2024.05.18, Szombat

Energetika

115 milliárdos lakossági energetikai program: célkeresztben a vidéki kockaházak

2016.06.06

Nulla százalékos kamatozású, húsz éves futamidejű hitelkeret nyílik a lakóingatlanok energetikai felújítására. A forrás a szigetelést és a fűtés korszerűsítését is támogatja, több tízezer lakás rezsije csökkenhet.

Bővül az Otthon Melege Program

2016.06.01

A támogatás elnyeréséhez már nem feltétlenül kell megújuló energiával működő rendszert kiépíteni, emellett meghosszabbodik a felkészülési időszak is. A maximálisan igényelhető összeg változatlan maradt.

Erőmű és óriás üvegház épül a turai termálvízre

2016.05.24

A helyi termálvizet villamos energiát termelő kiserőművel és zöldségtermesztésre berendezkedő, 11 hektáros üvegházzal hasznosítják egy 10 milliárdos projektben.

A legújabb technológiával bíró napelemüzem épült Csornán

2016.05.09

A csornai gyár olyan technológiára alapoz, amivel a napelem mindkét oldaláról tud fényt felvenni, így képes versenybe szállni a kínai gyártókkal. A 14,5 milliárdos beruházással 212 új munkahely létesül.

Zöld energiával működő BMW-szalont épít a Market

2016.05.06

Csaknem 3 milliárd forintból hoz létre környezettudatos BMW-szalont a Wallis Motor Pest Kft. a fővárosban. A közép-európai régióban egyedülálló méretű és kialakítású szalon születik.

Környezetre semleges építőipar? Vízióként már létezik!

2016.05.04

Figyelemre méltó jövőképet dolgozott ki az építőipar vezető alapanyaggyártója, a LafargeHolcim víziója a magyarországi cementgyártásban is érvényesül.

Fenntartható Magyarország: ezek a települések járnak az élen

2016.04.20

Ötezer háztartás éves áramigényét váltották ki a fenntarthatósági versenybe benevező önkormányzatok. A Napkorona Bajnoka a Pest megyei Újszilvás, a legzöldebb közbeszerzést a szabolcsi Ajak mutatta fel.

Mit jelent a nulla energiaigény? Érdemes mihamarabb megtudni!

2016.04.12

Az Öko-logikus konferenciasorozat a hamarosan szigorodó épületenergetikai követelmények kihívásaira készíti fel az érintetteket, bő egy hónap alatt hét várost bejárva.

Hajdúnánás is belevág a geotermikus távhőfejlesztésbe

2016.04.04

A hajdú-bihari város geotermikus alapú távhőrendszert létesít, a mintegy egymilliárd forintos beruházásban három termálkút vizét hasznosítják a fűtéshez.

A Construmán jelenthetik be családi házak energetikai támogatását

2016.04.03

A szerdán induló építőipari kiállításon meghirdetik a családi házak energetikai felújításának támogatását - értesült a nol.hu. A pályáztatás júliusban indul, a támogatás 50 százalék körüli lesz.

Napelemfarm épült a szabolcsi Kemecsén

2016.03.30

Az 540 napelemtáblából álló napelemfarmnak három nagyobb iskola áramigényének megfelelő teljesítménye van. A projektben biomasszagyártó gépsor és a megújuló energiaforrásokat bemutató Zöld-ház is létesült.

A magyar klímateljesítmény a világ élvonalában van

2016.03.18

Magyarország GDP-je úgy nőtt 40 százalékkal 1990 óta, hogy közben az energiafelvétele 20, a szén-dioxid-kibocsátása 40 százalékkal csökkent. A szekszárdi klímavédelmi konferencián az is kiderült, az egyre olcsóbbá váló napenergia legkésőbb 2025-re eléri az olaj és gáz alapon előállított energia árszintjét. Globálisan immár több pénzt fektetnek megújuló energiahordozókba, mint fosszilisba, ám az átállás még mindig lassú.

Jelentős energetikai tartalékot találtak a magyar nagyvállalatoknál

2016.03.04

A kötelező energia audit eddig 350 telephelyet érintett Magyarországon, az erre kötelezett nagyvállalatok 700 javaslatot kaptak energetikai beruházásokra. Ezek többsége nem jelent túlzottan nagy átalakítást, a megtérülési ideje pedig rövid. Az öt éven belül megtérülő beruházások összértéke a 100 milliárd forintot is meghaladja.

Geotermális nagyhatalom? Minden adottságunk megvan hozzá

2016.02.29

Mintegy 12 milliárd forinttal támogatja az EU azt a magyar innovációt, ami vízadó réteg helyett forró kőzetet alkalmaz a geotermális technológiánál. Az EU-Fire Kft. 2019-re ígéri a fejlesztés befejezését. A magyar tulajdonú cég eddig két városban valósított meg geotermális távfűtő rendszert, emellett további hat településen épít ki a közeljövőben.

Saját erőből épít naperőművet Bóly

2016.02.24

A Baranya megyei város 500 kW kapacitású telepet létesít, emellett kisnaperőműveket, termálvizes fűtést is alkalmaz, és már két éve energiatakarékos megoldással fűti valamennyi intézményét.

