2024.03.29, Péntek
Ez a magyar építőipari gyártó utolérte a nyugati szintet
Fotók: Nagy MIhály és Bernát BenjáminÍ/magyarepitok.hu

Ez a magyar építőipari gyártó utolérte a nyugati szintet

magyarepitok.hu

2020.09.06. 08:00 - Hegedűs Gergely

Sőt, a Market-csoport érdekeltségébe tartozó PREbeton a külföldi delegációk szerint felszereltségével már nyugaton is kiemelkedő minőséget képvisel. Az erdőteleki üzem termelését nemrég beindító vállalat vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Hirdetés

Júliusban avatták fel Erdőtelken a Market-csoport érdekeltségébe tartozó PREbeton Zrt. vasbeton-szerkezet előregyártó üzemét, melynek nagy mennyiségű technológiáját 120 kamionnal szállították be. A zömében Magyarországon újnak számító eljárásokat alkalmazó vállalatról Csukás Zoltán műszaki vezérigazgató-helyettessel a Heves megyei üzemben beszélgettünk.

 

Csukás Zoltán vezérigazgató-helyettes


A nyugatról beszállított csúcstechnológia dominál

A cég egyik sajátossága, hogy az üzemében viszonylag sok terméket fognak öntömörödő betonból gyártani. „Ez azt is magával hozza, hogy bizonyos termékeket más irányból készítünk: egy lábazati falpanelt, vagy kisebb pillért például nem fektetve, hanem állítva gyártunk le” – árulja el lapunknak a vezető. „Ezáltal már szóba jöhetnek olyan keresztmetszetek, mint a kör keresztmetszet vagy az ovális keresztmetszet.”

Ezzel olyan termékek jelennek meg a társaság palettáján, melyeket hazánkban eddig nem lehetett megvásárolni.

Sokat elárul a PREbeton Zrt. tevékenységéről, hogy 95 százalékban nyugatról beszállított technológiával építette ki a tevékenységét.

 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Csukás Zoltán fontos elemként jelölte meg, hogy a projektben egy betonacél megmunkáló üzem is megépült. „Három teljesen automata gép áll rendelkezésünkre, melyekkel szintén nagyon speciális formákat tudunk meghajlítani és megmunkálni, például 3D-s, ovális vagy spirál kengyelt. Ezek szintén nem feltétlenül alapeszközök egy előregyártó üzemben.” Az előregyártás egyik kulcspontja a vasszerelés gyorsítása, amihez betonacélháló megmunkáló gépeket szereztek be: egy vágó, illetve egy hajlító gépet. Ezekkel hajlítják és vágják egyedi méretre a vásárolt hálókat.


Csökkenő költségek, növekvő sebesség

Arra is kitért, hogy az újszerű megoldások miért fontosak a piac szempontjából.

„Az új technológiákkal, sablonokkal és az új betonminőség által sokkal jobb felületi megjelenést tudunk biztosítani.” Hangsúlyozza, a PREbetonnál már alapvetően csak látszóbetonnal foglalkoznak, olyan felületi minőséget biztosítva, amelynek a tapintása közel márványos érzetet ad.

Mindezek mellett olyan sablonokat is vásároltak, melyek eddig nem voltak szokványosak, így új termékeket tudnak általuk gyártani. „Az új sablonoknál alapvetően az volt a cél, hogy a gyártás költségét csökkentsük, miközben a sebessége nő.” Ugyanígy újdonságnak számítanak a magyar piacon a speciális feszített kéregfödémpanelek: „Ezeket igyekeztünk a Market-csoport igényeire szabni mind a palettát, mind a műszaki tartalmat tekintve. Dolgozunk azon is, hogy ezekbe integráljuk a hűtési-fűtési csöveket.” 


A Market-cégcsoporton belülre került előregyártás csökkenti a kockázatot

Ahogy a fentiekből is kiderül, az erdőteleki üzem elsődleges feladata a vállalatcsoport kiszolgálása: „Lehetőleg a monolit vasbeton munkákból minél nagyobb szeletet kiváltva és átültetve előregyártott szerkezetre. Mindez leginkább a Market lakóház- és irodaházépítő projektjeiben játszik fontos szerepet.”

Hozzáteszi, a klasszikus panelépítési módokhoz képest sokkal nagyobb műszaki tartalommal és sokkal jobb felületi megjelenéssel operálnak.

„A már említett márványos felület mellett akár homokfújt vagy matricázott beton felületet is tudunk kínálni; de beszélhetünk a színes betonról vagy strukturált felületről is.” Ilyen munkákra a magyarországi előregyártók nem , vagy irreális áron vállalkoztak csak. Nem lehetett újitásokra rábeszélni őket. 

 

További szóba jöhető terület — ha erre a többi termék miatt jut idő és kapacitás — a csarnoképítés, ahol a PREbeton kimondott feladata, hogy az előregyártás által biztosítsa a Market-csoport munkáinak a folytonosságát, ezáltal kezelve a piacon elérhető előregyártók kapacitáshiányát, és sok alkalommal felmerült minőségi problémáit , túlárazásait. A csarnoképítés területén a cég fő termékei a kehelynyakak, a pillérek, a gerendák, födémpanelek, lábazati panelek és a lépcsőelemek. Igyekszünk egy jó modulrendszert kidolgozni erre is. 


