2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Ingyenes szűréssel támogatta dolgozói egészségügyi prevencióját a Szabadics
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Ingyenes szűréssel támogatta dolgozói egészségügyi prevencióját a Szabadics

magyarepitok.hu

2024.02.11. 08:05 - Bíró Beáta

A cég munkatársainak háromnegyede élt a rendkívüli lehetőséggel, hogy a legfontosabb vizsgálatoknak alávesse magát.

Hirdetés

A nagykanizsai székhelyű Szabadics Építőipari Zrt. híres családias, közösségépítő jellegéről. Lapunk számos alkalommal beszámolt a cég különböző rendezvényeiről (csapatépítő, családi programok), melyek közül a legkiemelkedőbb a Szabadics Ride kerékpárverseny. Utóbbira egyre több dolgozó nevez be, a csapatban pedig a menedzsment tagjai is részt vesznek, reprezentálva, hogy fontos a mozgás, az egészséges életmód.

A Szabadics azt is felismerte, hogy ebben a szemléletben a megelőzés is kiemelkedő szempont, hiszen a mai rohanó világban egyre nagyobb nyomás alatt kell teljesíteni és egyre kevesebb idő jut a regenerációra testi, lelki szinten egyaránt.

„A tapasztalat sajnos az, hogy idő hiányában sokan csak akkor fordulnak egészségügyi szakemberhez, ha már konkrét fizikai megbetegedés tüneteit észlelik magukon. Akkor pedig már a gyógyulási arány is kedvezőtlenebb. Vállalaton belül is szembesülni kényszerültünk ezzel a ténnyel” – mondta el Zsilvölgyi Katalin HR-vezető.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Ezt mérlegelve született meg a vezetői döntés, hogy a két, talán legfontosabb hozzávalót biztosítják a megelőzés folyamatában: a vizsgálatokat és a rászánható időt.

A jelentkezési lehetőséget a Szabadics Zrt. és leányvállalatai munkavállalói számára nyitották meg, betöltött munkakörtől függetlenül. A székház közelében elhelyezett két szűrőbuszon munkaidőben vehettek részt a programban, a vizsgálatok költségét a cég vállalta. A külföldi kollégák számára saját lakóhelyükön biztosították a szűrővizsgálatokat.

 

 

A legfontosabb területekről kaphattak visszajelzést

A vizsgálati csomagban a teljes vérkép, vizelet- és székletvizsgálat, mellkasröntgen, hasi- és nyaki ultrahang és melanóma vizsgálat szerepeltek. Továbbá meghatározott volt azoknak az önköltséges méréseknek a köre, amelyeket igény szerint a vállalat által biztosított csomagon kívül kérhettek a dolgozók.

„Az ultrahang felvételek, illetve a melanóma szűrés eredményei azonnal láthatóak voltak, a szakorvosok a helyszínen egyből véleményezték a látottakat. A laborvizsgálatokról és a röntgenről a leleteket mindenki a regisztráció során megadott e-mail címére kapja meg. A kiadott leletekkel szükség szerint pedig a háziorvos felkeresésével további vizsgálatokat lehet indítani” – fejtette ki a HR-vezető.

 

 

Egy hasonló kezdeményezés 2018-ban eredményes és hasznos volt, ám a tervezett folytatás megszakadt a cég Zalakarosról Nagykanizsára költözése, valamint a koronavírus járvány miatt. Idén viszont minden lehetőség adott volt, sőt, a vizsgálati időpontok, amiket januárban és februárban négy napon keresztül biztosítottak, rekord gyorsasággal teltek meg az online felületen.

Az előzetes várakozásokat messzemenően meghaladva éltek a lehetőséggel a kollégák: a teljes állomány 75 százaléka regisztrált és jelent meg a vizsgálatokon és rendkívül pozitív visszajelzéseket adtak. Ez jó kiindulópont a folytatáshoz, hiszen a szűréseknek is rendszerességgel van értelmük.

 

 

A Szabadics lokálpatrióta hozzáállását mutatja, hogy egy szintén nagykanizsai gyökerű magáncégre bízta a négynapos program megvalósítását. Az egészségügyi szolgáltató országszerte végez hasonló szűréseket buszaival különböző vállalatoknál.

Galéria

AktuálisSzabadics Zrt.Nagykanizsaprevenciótársadalmi felelősségvállalás

Hírlevél

Hirdetés