2024.04.18, Csütörtök
Merkbau: ahol a minőség és a jó ár találkozik
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Merkbau: ahol a minőség és a jó ár találkozik

magyarepitok.hu

2020.12.23. 08:24 - Kalácska-Nagy Nóra

Az olcsó, de silány dolgok helyett a minőségi produktum a legfontosabb elv a Merkbau Zrt. beszerzési részlegénél, melynek vezetője számára az építés szeretete az egyik fő hajtóerő. Interjú Merényi Ádámmal, aki az egyik alapító tulajdonos fiaként aktív részese a vállalatnál zajló generációváltásnak.

Hirdetés

A Merkbau cégcsoportjánál többször járt lapunk, hogy bemutassuk azokat a területeket, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapi működéshez. A marketing- és a kontrollingosztály érdekességei után a vállalatcsoport informatikai részlegével ismerkedtünk, majd a HR-vezető árult el részleteket szakterületéről.

Mostani interjúnkban Merényi Ádám beszerzési vezetőt kérdeztük céges pályafutásáról.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


Az Audi projektjeivel érkezett meg az ágazatba

Ádám édesapja, Merényi Jakab a Merkbau Kft. egyik alapítója, jelenleg a Merkbau Zrt. Igazgatóságának Elnöke. Így kézenfekvő a kérdés, vajon a fiát mindig is az építőipar érdekelte?

„Ha jól belegondolok, nem igazán. Kiskoromban az autók körül forgott a világ, inkább ez a vonal mozgatott. De azért az építés sem volt teljesen idegen terület: volt egy pedállal hajtós betonmixeres játéktraktorom, amivel sokat játszottam gyerekként. Ezenkívül a családi házunk építésekor Apa mindig magával vitt, amikor meg kellett locsolni a betont. De komolyabban csak később, a középiskola során kezdett motoszkálni bennem, hogy ha már édesapám révén adott ez a cég, akkor csak kéne kezdeni vele valamit. A hidak és az épületek is foglalkoztattak, úgyhogy fokozatosan változott bennem a kép, és végül ebben az irányban tanultam tovább az egyetemen.”

Ádám építőmérnökként végzett, majd a mesterdiploma megszerzése közben már el is kezdett dolgozni a Merkbaunál, és rövidesen a győri Audi gyár építkezésén találta magát. Junior létesítményfelelősként az aktuális munkák mennyiségi felmérését végezte, ahol mind számításokkal, mind rajzokkal alátámasztva össze kellett állítania egy dokumentációt, és ezt elfogadtatni a műszaki ellenőrrel. Ezzel a folyamattal tudott végül számlázni a megrendelő felé a cég.

Ádám ezután iskolák energetikai felújításán tevékenykedett, majd további Audis projektekkel foglalkozott, ahol már létesítményfelelősként dolgozott. Majd egy sertéstelep építésénél szintén létesítményfelelősként vállalt szerepet. Végül 2019 januárjában érkezett életébe a beszerzési pozíció.


Saját fejlesztésű szoftverrel támogatják az ajánlatkészítést

Hangsúlyozza, náluk a beszerzés nem a klasszikus beszerzést jelenti, mert nem a közgazdász szemlélet az uralkodó, hanem inkább a műszaki. „Vagyis mérnöki beállítottságú beszerzésről beszélhetünk.

"A beszerző feladata, hogy mind az ajánlatkészítési szakaszban, mind a már elnyert, kivitelezési munkáknál a hozzájuk tartozó műszaki részt áttekintse mérnöki szemmel, és megnézze, hogy a tervek, a műszaki leírás és a költségvetés összhangban van-e egymással." 

"Ha nincs, akkor a rendelkezésre álló tervanyagból kell kihozni egy jó műszaki megoldást, egyeztetve a megrendelővel és a tervezőkkel. Mindezt nyilván a lehető legjobb áron kell az ajánlatkészítést vagy a kivitelezést végző kollégák felé továbbadni.”

Ádám tavaly év elején hét beszerző kolléga vezetését vette át, a munkafolyamatok koordinálásáért és ellenőrzéséért felel. Valamint fontos része munkájának a digitalizáció bevezetése, amely a kollégák munkavégzését könnyíti meg számos területen.

„Viszonylag hosszú ideje az informatikai vezető Krizsán Istvánnal fejlesztünk egy olyan szoftvert, amely hosszú távon meg fogja könnyíteni a beszerzők és a létesítményfelelősök munkáját is.  Ez tulajdonképpen egy alvállalkozói adatbázis, egy a szerződéseket nyilvántartó, illetve az egész ajánlatkészítési és kivitelezési munkát megkönnyítő, házi fejlesztésű szoftver.”

