2020.02.26, Szerda

Energetika

Van-e jövője a távhőnek? A pesti szmogot tekintve biztosan

2016.03.07

Akik nem használják, drágának és nem szabályozhatónak tartják a távhős fűtést, akik viszont igen, azoknak jobb a véleménye. A fővárosba tervezett új hulladékhasznosító, és az ország jelentős kihasználatlan kapacitása is lehetővé tenné a távhőfelhasználás bővítését, ami rengeteg szennyező kéményt váltana ki, közben csökkentené az alapdíjat. A lehetőségeket a távhőszövetség elnökne elemezte.

Előnybe hoznák az energiahatékony vállalatokat az uniós pályázatoknál

2016.03.04

Egy átlagos méretű erőmű kapacitásának megfelelő energia-megtakarítást gyűjtött össze a Virtuális Erőmű Program (VEP) – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Óriási naperőmű épült a pécsi hőerőmű helyére

2016.02.29

A több mint 38 ezer napelempanellel felszerelt erőmű évi 15 ezer tonnával csökkenti Magyarország szén-dioxid-kibocsátását. A közel ötmilliárdos beruházásból az egyik legnagyobb hazai naperőmű épült fel.

103 milliárdos lesz a keret a lakóépületek energetikai felújítására

2016.01.23

Várhatóan augusztustól nyílik meg a családi házak komplex energetikai korszerűsítésére szánt pályázati keret. A kormány a KEHOP-ot úgy módosítja, hogy a magánszemélyek ingatlanjainak a korszerűsítésére is legyen államilag támogatott konstrukció. Az ehhez szükséges forrást a GINOP adja, amiben 103,19 millió forintot szánnak a lakóépületekre.

Példakép lett a rezsi nélküli fűtőrendszer alkotója

2016.01.16

Az Unisignal Kft. fejlesztésével akár zéró energiafelhasználású házak is épülhetnek. A technológiát alkotó Molnár Gábor bekerült az Év Példaképe díjazottjai közé.

Jelentős energetikai tartalékot találtak a magyar nagyvállalatoknál

2016.03.04

A kötelező energia audit eddig 350 telephelyet érintett Magyarországon, az erre kötelezett nagyvállalatok 700 javaslatot kaptak energetikai beruházásokra. Ezek többsége nem jelent túlzottan nagy átalakítást, a megtérülési ideje pedig rövid. Az öt éven belül megtérülő beruházások összértéke a 100 milliárd forintot is meghaladja.

Geotermális nagyhatalom? Minden adottságunk megvan hozzá

2016.02.29

Mintegy 12 milliárd forinttal támogatja az EU azt a magyar innovációt, ami vízadó réteg helyett forró kőzetet alkalmaz a geotermális technológiánál. Az EU-Fire Kft. 2019-re ígéri a fejlesztés befejezését. A magyar tulajdonú cég eddig két városban valósított meg geotermális távfűtő rendszert, emellett további hat településen épít ki a közeljövőben.

Saját erőből épít naperőművet Bóly

2016.02.24

A Baranya megyei város 500 kW kapacitású telepet létesít, emellett kisnaperőműveket, termálvizes fűtést is alkalmaz, és már két éve energiatakarékos megoldással fűti valamennyi intézményét.

Ez a módja a 62 százalékos rezsicsökkentésnek

2016.01.21

Már a második évtől többszörösen megtérülne egy nagyívű országos program a lakossági ingatlanok energetikai felújítására a Knauf Insulation számításai szerint - új munkahelyek, költségvetési bevételnövekedés, csökkenő kibocsájtás és földgázimport által. A németek 1,4 milliárd euró állami támogatást szántak rá 2010-ben, 5,4 milliárd adóbevétel lett az eredménye. Egy kutatás rámutat, a projektek egyéni és lakóközösségi szinten is komoly nyereséggel járhatnak, van olyan társasház, amelyiknél hőszigeteléssel és ablakcserével 62 százalékos energia- és rezsiköltség-csökkenést lehet elérni.