2024.03.19, Kedd
IT az építőiparban: nem ellened, érted van!
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu (A fotók a Merkbau nagytarcsai telepén készültek)

IT az építőiparban: nem ellened, érted van!

magyarepitok.hu

2020.07.01. 07:19 - Hegedűs Gergely

A Merkbaunál négyéves kemény munkával épültek ki az egész cégcsoportot átfogó informatikai rendszer alapjai, így már elkezdődhetett a finomhangolás és a hatékonyságnövelés. Krizsán István informatikai vezetővel egy olyan szakmáról beszélgettünk, amit igazán megtanulni sosem lehet, mégse működne nélküle az építőipar.

Hirdetés

A Merkbau cégcsoportjánál egy rendhagyó cikksorozatot indítottunk, bemutatva azokat a területeket, melyek nem közvetlenül építéssel foglalkoznak, mégis nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a működéshez. A marketing- és a kontrollingosztály érdekességei után Krizsán István segítségével a vállalatcsoport informatikai részlegével ismerkedtünk.


Ennek a területnek muszáj előre gondolkodnia

Az informatikai vezető abból indul ki, hogy ezeknek a támogató területeknek egyre nagyobb jelentőségük van, és a kiszervezésük nem minden esetben szerencsés. „Az informatika területén például jónéhány éves tapasztalat mondatja velem, hogy hatékonyabb, ha a vállalat saját informatikai részleget épít fel. Ennek egyik oka, hogy a külsős cég általában csak egy adott probléma megoldására koncentrál, és kevésbé gondolkodik hosszútávban, összehangolódva a mi cégünk stratégiájával. Márpedig a mi munkánkban sokszor kiütközik az, hogy muszáj fél évvel, egy évvel vagy akár több évvel előrébb gondolkodni.”

További érv a belső részleg felépítése mellett, hogy az IT területén az utóbbi években kiemelt feladat lett az adatok biztonságos kezelése. „Ha ezt külsős céggel oldjuk meg, abban mindig megvan a rizikófaktor.”


A dinamikus növekedéshez kell egy átfogó koncepció

Hogy a fentieknek megfelelően saját IT-részlege lehessen, a Merkbau négy évvel ezelőtt kezdett el építkezni. A folyamatban kulcsszerepe volt Krizsán Istvánnak.

„A korábbi munkahelyemen, a kiskunhalasi KUNÉP-nél együtt dolgoztam a Merkbau későbbi tulajdonosaival, ez megalapozta a jó kapcsolatot. Ráadásul évekig segítettem is a Merkbaunak külsősként, és nagyon megszerettem a vállalatot, így szívesen fogadtam el az ajánlatukat 2016-ban.” Összességében rendkívül izgalmasnak találja a munkáját: „Amikor idejöttem, nem is gondoltam, hogy ennyire sokrétű lesz ez a feladat.”

 

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A sikeres elindulását nagyban segítette, hogy az érkezése idején a Merkbau tulajdonosai nyitottak voltak egy új megközelítésre. „Nagyon jól látták meg, hogy a cég dinamikus növekedése által keletkezett informatikai igényeket már nem elég pillanatnyilag kiszolgálni, hanem átfogó koncepcióra van szükség.” A korábbi külsős cég lecserélésével ekkor született meg a vállalat IT-szervezete.


Valami új mindig történik a Merkbaunál

A saját IT-részleg kiépítésén túl a Merkbaura általánosan is jellemző a saját kapacitások előnyben részesítése, számtalan ilyen célú saját beruházást vitt véghez a cég. Ennek megfelelően többféle üzemmel és saját tervezőrészleggel is rendelkezik, továbbá kereskedelmi tevékenységet is folytat - így a négyfős IT-csapat szép kihívásokkal néz szembe a munka során. „Két kollegám rendszergazdaként napi szintű támogatást ad a cégcsoport minden olyan munkatársának, akinek bármilyen informatikai eszköze, kötődése van. Emellett van egy szoftverfejlesztőnk is, jómagam pedig az induló fejlesztési projektekben veszek részt.” Hozzáteszi, utóbbiból rengeteg van: „Valami új mindig történik a Merkbaunál.”

Ugyanakkor az is növeli munkájuk tömegét, hogy egyre kevesebb terület van, ahol kihagyható lenne az informatika.

„Egy klasszikus építkezésen bármikor előfordulhat, hogy a megrendelő kér egy timelaps videót a projekt végére, vagy vagyonvédelmi kérései vannak, amit IT-eszközökkel tudunk megoldani.”

Hangsúlyozza, a Merkbaunál az IT munkája már messze túlhaladta a korábbi alapfeladatot, amit a vállalatirányítási rendszer hibamentes működtetése jelentett. „A részlegünk ma már többek közt a kontrollerek üzleti elemzéseit támogatja, akárcsak a négy kereskedelmi központunk kereskedőit, vagy épp a speciális szoftverekkel dolgozó tervezőket.”