 

Szakterületekre specializálódtak a kollégák

Ádám ma már tíz kolléga irányításáért felel, négyen Kiskunhalason dolgoznak, a többiek Budapesten, illetve van egy kolléganő, aki Győrben fog dolgozni a próbaidő letelte után.

A beszerzői feladatok egyedi módon alakulnak a Merkbaunál.

„A beszerzők nálunk bizonyos szakterületekre specializálódtak. Például van előregyártott vasbeton szerkezetekért felelős kolléga, nyílászárókért felelős kollégák, befejező szakiparért felelős kollégák, de vannak mélyépítési, és külső létesítményekhez tartozó kollégák is, és vannak acélszerkezetekkel, lakatos- és tetőmunkával foglalkozó munkatársak is." 

"Ahogyan felépül egy épület, úgy jönnek sorban a kollégák, és ennek megfelelően az adott projekt egyes részei az éppen soron következő területnek megfelelő beszerző kollégához kerülnek. Ekkor elkezdődik a már említett folyamat: műszaki felülvizsgálat, versenyeztetés, végül a beszállítók, alvállalkozók kiválasztása. Ezzel ér véget az előkészítési fázis. Úgy gondolom, hogy az alapos előkészítéssel sok stressztől tudjuk megkímélni a kivitelezési helyszínen dolgozó kollégáinkat.”

Ilyen a jó beszerző

A vezető így foglalta össze a beszerzési részleg lényegét:

„A cél, hogy minőségi produktumot tudjunk letenni az asztalra, és azt a lehető legjobb áron tegyük meg. Beszerzésnél az alap kiindulási feltétel a jó ár-érték arány megtalálása. Nem csinálunk olcsón, de silány dolgokat. Emellett azt is nagyon fontosnak tartom, hogy beszállítóinkat, alvállalkozóinkat partnerként kezeljük, korrektül és emberségesen bánunk velük. Ezek a legfontosabb elvek.”

A szakember szerencsésnek tartja magát, mert elmondása szerint hozzáértő, önálló és szorgalmas emberek dolgoznak csapatában. Vezetőként a „Merkbaus szemlélet” megőrzését és az új kollégáknak történő továbbadását, az alvállalkozók kiválasztását és az alvállalkozók közötti munkaelosztást tekinti kiemelt feladatának. Úgy véli, együttműködő képessége és az, hogy könnyen megtalálja a hangot a környezetében lévőkkel, nagyban segíti őt a hatékony munkavégzésben.

A vezető szerint a jó beszerző ismérvei a már említett tulajdonságok mellett a következők: műszaki hozzáértéssel rendelkezik, jól kommunikál az alvállalkozókkal és házon belül a kollégákkal. „Ez egy irodai feladat, tehát bizonyos monotonitás tűrés szükséges, de úgy gondolom, változatos is valamilyen szinten, hiszen mindig más projektről és épületről van szó." 

"De a legfőbb mégis az, hogy az építés szeretete meglegyen.”

 

Egyre több terület munkáiba kapcsolódik be

A Merkbau nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásra és a generációváltásra. Ennek megfelelően a három alapító tulajdonosnak immár öt gyereke is dolgozik a vállalatnál. Az egyik alapító fiaként, Merényi Ádám is részese a folyamatnak, melyben a seniorok helyét a juniorok egyre inkább átveszik a következő évek során.

„Ez nem jelenti azt, hogy édesapáink teljesen kivonulnak a cég életéből. A sok év alatt megszerzett tapasztalatukkal, hasznos tanácsaikkal rengeteget tudnak nekünk segíteni abban, hogy hasonló sikereket érjen el a Merkbau a következő 30 évben, ahogyan az alapítástól mostanáig eltelt 30 évben is.”

„Van egy utódlási tervünk, amit körülbelül 2-2,5 évvel ezelőtt raktunk össze, ennek része volt, hogy a beszerzést átvettem. További terv, hogy jövő évtől újabb területek munkáiba kapcsolódom be, ez a saját beruházásainkat jelentené, és a cégcsoportos beszerzésekre is nagyobb figyelmet tudnék fordítani. Mivel egyre több telephellyel és ingatlannal rendelkezünk, ezek hasznosításával, üzemeltetésével, karbantartásával is törődni kell. Távlati célunk, hogy esetleg ingatlanfejlesztésbe is belevágunk. Nem mellesleg pedig szeptembertől Zrt.-ként működik a Merkbau, így igazgatósági taggá is váltam, ez a szerepkör is tartogat számomra további teendőket.”

Galéria

AktuálisMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.interjú

Hírlevél

Hirdetés