A piac egyre jobban igényli, efelől nincs kétség

Egy másik előnye az előregyártásnak, hogy egy-egy projekt akár két hónappal korábban is elkészülhet, illetve, hogy az üzemi körülmények között jóval nagyobb minőséget tudnak biztosítani. „Az sem mindegy, hogy a falak vastagságán 25-30 százalékot is tudunk csökkenteni.”

Hogy mindezek az erőfeszítések megfelelő piaci igényekkel találkoznak majd, afelől nincs kétsége Csukás Zoltánnak. „Nem túlzás azt állítani, hogy az építőiparból lényegében eltűnnek az emberek. Elég csak abba belegondolni, hogy gyakorlatilag kőművesképzés vagy épp magasépítési technikum sincs már az országban. Nagyon nehéz ma már olyan embereket találni, akik vállalják az állandóan változó helyszíneken végzett munkát.”

 

Hangsúlyozza, mindezzel szemben egy előregyártó üzem állandó helyen, állandó gárdával, a környékről származó emberekkel tud dolgozni – biztonságosabb és komfortosabb környezetben. Ugyanakkor fontos tételként jelöli meg, hogy az előregyártó üzem környezetében olyan iskolák legyenek, melyek az előregyártáshoz szükséges embereket képzik, akár felnőttképzés keretében is.


A külső piacokat is megcélozzák

A biztosnak tűnő piaci kereslet mellett az is segíti a nemrég elindított vállalat első lépéseit, hogy a Market igyekszik ellátni megrendelésekkel. „Jelenleg is már nagyon komoly munkáink vannak, a JYSK ecseri logisztikai központjába például több mint 20 ezer négyzetméter szendvicsfalat kell szállítanunk- ez az egyik erősségünk, ezt most be tudjuk gyakorolni. Emellett a Mol budapesti székházába is mi szállítjuk a lépcsőket a felső emeletekre.” Hozzáteszi, a fővárosi BudaPart beruházásban is jelentősen érintettek, ott most tervezzük az előregyártott homlokzati panelokat, fal elemeket, valamint tervezzük az erkélyeket is. Szeretnénk modul megoldásokat alkalmazni, a lakófejlesztéseknél.

 

Az üzem pár héttel az átadó után még felfutási időben van, ami egy-két hónapig tart majd, de már jelenleg is napi 40 köbmétert termelnek, ami a tervezett érték felét teszi ki. A létszám a tervek szerint 80-100 fő lesz majd a teljesen felfutott termelésnél, melyből 20 fő lesz irodai alkalmazott.

A vezérigazgató-helyettes úgy látja, a felfutás után a vállalat termékei 80 százalékban a cégcsoporton belül és 20 százalékban a piacon kerülnek majd értékesítésre. Külön kitér a betonacél üzem helyzetére: a nagyobb cégcsoporton belüli munkákat már itt fogják gyártani a jövőben, de várnak külsős megrendeléseket is. 


A német elvárás lett az alap Erdőteleken is

Csukás Zoltánt nagyban segíti a szerepkörében, hogy a cégnél a bő egy éve elkezdett munkája előtt nyolc évig Svájcban dolgozott.

„A kinti szemléletet igyekszem itthon meghonosítani, és amit kint elvártam, itt is azt várom el. Emellett a betonreceptek terén is tudok új ötleteket adni a kinti tapasztalataim által, miután az öntömörödő beton hazánkban eddig majdhogynem ismeretlen volt.”

Ráadásként a kapcsolati hálóját is be tudja vetni a cég érdekében. „Erre alapozva Magyarországon eddig nem jelen levő beszállítókat tudtunk megkeresni, és rábeszélni arra, hogy picit élénkítsék fel az itteni helyzetet.” Többek közt az is a céljuk, hogy Magyarországon legyen elérhető hazai termékként a tekercses betonacél, miután a betonacél üzemben a három automata gépből kettő tekercses betonacéllal dolgozik.


Ez a szint már nyugaton is kiemelkedő

Az élénk kapcsolat a fejlett országokkal abban is megmutatkozik, hogy számos delegáció járt már a Heves megyei üzemben

„Dél-Koreából, Dániából, Németországból és Ausztriából itt járt  megrendelőink többször is meglepődtek, hogy milyen jó minőségű betonfelületekkel és sablonparkkal rendelkezünk.

Az elhangzott vélemények szerint ez a minőség még nyugat-európai szinten is kiemelkedő. Ugyanakkor mi is arra jutottunk, hogy nem túlzás kijelenteni, ez a cég a minőség tekintetében utolérte, néhol megelőzte a nyugati színvonalat - mást nem lehet célként kitűzni.”

