2024.04.24, Szerda
A Merkbaut felkészülten érte a koronavírus által megkövetelt home office
Knáb János egy korábbi interjún - Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A Merkbaut felkészülten érte a koronavírus által megkövetelt home office

magyarepitok.hu

2020.03.30. 10:51 - Hegedűs Gergely

A cégcsoport Operatív Törzse többek közt orvosszakértőket is bevonva napról napra elemzi a helyzetet, és frissíti az intézkedéseit. A rendkívüli helyzetben sokat nyom a latban, hogy a Merkbau saját gyártási kapacitásokra is számíthat.

Hirdetés

A Merkbau Kft.-t több tevékenységében is döntően érinti a koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzet, melynek kezelésére egy öt fős Operatív Törzset állítottak fel. A cégcsoportnak a járvány idején követett stratégiájáról Knáb János ügyvezető számolt be lapunknak.
 

A dolgozók megtartása és a sikeres újra indulás a fő cél

Az Operatív Törzs a cég különböző területeinek a vezetőivel (többek közt a HR, az IT, a munkavédelem, a kommunikáció), továbbá külsős szakemberek, köztük orvosok bevonásával folyamatosan egyeztet, és döntéseket hoz.

„A csoport napi szinten ülésezik, és kiemelt figyelemmel követi a kormány, illetve a WHO hivatalos kommunikációját. Mindezek elemzésével hozza meg az új utasításokat, a lehető leggyorsabban alkalmazkodva a változásokhoz”

– árulta el Knáb János. „A célunk mindenképpen a dolgozóink megtartása és a sikeres újra indulás a járvány megszűntével.”

Az ügyvezető hangsúlyozza, amellett, hogy a törvényi kötelezettségeiknek maximálisan eleget tesznek, kiemelt szempont számukra a kollégák és partnerek egészségének megőrzése. Örömmel számolt be arról, hogy a munkavállalók kiváló partnernek bizonyulnak ebben a folyamatban.

„Az eddigi tapasztalataink alapján a kollégák fegyelmezetten működnek közre, kiemelt figyelemmel követik hírleveleinket és betartják az abban leírt utasításokat, kéréseket.”
 

Már a korai szakaszban bevezették az otthoni munkát

A szellemi állománynál az egyik legfontosabb védekezési eszköz az otthoni munkavégzés. A hírekből kiderül, hogy az erre történő átállás sok cégnél átmenetileg a hatékonyág csökkenését eredményezi. A Merkbau azonban a saját fejlesztésének köszönhetően felkészültnek számít ezen a téren. „Tavaly október óta hivatalosan is létezik a Merkbau Cégcsoportban a home office az irodai dolgozók körében” – mutat rá Knáb János. „Így akik már éltek ezzel a lehetőséggel, azoknak nem számít újdonságnak. A koronavírus Európába érkezésekor azokon a területeken, amelyen megoldható, azonnal kértük a kollégákat, hogy lehetőség szerint az otthoni munkavégzést válasszák.”

Hozzáteszi, külön felhívták a 65 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedő kollégák és a kismamák figyelmét, hogy ne az irodában dolgozzanak, hanem otthonról.
 

A vezetők minden területen kérték, hogy a személyes egyeztetéseket, tárgyalásokat, partneri találkozókat kerüljék a kollégák, helyettük inkább az elektronikus, vagy online kapcsolatot válasszák. Knáb János a kialakult helyzet nehézségei közül a személyes kapcsolattartás fentiek miatti hiányát emeli ki.


Legfeljebb öt vásárlót engednek be egyszerre

Azon dolgozók védelmére, akiknek a fizikai jelenléte nélkülözhetetlen, számos intézkedést vezetett be a vállalatcsoport. „A közös helyiségeket rendszeresen fertőtlenítjük, több helyen fertőtlenítőt helyeztünk ki. Kérjük az építkezéseken dolgozó kollégákat a fokozott higiéniás előírások betartására. Kivitelezéseinken is fertőtlenítő szereket helyeztünk ki.”

Mindezek mellett az irodák, illetve a Merkbau-kereskedések előterében található kávé- és italautomaták használatát szüneteltetik. A kereskedésekben emellett egyszerre öt vásárlónál több nem tartózkodhat. „Ide tartozik, hogy a sofőrjeinket arra kértük, hogy szállításkor ne menjenek az irodákba, szabad téren adják át, vagy vegyék át az árut.”
 

A raktárkészletek kielégítők, a projektek egy része még megfelelően halad

Knáb János a Merkbau futó projektjeire is kitért,

kiemelve, hogy a vállalt teljesítéseket igyekeznek folyamatosan kielégíteni, bár e tekintetben az elmúlt hét már okozott néhány megtorpanást.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az építőipar élőmunka igényes, így a járvány komoly gondokat eredményezhet. „Egymásra épülő folyamatok vannak és brigádban dolgozó csoportok, ami akár tömeges létszám kiesést okozhat. Ezért termelési kiesésekre, lassulásra, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések átmeneti leállítására kell számítani.”

Miután a Merkbau tevékenységében meghatározó súllyal bír a kereskedelem, Knáb János fontos tényként közölte, hogy a raktárkészleteik kielégítők, egyedül az Olaszországból származó áruk behozatala lassult le.

„Némi megnyugvást jelent, hogy rendelkezünk saját gyártási kapacitással, mint például betonacél és lakatos üzem, így ezeken a területeken kezdetben még nem várható fennakadás.”

Iparági hírekkoronavírusMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.interjú

Hírlevél

Hirdetés