2021.09.28, Kedd

Energetika

Jelentős napelemberuházások indulhatnak állami támogatással

2016.04.01

Körülbelül tíz, átlagosan 4 MW teljesítményű állami napelempark építését fontolgatja a kormány – értesült az NRGreport. A 20-25 milliárd forint összköltségű projekttel jelentősen nőne a hazai napelemkapacitás, ami az első lépést jelenthetné az európai átlaghoz való felzárkózáshoz.

Energetikai felújításokra és megújuló energiaforrásokra nyílt 89 milliárdos keret

2016.03.24

Összesen 89 milliárd forint értékben pályázhatnak energetikai felújításokra az önkormányzatok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) két most megjelent felhívásának köszönhetően. Az épületek energetikai felújítására közel 60 milliárd, míg a megújuló energiaforrások kiaknázására közel 30 milliárd forint jut.

Van-e jövője a távhőnek? A pesti szmogot tekintve biztosan

2016.03.07

Akik nem használják, drágának és nem szabályozhatónak tartják a távhős fűtést, akik viszont igen, azoknak jobb a véleménye. A fővárosba tervezett új hulladékhasznosító, és az ország jelentős kihasználatlan kapacitása is lehetővé tenné a távhőfelhasználás bővítését, ami rengeteg szennyező kéményt váltana ki, közben csökkentené az alapdíjat. A lehetőségeket a távhőszövetség elnökne elemezte.

Előnybe hoznák az energiahatékony vállalatokat az uniós pályázatoknál

2016.03.04

Egy átlagos méretű erőmű kapacitásának megfelelő energia-megtakarítást gyűjtött össze a Virtuális Erőmű Program (VEP) – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Óriási naperőmű épült a pécsi hőerőmű helyére

2016.02.29

A több mint 38 ezer napelempanellel felszerelt erőmű évi 15 ezer tonnával csökkenti Magyarország szén-dioxid-kibocsátását. A közel ötmilliárdos beruházásból az egyik legnagyobb hazai naperőmű épült fel.

103 milliárdos lesz a keret a lakóépületek energetikai felújítására

2016.01.23

Várhatóan augusztustól nyílik meg a családi házak komplex energetikai korszerűsítésére szánt pályázati keret. A kormány a KEHOP-ot úgy módosítja, hogy a magánszemélyek ingatlanjainak a korszerűsítésére is legyen államilag támogatott konstrukció. Az ehhez szükséges forrást a GINOP adja, amiben 103,19 millió forintot szánnak a lakóépületekre.

Példakép lett a rezsi nélküli fűtőrendszer alkotója

2016.01.16

Az Unisignal Kft. fejlesztésével akár zéró energiafelhasználású házak is épülhetnek. A technológiát alkotó Molnár Gábor bekerült az Év Példaképe díjazottjai közé.

Napelemfarm épült a szabolcsi Kemecsén

2016.03.30

Az 540 napelemtáblából álló napelemfarmnak három nagyobb iskola áramigényének megfelelő teljesítménye van. A projektben biomasszagyártó gépsor és a megújuló energiaforrásokat bemutató Zöld-ház is létesült.

A magyar klímateljesítmény a világ élvonalában van

2016.03.18

Magyarország GDP-je úgy nőtt 40 százalékkal 1990 óta, hogy közben az energiafelvétele 20, a szén-dioxid-kibocsátása 40 százalékkal csökkent. A szekszárdi klímavédelmi konferencián az is kiderült, az egyre olcsóbbá váló napenergia legkésőbb 2025-re eléri az olaj és gáz alapon előállított energia árszintjét. Globálisan immár több pénzt fektetnek megújuló energiahordozókba, mint fosszilisba, ám az átállás még mindig lassú.

Jelentős energetikai tartalékot találtak a magyar nagyvállalatoknál

2016.03.04

A kötelező energia audit eddig 350 telephelyet érintett Magyarországon, az erre kötelezett nagyvállalatok 700 javaslatot kaptak energetikai beruházásokra. Ezek többsége nem jelent túlzottan nagy átalakítást, a megtérülési ideje pedig rövid. Az öt éven belül megtérülő beruházások összértéke a 100 milliárd forintot is meghaladja.

Geotermális nagyhatalom? Minden adottságunk megvan hozzá

2016.02.29

Mintegy 12 milliárd forinttal támogatja az EU azt a magyar innovációt, ami vízadó réteg helyett forró kőzetet alkalmaz a geotermális technológiánál. Az EU-Fire Kft. 2019-re ígéri a fejlesztés befejezését. A magyar tulajdonú cég eddig két városban valósított meg geotermális távfűtő rendszert, emellett további hat településen épít ki a közeljövőben.

Saját erőből épít naperőművet Bóly

2016.02.24

A Baranya megyei város 500 kW kapacitású telepet létesít, emellett kisnaperőműveket, termálvizes fűtést is alkalmaz, és már két éve energiatakarékos megoldással fűti valamennyi intézményét.

Ez a módja a 62 százalékos rezsicsökkentésnek

2016.01.21

Már a második évtől többszörösen megtérülne egy nagyívű országos program a lakossági ingatlanok energetikai felújítására a Knauf Insulation számításai szerint - új munkahelyek, költségvetési bevételnövekedés, csökkenő kibocsájtás és földgázimport által. A németek 1,4 milliárd euró állami támogatást szántak rá 2010-ben, 5,4 milliárd adóbevétel lett az eredménye. Egy kutatás rámutat, a projektek egyéni és lakóközösségi szinten is komoly nyereséggel járhatnak, van olyan társasház, amelyiknél hőszigeteléssel és ablakcserével 62 százalékos energia- és rezsiköltség-csökkenést lehet elérni.