipari Zrt.stadionépítésWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Magyar Építő Zrt.Puskás ArénaÉpkar Zrt.Óbuda GroupKÉSZ CsoportKözti Zrt.

Hírlevél

Hirdetés