2024.04.19, Péntek
A keleti szomszéd meglépi: újraszámolt szerződéses árak az építőiparban
illusztráció - Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A keleti szomszéd meglépi: újraszámolt szerződéses árak az építőiparban

mti

2021.08.12. 18:33 - Hegedűs Gergely

A szerződésben előre rögzített alapanyagárak helyett a statisztikai hivatal által megállapított drágulás alapján újraszámolhatják a projekt értékét.

Hirdetés

Hosszú távú megoldást keres a román kormány az építőipari alapanyagok drágulása okozta problémára. Emiatt egy olyan rendelet elfogadására készül,

amely lehetővé teszi, hogy a közberuházások elvégzésére leszerződött kivitelezők esetében az önkormányzatok ne a szerződésben előre rögzített alapanyagárakat vegyék figyelembe, hanem a statisztikai hivatal által megállapított drágulás alapján számolják újra a munkálatok értékét.

A hírt a román fejlesztési minisztérium közölte, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje, Cseke Attila irányít.


A kivitelezők kiegészítést kérhetnek az eredeti szerződés értékéhez képest

A minisztérium a román kormány ülésén olyan kormányrendelet-tervezetet terjesztett be elfogadásra, amelynek értelmében az önkormányzatokkal közberuházások elvégzésére leszerződött kivitelezők kiegészítést kérhetnek az eredeti szerződés értékéhez képest. Az önkormányzatok pedig újraszámolhatják a költségeket, figyelembe véve a statisztikai intézet által közölt drágulást.

Többletköltség esetén az országos finanszírozású programoknál az önkormányzatok a szaktárcához fordulhatnak további finanszírozásért.


Akár árcsökkenés esetén is alkalmazható

Cseke Attila hangsúlyozta, hogy a kormányrendelet nem csupán pillatannyi megoldást nyújt, hanem hosszú távú módszert ajánl az építkezési alapanyagok árának mindenkori ingadozására. "Így akár árcsökkenés esetén is alkalmazható lesz ez az intézkedés" - mondta a miniszter. A miniszter szerint ezzel Románia az első uniós tagállamok között oldja meg az építkezési alapanyagok drágulása okozta problémát.   

Hasonló megoldásként a nagyobb építőipari projektek indexálása - amelynek alapján a szerződéses összeg meghatározott mértékkel a szerződés módosítása nélkül változik - korábban a magyar építőipari szereplők körében is felvetődött. A 2019-es ágazati körképünkben több nagyvállalat képviselője is említette ezt a lehetőséget.


Mentőcsomag a veszélybe került helyi közbeszerzéseknek

A román kormány szerdai ülésén szintén első olvasatban tárgyalta, és várhatóan a jövő héten el is fogadja azt a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, amelynek értelmében a fejlesztési minisztérium 3 milliárd lej (216 milliárd forint) többletköltséget biztosít a helyi beruházásokra.

Erre az intézkedésre szintén azért van szükség, mert az építkezési alapanyagok árának növekedése, valamint az építőiparban történt béremelések miatt a romániai önkormányzatok nem tudják fedezni az építők megemelkedett kiadásait, így számos helyi közberuházás befejezése veszélybe került.

Iparági híreképítőiparprojektmenedzsmentErdély

Hírlevél

Hirdetés