Kötelező kazáncsere: mi lehet a megoldás?

2016.06.04

A hamarosan kötelezővé váló kondenzációs kazán beszerelése a 30 százalékos megtakarítás miatt gyorsan megtérülhet, de ha új rendszerrel párosul, négyszer nagyobb terhet ró a beruházóra. Segítséget az Otthon Melege program vagy a lakástakarék adhat.

Újabb díj az angyalföldi passzívháznak

2016.05.28

A Magyar Építő kivitelezésében épült budapesti 100 lakásos passzívház kivívta a legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI elismerését.

110 milliárdos keret nyílhat energetikai felújításra

2016.05.12

A kormány kamatmentes visszatérítendő támogatást tervez természetes személyek, lakószövetkezetek és társasházak számára.

Utolérheti egy készház szigetelése a téglaházét?

2016.05.08

Többek közt erre a kérdésre is keresi a választ május végén a „Közel nulla energiafelhasználású épületek” elnevezésű konferencia a Wolf Haus szervezésében.

Családi házak: tartalék lenne hozzá, felújítás nincs

2016.05.04

A megkérdezettek több mint fele tudna pénzt mozdítani otthona felújítására a Mapei felmérése szerint. Lenne is mire, miután a családi házak 56 százalékában legalább tíz éve nem végeztek semmilyen felújítást, ráadásul mindössze 14 százalékuk számít viszonylag újnak.

Támogatás nélkül is lehet önfinanszírozó az energetikai felújítás?

2016.04.22

A Pénzcentrum válasza a határozott igen. Az elemzés eredménye egy átlagos családi háznál havi 10 ezer forintos megtakarítás, ami éppen fedezi a tíz éves lakáskölcsön havi részleteit.

A paksi erőmű csökkenti a szekszárdi távhő költségeit

2016.04.15

Szekszárd újabb lépéssel közeledett a paksi erőműhöz kapcsolódó, 30 kilométeres távhővezetékhez. A tízmilliárdos beruházással a lakosság felénél csökken a rezsi a Tolna megyei városban.

Gyorsan megtérül a Csongrád megyei falu napelem-beruházása

2016.04.11

A pitvarosi önkormányzat pályázati úton állt át a napenergiára, a villanyszámláján szerepelő összeg a töredékére csökkent. Három vállalkozás is azt tervezi, hogy napelemparkot létesít a településen.

Mezőgazdasági iskolák energetikai beruházása zárult le

2016.04.04

Egy ceglédi és egy kenderesi mezőgazdasági szakiskola újult meg közel 300 millió forintból a KEHOP keretein belül, százszázalékos uniós finanszírozásból.

Jelentős napelemberuházások indulhatnak állami támogatással

2016.04.01

Körülbelül tíz, átlagosan 4 MW teljesítményű állami napelempark építését fontolgatja a kormány – értesült az NRGreport. A 20-25 milliárd forint összköltségű projekttel jelentősen nőne a hazai napelemkapacitás, ami az első lépést jelenthetné az európai átlaghoz való felzárkózáshoz.

Energetikai felújításokra és megújuló energiaforrásokra nyílt 89 milliárdos keret

2016.03.24

Összesen 89 milliárd forint értékben pályázhatnak energetikai felújításokra az önkormányzatok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) két most megjelent felhívásának köszönhetően. Az épületek energetikai felújítására közel 60 milliárd, míg a megújuló energiaforrások kiaknázására közel 30 milliárd forint jut.

Van-e jövője a távhőnek? A pesti szmogot tekintve biztosan

2016.03.07

Akik nem használják, drágának és nem szabályozhatónak tartják a távhős fűtést, akik viszont igen, azoknak jobb a véleménye. A fővárosba tervezett új hulladékhasznosító, és az ország jelentős kihasználatlan kapacitása is lehetővé tenné a távhőfelhasználás bővítését, ami rengeteg szennyező kéményt váltana ki, közben csökkentené az alapdíjat. A lehetőségeket a távhőszövetség elnökne elemezte.

Előnybe hoznák az energiahatékony vállalatokat az uniós pályázatoknál

2016.03.04

Egy átlagos méretű erőmű kapacitásának megfelelő energia-megtakarítást gyűjtött össze a Virtuális Erőmű Program (VEP) – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Óriási naperőmű épült a pécsi hőerőmű helyére

2016.02.29

A több mint 38 ezer napelempanellel felszerelt erőmű évi 15 ezer tonnával csökkenti Magyarország szén-dioxid-kibocsátását. A közel ötmilliárdos beruházásból az egyik legnagyobb hazai naperőmű épült fel.

103 milliárdos lesz a keret a lakóépületek energetikai felújítására

2016.01.23

Várhatóan augusztustól nyílik meg a családi házak komplex energetikai korszerűsítésére szánt pályázati keret. A kormány a KEHOP-ot úgy módosítja, hogy a magánszemélyek ingatlanjainak a korszerűsítésére is legyen államilag támogatott konstrukció. Az ehhez szükséges forrást a GINOP adja, amiben 103,19 millió forintot szánnak a lakóépületekre.