2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Párbeszédre hívják a hazatérni vágyó építőipari szakembereket
Főkép: Erdei Mihály/ magyarepitok.hu Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Párbeszédre hívják a hazatérni vágyó építőipari szakembereket

magyarepitok.hu

2021.12.10. 12:00 - Kolinek Nóra

Az ÉVOSZ által indított Építőipari Hazahívó program ismerteti az építőipar helyzetét és jövőjét, emellett képet ad a hazai foglalkoztatás feltételeinek folyamatos javulásáról.

Hirdetés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Média Tagozatának közreműködésével készült SPAKLI’21 podcast decemberi adásában a szervezet által indított Építőipari Hazahívó program eredményeiről beszélgettek a résztvevők: Koji László, az ÉVOSZ elnöke és ifj. Lipcsei Gábor az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgató-helyettese. A műsor állandó vezetője Náray Balázs.

Az ÉVOSZ, mint az ágazat érdekképviseletét ellátó szervezet a program keretében bemutatja az építőipar helyzetét és jövőjét, képet ad a hazai foglalkoztatás feltételeinek folyamatos javulásáról, bemutatja a hazai otthonteremtés és családalapítás támogatásának elemeit, valamint céges partnereivel együttműködve képet ad a konkrét munkalehetőségekről, feltételekről és azokról a nagyszabású projektekről, amelyeknek az itthon dolgozó munkatársak részesei lehetnek.

Kincses Péter, az ÉVOSZ Médiatagozatának elnöke, ifj. Lipcsei Gábor, az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgató-helyettese, Náray Balázs és Koji László, az ÉVOSZ elnöke (b-j) A képre kattintva galéria nyílik.

 

A program keretében novemberben került sor egy müncheni eseményre, melyről lapunkban is beszámoltunk. Koji László a beszélgetés elején elmondta, hogy

a választás nem véletlenül esett a bajor tartományi fővárosra: itt foglalkoztatják ugyanis a legtöbb magyart az építőiparban. Hozzátette: a válság éveiben, 2008 és 2013 között, a szakmában 35 000 szakmunkás és mérnök vándorolt ki Nyugat-Európába dolgozni.

Személyre szóló ajánlatokat kínálnak a munkavállalóknak

„A program tulajdonképpen egy párbeszéd: a kint dolgozó kérdez, mi pedig válaszolunk. Mi alatt a szövetséget értem, és azokat a sikeres magyar vállalkozásokat, akiknek van tehetsége hazahívó értékű ajánlatokat tenni a dolgozók felé. Elmagyarázzuk a munkavállalóknak, hogy miért van rájuk szükség, és partnereinken keresztül testreszabott ajánlatokat tudunk nyújtani számukra”

– mondta el az ÉVOSZ elnöke.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke

Ifj. Lipcsei Gábor, aki az Óbuda-Újlak Zrt. képviseletében részt vett a müncheni eseményen, elmondta, hogy a 2019-es és az idei rendezvény közötti lényeges különbséget abban látja, hogy 2021-ben hatalmas szerepet kapott az online tér, így nagyságrendekkel több embert tudtak megszólítani.

„A világ egészen nagyot megváltozott rövid idő alatt: üzletágak születtek és mentek tönkre, de az a piaci környezet, melybe mi visszavárjuk − esetünkben − a mérnököket, az nem változott. A válság utáni sokéves felívelést követően a hazai építőipar jelenleg stabil pozícióban van, amit a járványhelyzet sem tudott kibillenteni. Számomra ez volt az idei börze legfontosabb momentuma”

 − tájékoztatott a vezérigazgató-helyettes.

Ifj. Lipcsei Gábor, az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgató-helyettese

 

Online felületen válaszolják meg a hazatérni vágyók kérdéseit

Koji László elmondta, hogy

a külföldön dolgozó magyaroknak nincsen hiteles képük a hazai helyzetről, így az ÉVOSZ programjának egyik célja, hogy hiteles képet nyújtson az itthoni foglalkoztatási körülményekről. Az érdeklődők számára egy online felületet is létrehoztak, ahol igyekeznek a kérdéseiket megválaszolni.

Az ÉVOSZ elnökének tájékoztatása szerint a legtöbb kérdés az elérhető nettó jövedelemmel kapcsolatos, emellett gyakran felmerül, hogy legálisan és milyen időtartamban tudják foglalkoztatni a munkavállalókat.

A beszélgetés résztvevői kitértek arra is, hogy milyen tapasztalattal és végzettséggel rendelkező szakembereket várnak vissza, és milyen kereseti lehetőségeket tudnak biztosítani számukra. Előbbiekről és számos egyéb érdekességről többet tudhatnak meg a Spakli ’21 adásából.

 

Galéria

Iparági hírekSpakli21ÉVOSZÉVOSZ Médiatagozatépítőipar

Hírlevél

Hirdetés