2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Újra kétszámjegyű növekedést produkált a magyar építőipar
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Újra kétszámjegyű növekedést produkált a magyar építőipar

mti, magyarepitok.hu

2021.11.12. 09:06 - Hegedűs Gergely

Az év első kilenc hónapjában  10,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest. 

Hirdetés

Szeptemberben az építőipari termelés volumene 14,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az augusztusihoz képest 4,2 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A növekedés immár tartósnak mondható, hiszen augusztusban is 10 százalék feletti volt a bővülés, júliusban meghaladta a 20 százalékot, és az azelőtti hónapokban, júniusban, májusban és áprilisban is nőtt az ágazat.

Az épületek építése szeptemberben 21,2, az egyéb építményeké 6,7 százalékkal magasabb volt a tavaly szeptemberinél. Az év első kilenc hónapjában  10,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.   


A hóvégi szerződésállomány is nőtt

A megkötött új szerződések volumene 16,1 százalékkal csökkent a tavaly szeptemberihez mérve, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 28,4 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,9 százalékkal kisebb volt.   

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 12,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 21,4, az egyéb építményeké 7,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.   

A harmadik negyedévben az építőipari termelői árak emelkedése 12,8 százalékosra gyorsult az előző negyedévi 9,3 százalékosról. Az előző negyedévhez képest 4,2 százalékkal emelkedtek az árak, a magasépítésben 5,2 százalékkal, a mélyépítésben 2,4 százalékkal, míg a szaképítési munkákat tekintve 4,8 százalékkal. Egy év alatt az épületek építésében 14,8, az egyéb építmények építését tekintve 8,6, a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben 14,4 százalékkal nőttek az árak.

 

KÉSZ Csoport: az építőipar fontos szerepet játszik a járvány utáni gazadasági fellendülésben

"Bár az idei évben voltak olyan hónapok, amikor az előző hónaphoz képest visszaesett a termelés, éves összevetésben azonban - részben a járvány miatti alacsony bázisteljesítményből adódóan – többnyire kedvezően alakul az ágazat termelése. A szeptemberi adatok azt mutatják, hogy lendületben van az ágazat, ezt bizonyítja az is, hogy az év első kilenc hónapjában 10,5 százalékos volt a növekedés” - kommentálta az adatokat Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója

Az ágazatban jelentős szerepet játszó vállalat lapunknak megküldött közleményébéből többek között kiderült még: összességében az építőipar fontos szerepet játszik a járvány okozta sokk utáni gazdasági fellendülésben.

Hosszabb időtávon pedig az is látszik, hogy a magyar építőipari termelés 2018 nyara óta átlagosan - a szezonálisan és munkanaphatással korrigált adatok szerint - 50 százalékkal haladja meg a 2015-ös szintet, ez pedig uniós szinten is kiemelkedő eredménynek számít.

Iparági hírekKSHiparági elemzésKÉSZ Csoport

Hírlevél

Hirdetés