2024.04.24, Szerda
A tudás átadása közép- és kelet-európai diákoknak
Fotók: Hauraton

A tudás átadása közép- és kelet-európai diákoknak

Hauraton

2018.06.13. 09:02 - Szabó Ákos

A Hauraton bevezette a HESP egyetemi programot.

Hirdetés

A Hauraton támogatja az egyetemi tanulmányokat végző hallgatókat a saját szakterületén. A vízelvezetéssel foglalkozó, dél-németországi vállalat új programot indított, a Hauraton Europen Student Programnak (Hauraton Európai Diák Program, röviden HESP) 2018. április 18-21. között tartották első bemutatkozó konferenciáját a cég központjában Rastattban, Németországban.

A Hauraton nyolc közép- és kelet-európai országból gyűjtött össze diákokat és professzorokat mérnöki karokról ezen rendezvénysorozat első állomására. Első alkalommal 22 résztvevő volt jelen az eseményen Horvátországból, Szlovéniából, Szerbiából, Szlovákiából és Bulgáriából. A második képzés 2018. május 23 és 26 között került megrendezésre szintén Rastattban, amelyen Moldávia, Románia, Horvátország, Szlovénia és Magyarország képviseltette magát.

 

 

“Az első körben kiválasztott ösztöndíjasok egy, a saját egyetemükön lezajlott több körös kiválasztási folyamat során kerültek be az új promóciós programba.” – mondja Ulrich Krause Senior Expert Manager, aki kitalálta és kidolgozta a HESP koncepcióját a vállalatnál. “A vízelvezetésre szakosodott tudás elsajátítása rendkívül fontos, nemcsak a programban most résztvevő országokban, hanem világszerte. Éppen ezért szükséges a megalapozott tapasztalatcsere és a megfelelő tudás bázis megszerzése."

Ez az igény adta az ötletet, hogy az egyetemekkel karöltve létrehozzanak egy olyan szakmai felületet, ahol a végzős diákok célzottan, prezentációkon, utazásokon és workshopokon keresztül kapják meg ezt a fajta tudást. Ehhez szorosan kapcsolódik a kapcsolatépítés lehetősége a jelenlegi és jövőbeni szakemberek között. Krause, aki a közép-kelet-európai piac fejlődéséért felelős a Hauratonnál a következőképpen foglalta össze ezt: “A kapcsolatokat és a szakértelmet transznacionálisan szükséges fejleszteni, hiszen a szakszerűen végrehajtott és sikeres vízelvezetési projekteknek magas szintű, nemzetközileg is meghatározott szabványoknak kell megfelelniük minden országban.”

 

 

A 22 főből álló magasan kvalifikált csoport, akiket most előadókkal együtt meghívtak Németországba, a HESP keretein belül, már részt vettek otthoni szakkollégiumokon, melyeket szakképzett előadók tartottak.

A gyakorlatorientált program az utazásokon, szemináriumokon, és workshopokon túl magában foglal többek között folyókatelepítést vagy komplex hidraulikai számításokat is, valamint lehetőséget biztosít a rastatti mérnökökkel és szakértőkkel folytatott megbeszélésekre. Marcus Reuter a Hauraton ügyvezető igazgatója a következőket emeli ki. “A HESP programmal az újonnan érkező szakemberek számára hozunk létre egy platformot a saját üzletágunkban, valamint erősítjük a közép- és kelet-európai országokban az első osztályú vízelvezetési technológiát, amely a környezetünk szempontjából nagyon fontos.”

 

 

Egy olyan kezdeményezés, mint a HESP, egyedülálló a szakmai körökben. A külföldi egyetemekről érkező ösztöndíjasok technikai programját Krasimir Savov – a Hauratonnál régóta dolgozó technikai szakértő – állította össze. A diákok a program végén egy HESP oklevelet kaptak, mely tanúsítja, hogy részt vettek a programon.

A Hauraton vállalat központja Rastattban, Németországban található, és immáron 60 éve sikeresen működik. Napjainkban a vállalat világszerte 70 országban van jelen 20 márkaképviselettel, és az egyik piacvezető a vízelvezetés és vízgazdálkodás szakterületén. A Hauraton körülbelül 2000 terméket kínál a paletta folyamatos bővítése mellett 4 fő kategóriában, melyek a mélyépítés, kertépítés, víztisztítás és sport. Az újrahasznosított Recyfix folyóka, a side-lock rögzítési rendszer valamint a részletes internetes katalógus bevezetése a Hauratont a szakágazat vezető innovátorává tette. A referencia listán számos nemzetközi projekt neve szerepel, úgy mint a Forma1-es pálya Szocsiban, a 2014-es labdarúgó világbajnokság stadionja Brazíliában, a Mercedes-Benz múzeum Stuttgartban és a frankfurti repülőtér.

További információk: www.hauraton.hu

KirakatszakemberképzésHauraton

Hírlevél

Hirdetés