2024.05.02, Csütörtök
Nagy gondossággal tervezték meg az új blokkok hűtését
Látványterv: Paks II Zrt.

Nagy gondossággal tervezték meg az új blokkok hűtését

magyarepitok.hu

2023.10.18. 16:37

A meglévő hidegvíz-csatornát mélyítik, szélesítik és egy új csúcshűtőkkel is ellátott melegvíz-csatornát építenek, ezek segítségével biztosítják az új atomerőmű működéséhez szükséges hűtővizet Pakson. A rendszer tervezésénél nagy körültekintéssel jártak el, figyelembe vették a Duna vizének az évszázad végéig várható hőmérséklet-emelkedését és vízhozamváltozását is.

Pakson két 3+ generációs VVER-1200 típusú atomerőművi blokk létesül. Ez a ma elérhető legkorszerűbb technológia, ám működési elve azonos a jelenleg üzemelő blokkokéval. Abban a tekintetben is megegyeznek, hogy az üzemeltetésük során keletkező hő elvezetéséhez a Duna vizét használják majd. A Duna az előrejelzések alapján az új blokkok teljes üzemideje alatt jelentős tartalékkal képes lesz biztosítani a szükséges mennyiségű hűtővizet.

 

A két új paksi blokk tervezése során minden környezetvédelmi szempontra kiterjedt a szakemberek figyelme. Ezek egyike a Duna vizének hőmérséklete, ugyanis, ahogyan a jelenleg üzemelő atomerőmű, úgy az új is a folyó vizét használja majd a hűtéshez.

 

 

A jelenleg üzemelő négy blokk működéséhez másodpercenként 100 köbméter vizet emelnek ki, a két új blokk esetében ez a mennyiség 132 köbméter lesz, ami megfelel a Maros folyó átlagos vízhozamának. A hűtővíz-ellátás tervezésekor a vízigényen túl figyelembe vették a két atomerőmű hat blokkjának együttes hatását és a várható környezeti változásokat egyaránt.

Hasonlóképpen tekintetbe vették, hogy az évszázad végéig várhatóan jelentősen emelkedni fog a Duna vizének hőmérséklete, ezért a környezet megóvása érdekében az új blokkok hűtését gondosan, a már üzemelőkhöz képest is nagyobb tartalékokkal, kiegészítő megoldásokkal tervezték, a klímaváltozás hatásait vizsgáló modellekre támaszkodva. Ezek a blokkok képesek lesznek a hűtővíz 11°C helyett csupán 8°C-os felmelegítésével is üzemelni, illetve – ha az extrém hőmérséklet miatt ez sem lenne elégséges –, használatba lehet venni a csúcshűtőrendszert.

 

 

A meglévő hidegvíz-csatorna szélesítése és mélyítése mellett a felhasznált víz visszabocsátására új melegvíz-csatornát létesítenek. E mellé telepítik a csúcshűtőket, amelyek szükség esetén visszahűtik a felmelegedett hűtővizet, mielőtt az visszakerül a Dunába. Ez a műszaki megoldás lehetővé teszi, hogy a visszabocsátott hűtővíz hőmérsékletét – a hőterhelés megközelítőleg háromnegyedét a légkörnek átadva – csökkentsék. Mindkét blokkhoz külön csúcshűtőrendszer épül, egyenként saját szivattyúállomással.

A rendszer alkalmazása révén Paks II. a két atomerőmű hat blokkjának egyidejű üzeme alatt is képes lesz teljesíteni a szigorú környezetvédelmi előírásokat.

A csúcshűtőrendszer üzemeltetésével 28°C-os Duna-víz-hőmérsékletig elkerülhető lesz az új blokkok visszaterhelése vagy esetleges leállítása.

AktuálisPaks IIPaks II. Atomerőmű Zrt.technológiaPaks