 

Hogy ez mennyire lehet szakmai vonzerő a külföldön dolgozóknak a hazatérésre, arra is választ kapunk. „Bár sikerült a gyártásra hozzám hasonlóan másokat is hazahozni Nyugat-Európából, azért ahhoz nagyon sok kell, hogy valaki ilyen döntést hozzon. Mi úgy látjuk, hogy akkor van esélyünk erre, ha valakiben már amúgy is megvan a hajlam erre családi vagy egyéb okok miatt.”


Erre a gyorsaságra büszkék lehetnek

A még kiépülőben levő termelést egy vegyes megoldással létrehozott termelésirányítási rendszer támogatja. „Jól körüljárva a helyzetünket arra jutottunk, hogy sem a külső cégtől megvett, sem a saját fejlesztésű rendszer nem lenne ideális megoldás, mert vagy időben, vagy tudásban nem felelt volna meg számunkra. Ezért vettünk egy olyan alapszoftvert, amelyen a lehető legkevesebb változtatást kell végrehajtani. Ennek köszönhető, hogy mindössze négy hónap alatt be is tudtuk vezetni, még az üzem építése közben, így ma már a finomhangolása folyik.”

 

Hozzáteszi, komoly fegyvertény, hogy a próbagyártás már ebben a rendszerben folyik. Amikor tavaly júniusban a PREBeton létrejött, mindössze kettő alkalmazottja volt.

„Egy év alatt sikerült úgy felépítenünk, hogy a technológia és az üzem mellett a HR, a gazdasági, jogi és szabályzati háttér is megszületett.

Büszkék lehetünk rá, hogy rekordidő alatt sikerült megszereznünk az üzemi gyártásellenőrzési tanúsítványunkat. Tehát értékesíthetők a termékeink, illetve az ISO-minősítésünk is megtörtént.”

 

Az innovatív szemléletet ugyanakkor a külső kapcsolatokba is bele kell vinni a vezető szerint. „A tervezők felé is közvetíteni kell, hogy egy társasházat nem feltétlenül szükséges téglából és monolit betonból felépíteni. Minden esetben meg kell találni a monolit-előregyárott szerkezet tökéletes arányát. Akár előregyártott panelekből is felépülhet, ha már az alaprajzokat úgy alkotják meg, illetve a kapcsolatokat és a merevítési rendszert is úgy találják ki. Ezt akár egy nagyon hideg téli időszakban is fel lehet építeni szárazépítéssel, amire nagyon jó példák vannak Hollandiában, Norvégiában, Dániában.”


Erdőteleken nyugati szintű munkakörülményeket biztosítanak

A vezérigazgató helyettes arra is kitért, hogy a PREbetonhoz hasonló minőségre törekvő cégek az ágazat megítélését is javítják. A mai fiatalok körében az a sztereotípia él, hogy ha ezt a pályát választja, kint fog valahol egy árkot ásni, holott Erdőteleken például nyugati szintű, rendezett munkakörülmények várják. Ehhez kapcsolódva arról is szót ejt, hogy a Heves megyei üzemben jelenleg is több pozícióban zajlik a toborzás, a meghirdetett állásokat ezen a linken lehet áttekinteni.

 

Hogy miért jött el Magyarországon is az újítások ideje, arra egy érdekes megközelítést ad.

„Úgy látom, hogy a hazai bérek emelkedésével egy termék árában egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a bérköltségek, vagyis az anyagárak és a bérek közötti olló záródik. Tudni kell, hogy Európában is akkor jelent meg a technológiai forradalom az építőiparban, amikor a bérek aránya annyira megnőtt, hogy megérte elgondolkodni azon, hogy milyen technológiával lehet a munkaerőt kiváltani.”


A cél a magyar előregyártás megújítása

Személyes motivációjaként az eredményességet emeli ki. „Egy mérnököt mindig az mozgat, hogy alkosson valami maradandót. Akinél ez nem teljesül, nem marad meg az építőiparban. Bármennyi irodai munka is van benne, itt alapvetően nem szellemi termékek születnek, hanem kézzel fogható építmények. Ezek az épületek adják a motivációt, én nem is tudom elképzelni, hogy másban dolgozzak.”

 

További mozgatórugó számára az a cél, ami miatt idehívták: „Az az elhatározás született, hogy újítsuk meg Magyarországon az előregyártást.

Tehát nem egy szokványos dolgot kellett megalkotnunk, amit le lehet emelni a polcról, hanem egy egészen összetett feladatot kaptunk. Mást csinálunk, mint a többiek, hogy szélesebb körben terjedjen el az előregyártás.” 

Hozzáteszi, ahhoz, hogy valaki erre az útra lépjen, a szemléletnek is változnia kell. „Magyarországon még mindig az van, hogy ’majd a segédmunkás kijavítja a rossz betonfelületet’. Ezzel szemben én azt mondom, hogy inkább csináljunk egy olyan terméket, ami picit többe kerül alapanyag szintjén, viszont utána nem kell javítani, többet nem kell emberi kéznek érintenie. Minőség mindenek felett!”

Hegedűs Gergely

Galéria

AktuálisErdőtelekMarket Építő Zrt.PreBeton Zrt.építőipari gyártókelőregyártásinterjú

Hírlevél

Hirdetés