2024.03.19, Kedd
Mérföldkőhöz érkezett a Duna Group Tehetséggondozási programja
Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Mérföldkőhöz érkezett a Duna Group Tehetséggondozási programja

magyarepitok.hu

2021.06.16. 13:00 - Kolinek Nóra

Indul a projektmunka, a hallgatók a hozzájuk legközelebb álló típusú fejlesztésre kerülnek a Duna Group programjában.

Hirdetés

Sikeresen véget ért a Duna Group Tehetséggondozás program első, elméleti tudásátadásán alapuló szakasza. Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a Duna Aszfalt Zrt. vezette cégcsoport áprilisban életre hívta az ország legkomplexebb építőmérnök hallgatói tehetséggondozás programját.

A képzés a felvételi meghallgatások lezárását követően 18 diákkal rajtolt el május közepén. A Tehetséggondozásba öt építéstudományi képzést folytató intézményből érkeztek hallgatók (BME, DE, NKE, ÓE, PTE).

A program megalkotója és irányítója, Kincses Péter, a Magyar Építők kiadójának (Regon Média Zrt.) projektmenedzsere, az ÉVOSZ médiatagozatának elnöke, lapunknak így nyilatkozott:

„célunk, hogy olyan összetett tudással rendelkező mérnököket képezzük, akik az egyetemen megszerezhető ismereteket az ország egyik legmeghatározóbb építőipari vállalatának tudásával és tapasztalatával kiegészítve az első munkanapjuktól kezdve hatékony, termelő és magas színvonalú munkavégzésre legyenek képesek.”

A héthónapos Duna Group Tehetséggondozás két részből épül fel: az első hónapban – az egyetemi képzést kiegészítő − műszaki, gazdasági és jogi alapismereteket szereznek a résztvevők, míg a program második, hathónapos szakaszában a választott projektjükön széleskörű gyakorlati tudásra tesznek szert.

 

A közbeszerzési folyamatoktól a BIM modellezésig

A most lezárult elméleti szakaszban az alábbi főbb témákat érintették:

  • cégcsoport felépítés, történelmi áttekintés,
  • közbeszerzési feladatok,
  • projektek pénzügyi feltételeinek megteremtése,
  • szerződés megkötésének bemutatása pénzügyi és vállalatirányítási rendszer szempontjából,
  • projekt kivitelezésének megkezdéséhez szükséges feladatok bemutatása (pl. bázis dokumentáció),
  • projekt műszaki, pénzügyi és erőforrás terv készítésének alapelvei,
  • út-és hídépítés kivitelezés feladatai (pl. műszaki ütemtervek, helyszíni munkák szervezése, irányítása, ellenőrzés, napi, heti, havi munkafolyamatok szervezése, jelentési kötelezettség)
  • BIM modellezés, modellezési feladatok az útépítésben.

„A fentiek is tükrözik a képzés egyediségét és komplexitását, illetve, hogy nem félvállról vett vállalkozás ez”

 – tette hozzá Kincses Péter.

 

 

Az ország legizgalmasabb projektjein vehetnek részt a hallgatók

A következő 19 hétben a résztvevők heti legfeljebb 20 órában, a közösen választott − hozzájuk legközelebb álló típusú (vízépítés, útépítés, hídépítés, BIM és térinformatika) − projektekre kerülnek, ahol az elmélethez hasonlóan, heti tematikára bontva, széles körben találkoznak az infrastruktúra építés területeivel.

A hallgatók az ország legizgalmasabb projektjeiben vehetnek részt (a Duna Group dolgozik a zalai tesztpályán, hidakat épít a Duna és a Tisza fölött és szinte minden fontos négysávos út építésénél jelen van), mellyel a kötelező szakmai gyakorlatot is teljesíthetik.

Kincses Péter, a projekt megalkotója elmondta:

„a program egyelőre jól vizsgázik, de az eredményességét fél év múlva tudjuk biztosan lemérni. Jelenleg, ami biztos, hogy van 18 rátermett hallgatónk, és egy elkötelezett kiválóan felkészült szakmai stábunk.”

Az elméleti tömb zárásaképp a hallgatók meglátogatták a Duna Aszfalt lakiteleki aszfaltkeverő telephelyét és laboratóriumát. A létesítményben nem csupán az útépítéshez használt alapanyagokkal dolgoznak, hanem a talajt is megvizsgálják, mielőtt belefognának a munkába, hogy optimális megoldásokat tudják használni.

A Duna Group Tehetséggondozás programja természetesen itt nem ér véget, hamarosan újabb eseményekről adunk hírt.

Galéria

Iparági hírekDuna Aszfalt Zrt.innovációoktatásDuna Group Tehetséggondozás

Hírlevél

Hirdetés