2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Pénzügyi előrelépés a Duna Aszfalt afrikai infrastruktúrafejlesztési projektjében – második rész
Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa (b2), Sama Lukonde a Kongói Demokratikus Köztársaság miniszterelnöke (b3), Klaus Findt, a GED Africa CEO-ja (j3), a Jászberényi Tamás, a Duna Aszfalt gazdasági koordinációs igazgatója (j1) Fotó: lequotidien.cd

Pénzügyi előrelépés a Duna Aszfalt afrikai infrastruktúrafejlesztési projektjében – második rész

magyarepitok.hu

2022.09.29. 16:00 - Szabó Ákos

Zambia után Kinshasába érkezett a piacvezető magyar útépítő, a Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László által vezetett üzleti delegáció – a helyi sajtó jelentős haladásról számol be a projektben, mind pénzügyi mind kivitelezési szempontból.

Hirdetés

A Kongói Demokratikus Köztársaságban folytatta afrikai tárgyalási körútját a Kasomeno-Mwenda infrastruktúrafejlesztési társulás képviseletében Szíjj László, a Duna Aszfalt Zrt. tulajdonosa, valamint Jászberényi Tamás, a Duna Aszfalt gazdasági koordinációs igazgatója és Klaus Findt, a GED Africa CEO-ja.

 

Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa és Sama Lukonde a Kongói Demokratikus Köztársaság miniszterelnöke (fotó: lequotidien.cd)

A delegáció a Zambiából érkezett, ahol az helyi államfővel, Hakainde Hichilemával folytattak sikeres egyeztetéseket, melyről lapunk is beszámolt. Mint ahogy azt a helyi lequotidien.cd is megírta, a tárgyalások a kongói fővárosban, Kinshasában folytatódtak, ahol Sama Lukonde miniszterelnök és Alexis Gisaro infrastuktúrafejlesztési miniszter is fogadta a küldöttséget.

 

 

A Duna Aszfalt Zrt. és többségi tulajdonában álló GED Africa Ltd által képviselt PPP-konzorcium egy tágabb, jelentős infrastruktúrafejlesztést magában foglaló beruházás során 184 kilométernyi új utat épít a Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén található Katanga tartományból a zambiai Mwendába, melynek része egy 345 méteres határhíd is a két ország között. Az új út elkészültével jelentős mértékben fel fog gyorsulni a környék jelentős nyersanyagkincs-készletének (főként réz és kobalt) szállítási útvonala az Indiai-óceán partján fekvő tanzániai Dar-es-Salaam kikötőjének irányába.

 

Megerősítették a Duna Aszfalt elkötelezettségét a projekt finanszírozásának folyósításáról, hamarosan újabb szintre léphet a munkavégzés

A magyar vezetésű konzorcium vezetője, Szíjj László Sama Lukonde miniszterelnökkel tárgyalva kifejtette:

a mintegy 700 millió dolláros projekt megvalósításához szükséges összeg 30 százalékát, vagyis 230 millió dollárt elérhetővé tesznek a fejlesztés megkezdéséhez, folytatva a projekt jelenlegi megvalósítását.

A kongói média információi szerint hamarosan véget ér a kivitelező fővállalkozó kiválasztása is (a két versenyben maradt vállalat a kínai China Civil Engineering Construction és a portugál Mota-Engil) így a már korábban is megkezdett előkészítő munkálatok mintegy négy hét elteltével újabb kivitelezési fázisba léphetnek a nyertes fővállalkozó bevonásával a Duna Aszfalt pénzügyi befektetése és szakmai felügyelete mellett.

Az afrikai tárgyalópartnerek kiemelték: a projekt Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo kongói elnök támogatását is élvezi.

AktuálisDuna Aszfalt Zrt.GED Africa Ltd.AfrikaútépítéshídépítésMota-EngilChina Civil Engineering ConstructionKongói Demokrtikus KöztársaságZambia

Hírlevél

Hirdetés