Ha kell, a fúrógépet is kézbe veszik

A munkájuk szerteágazó voltát jelzi egy aktuális feladat: „Ezen a hétvégén megyünk Szegedre, ahol a megújult kereskedelmi központunkba visszaköltöznek a kollégák az ideiglenesen felépült konténerirodából, és az IT-eszközök költöztetését mi végezzük.” A munkák beosztását heti tervezés segíti, de viszonylag jelentős az előre nem látott elemek aránya. „Akár egy rosszul sikerült frissítés is galibát okozhat, amire gyorsan kell reagálnunk, hiszen a határidős projektekben a mérnökök munkája nem állhat meg.”

 

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A karbantartás ugyanakkor nem csupán a szoftverekre vonatkozik. „Ha kell, kézbe vesszük a fúrógépet, és felteszünk egy külső antennát egy projekthez kitelepített új konténerirodánkba. Összességében elmondhatom, olyan kollégáim vannak, akik jól értik a szakmájukat és büszke vagyok rájuk a munkájuk és megbízhatóságuk miatt.”

A Merkbau fent leírt működéséből és felépítéséből adódóan a cégcsoport tevékenysége földrajzilag meglehetősen tagolt. A különböző egységek közötti összhang megteremtésében jelentős feladat hárult az IT-részlegre. „A mi belépésünk előtt ezek az egységek teljesen különálló területeket alkottak, ami nem volt kedvező.”

„Mára ott tartunk, hogy telephelytől függetlenül egységesen elérhetők mindenki számára a munkát biztosító informatikai eszközök.”

Ez azért is fontos, mert ha egy munkatárs egy adott napon a Merkbau egyik telephelyéről átmegy egy másikba dolgozni, zökkenőmentesen tudja használni az IT-eszközeit.


Felépültek az alapok, mostantól több idő jut a hatékonyság fejlesztésére

A Hónap Mérnöke rovatban korábban épp a Merkbau egyik mérnöke, Vati Gábor fogalmazta meg, hogy nem önmagában maga a digitalizáció a lényeg, hanem hogy egy-egy digitális eszközt hatékonyan használjanak a munkatársak. Krizsán István elismeri, az elmúlt évek építkezése után a mostani az első olyan év, ahol már a minél hatékonyabb felhasználásra is rá tudnak fókuszálni. „Az eddigi évek az alapszintű rendszerek kiépítéséről szóltak, ebben a szakaszban a legfontosabb stratégiai célunk az volt, hogy egy biztos működési környezetet tudjunk teremteni, amit sikerült is elérnünk.”

Mostantól viszont az eddig megteremtett szint fenntartása mellett a hatékonyság növelése a cél.

„Ha bármit valamilyen mértékben vagy akár teljesen tudunk automatizálni, digitalizálni, akkor azt meg is tesszük.”

Miután a hazai építkezéseken is egyre gyakrabban lehet találkozni a digitális eszközökkel, adódik a kérdés, hogy a Merkbau hol tart ebben a folyamatban. „Jelen pillanatban a dokumentációk kezelésének fejlesztése az egyik ilyen futó projektünk, egy másik által pedig a tervkezelést tesszük hatékonyabbá.”

 

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


A monoton munkák automatizálása időt és energiát szabadít fel

A fejlesztések hangsúlyos eleme a számlák kézi feldolgozásának a megszüntetése digitalizálás által. „További feladat a különböző részlegek egészen eltérő fajta dokumentációjának gyorsan elérhetővé és könnyen kezelhetővé tétele. Ha csak napi félórányi mechanikus kézi munkától szabadítunk meg egy kollégát, akkor annyival több ideje van gondolkodni egy fejlesztésen. Hasonló elgondolásból tervezzük még az idén megvalósítani a raktárkezelés korszerűsítését is, mellyel kereskedő kollégáink munkáját tudjuk hatékonyabbá tenni”.

A kivitelezés támogatásánál ugyanakkor árnyalja a képet, hogy projektről projektre változhat, hogy a megrendelő milyen szoftver használatát kéri. „Ez lehet minőségellenőrző vagy akár tervkezelő szoftver, ez esetben nekünk is az ő rendszerében kell az adott munkát végeznünk.”


Nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb megoldás

Krizsán István arra is kitér, az első évek „utat kitaposó” munkája nem tudott volna megvalósulni a támogatói környezet nélkül. „Amire szükségünk volt, minden egyes esetben megkaptuk a tulajdonosoktól.” Megjegyezi azt is, hogy a cégvezetők nyitottsága példaértékű az informatika eszközei iránt, aminek a hozadéka a veszélyhelyzet hatékony kezelésében is megmutatkozott a Merkbaunál.

 

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Hozzáteszi, a beszerzési döntések során törekedni kell egy egészséges egyensúlyra a digitalizáció és a szakmai szempontok között. „Az informatikai megoldásokban is megvannak a Lamborghinik és a Ferrarik, és jönnek is az ajánlatok a minél drágább eszközökre. Ugyanakkor egy pillanatig sem szabad elfelejteni, hogy mi egy építőipari cég kiszolgálói vagyunk, és az alaptevékenység minél hatékonyabb végzése a fő cél.”

A fejlesztésekhez kapcsolódik egy olyan kihívás is, amely minden informatikus számára jelentkezik, függetlenül attól, hogy milyen cégnél dolgozik.

„A mi szakmánkat gyakorlatilag sohasem lehet megtanulni, olyan szintű változásai vannak. De igazából nem is ez a kihívás, hanem az, hogy a rengeteg új eszköz közül meglássuk, hogy melyik az a technológia, amelyik tényleg segíti a munkánkat, és hosszú távon meg is marad.”

„Sokszor előfordul ugyanis egy nagy erővel beharangozott termékkel, hogy a felhasználók elkezdik alkalmazni, majd a gyártó hirtelen kivonul mögüle. Az eszközbe beruházó cég pedig ott marad támogatás és fejlesztés nélkül, ami akár versenyhátrányt is okozhat számára.”


Nem tudna működni egyik a másik nélkül

Az informatikai vezető elismeri, a szakterületük jelentősen eltér az építőipari tevékenységtől, ugyanakkor a kölcsönös egymásrautaltság közel hozza egymáshoz a két szakmát.

„Amikor korán reggel befelé jövet azt látom, hogy a kivitelező kollégák a dermesztő fagyban alapoznak, vagy munkaidő  végén, hazafelé tartva a kereskedő kollégák lázasan dolgoznak, hogy előkészítsék a másnapi magas színvonalú vevő kiszolgálást, mindig lefut az agyamban, hogy az ő munkájuk nélkül én nem tudnám elvégezni a sajátomat. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a mi tevékenységünk nélkül se nagyon működne már sem az építés, sem a kereskedelem a mai világban. Erre persze mondhatja bárki, hogy 40 évvel ezelőtt egy kockás füzettel is meg tudtuk csinálni ezeket az épületeket, de ez az idő elmúlt, és ezek az épületek már nem azok az épületek.”

 

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Hozzáteszi, ma már elsőszámú követelmény a gyorsaság, ami akár egy projekt elnyerését is eldöntheti: „Ilyen szempontból egyszerűen megkerülhetetlen az informatika.” További fontos szempont, hogy egy-egy problémát megvizsgálva nem biztos, hogy egy új ember felvétele a jó válasz. „Kiderülhet, hogy egy folyamatot egy szoftverbeszerzéssel vagy egy saját fejlesztéssel is hatékonyabbá tudunk tenni.”


Ahelyett, hogy diktálnának, inkább kérdeznek

Az IT kapcsolata a többi terület dolgozójával egy másik szempont miatt is fontos.

„Nem úgy működünk, hogy kitalálunk valamit, és holnaptól azt kell használni. Egy új rendszert eleve nem könnyű bevezetni, mert az emberekben van egy természetes ellenállás a változásokkal szemben. Emiatt sokkal jobb, ha közösen elemezzük ki, hogy az adott területnek mi az igénye, és ennek mentén közösen vizsgáljuk meg az elérhető rendszereket, és közösen választunk.”

A vezető rámutat, az IT egy viszonylag fiatal részleg a Merkbaunál, ugyanakkor hirtelen vált kiemelten fontos területté. „Úgy gondolom, hogy ezen idő alatt kedvező megítélést tudtunk kialakítani magunkról, elfogadtak minket, keresnek minket, és kikérik a véleményünket.” Ez a jó viszony jó alapot ad az újítások bevezetésénél, ugyanakkor fontos eszköz ezek során a kommunikáció és annak a mikéntje. „Nem szólhat arról, hogy szerintünk nektek ez jó lesz, hanem fel kell tennünk a kérdést, hogy ti hogyan gondoljátok. Fontos, hogy mindenki érezze, hogy érte és nem ellene van ez a történet.”


Az emberközpontúság állandó értéknek bizonyult a Merkbaunál

A Merkbaura jellemző vállalati kultúrát az IT vezetője is hasonlóan érzékeli, mint a már említett Vati Gábor.

„Ha körülnézünk, nem sok olyan magántulajdonban levő céget találunk, ahol a tulajdonosok ennyire közel vannak az alkalmazottakhoz, ennyire szerények és ennyire emberközpontúak tudtak maradni. Bármikor bármelyik tulajdonost bármelyik kolléga megszólíthatja.”

Hozzáteszi, mindezt egy olyan helyzetben mondhatja el, amelyben a vállalatcsoport rendkívül dinamikus növekedésen van túl. „Ez sok helyen az emberközpontúság rovására válik, de itt mindent elkövetnek, hogy ezt elkerüljük.”

A hatékony munkához alapértékként azt nevezi meg, hogy érezze jól magát a cégnél, és a beosztottjai is érezzék jól magukat. „Azokkal lehet hatékonyan dolgozni, akiknél ez teljesül. Ehhez a munkakörnyezet, a honorálás és a megbecsülés egyaránt fontos. További lényeges alap a kommunikáció, annak érdekében, hogy egy problémát fel tudjunk tárni, mert általában a kibeszélése után egészen máshova jutunk el, mint amit első hallásra gondolnánk.”

Hegedűs Gergely

Galéria

Iparági hírekMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.interjúNagytarcsa

Hírlevél

Hirdetés