2024.04.24, Szerda
Élen jár a BuildEXT a magyar építőipar hatékonyságának növelésében: nemzetközi elismeréssel díjazták
Fotók és grafikák: BuildEXT

Élen jár a BuildEXT a magyar építőipar hatékonyságának növelésében: nemzetközi elismeréssel díjazták

magyarepitok.hu, BuildEXT

2022.02.22. 08:30 - Szabó Ákos

Vezető nemzetközi magazin választotta Európa legjobb 10 BIM szolgáltatói közé a magyar céget, mely az építőipari hatékonyság növelését tűzte ki célul Magyarországon is. Az alapító-ügyvezető Livják Csaba interjút is adott a Construction Tech Review-nak.

Hirdetés

A magyar építőipar digitalizációja és a különböző szakterületek összefogása látványos és régen várt eredményekhez vezethet, amennyiben megfelelő professzionalizmussal és elkötelezettséggel állnak hozzá a felek – ez már Livják Csabával, a BuildEXT Kft. alapító-ügyvezetőjével készített októberi interjúnkból is kiderült, mely őszi magazinunkban is előkelő helyen szerepelt. A vállalat nevéhez fűződik

  • a veszprémi és budapesti Continental telephely generáltervezése,
  • a közel 90 000 m2-es Bosch Campus II koncepcióterve,
  • de több irodaház, adatközpont, tiszta tér és speciális technológia mellett
  • a közép-európai régió legnagyobb orvosanalitikai laborjának, a SYNLAB-nak
  • és első állami megbízásuk, a Nemzeti Oltóanyaggyárnak a generáltervezése is. 

 

Livják Csaba (Erdei Mihály/magyarepitok.hu)

Nemrég a nemzetközi szakmai sajtó is felkapta a BuildEXT nevét. A meghatározó angol nyelvű építőipari magazin, a Construction Tech Review válogatta be a céget a 2022-es év TOP 10 európai BIM megoldás-szállítói közé, az elismerés részeként „BuildEXT: The BIM torchbearers” címmel egy kétoldalas interjú is megjelenik a „Building Information Modeling BIM Europe 2022” éves különszámában. A kérdésekre Livják Csaba, a cég alapító tulajdonosa válaszolt.

 

Az építőipar folyamatai átalakulnak

A Construction Tech Review szerkesztősége az interjúban jelentős részben arra volt kíváncsi, hogy milyen stratégia mentén dolgozik a BuildEXT.

„Hiszünk abban, hogy az építész feladata és felelőssége nem ér véget a tervszállítással, ez ellentmondana a BIM-életciklus szellemiségének”

- emelte ki a lapnak Livják Csaba.

 

 

Az interjúra reflektálva a cég lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében a vezető szakember kifejtette: „Nem terveket gyártunk, hanem felépítjük az épületek digitális prototípusát és a modell elemeit feltöltjük a rájuk jellemző információkkal. Ezt felszinkronizáljuk egy webes platformba, amit böngészőből, vagy appokon keresztül lehet elérni az építkezésen egy egyszerű okostelefonnal is.

Így valós idejű, élő információkat kapunk a kivitelezésben, ami felgyorsítja a kommunikációt és a változásmenedzsmentet, kiküszöböli a hibákat, AR megoldásokkal leegyszerűsíti a tervek megértését, valamint felgyorsítja és megkönnyíti az épület üzemeltetését"

– tette hozzá.

 

Nemcsak a szoftvereket cserélték le

A BuildEXT alapító-tulajdonosa rámutatott arra is, hogy idáig eljutni komoly kihívások árán lehetett csak. A technológiai váltás nagyon rövid idő alatt átformálta a vállalat működését, átalakítva partnerei és megbízói körét is. „Az volt a szerencsénk, hogy kicsik voltunk és fejest ugrottunk a mély vízbe. Erre egy hagyományosan működő nagy tervezőiroda nem képes.

Először a társtervezőinket kellett lecserélni, aztán a kollégáink egy részét, majd a megrendelőinket.”

- foglalta össze.

 

 

„A telefonnak 50 év kellett, hogy elterjedjen, a színes televíziónak 15, a tabletnek már csak 2

- emelte még ki a sajtóközleményben a technológiai fejlődés exponeciális gyorsulását. Ehhez pedig egy olyan hozzáállás kell, ami a magyar piacon nem feltétlenül jellemző:

"Arról a szoftverről, amelyik megváltoztatta az életünket, pénteken szereztünk tudomást, hétfőn nálunk volt az országban az első példány, szerdára már benne voltak a projektjeink. A BuildEXT-et ma is elsősorban a startupattitűd, az agilis működés, a pozitív vállalati kultúra és a belső oktatási rendszer különbözteti meg versenytársaitól. A hierarchiát felváltotta a rugalmasság, az utasítást a közös cél, a szigorú szabályozást a folyamatos kísérletezés."

„A vezérelv, hogy ha hibázunk, azt gyorsan tegyük és gyorsan tanuljunk belőle.”

- árulta el végül sikerének az alapjait Livják Csaba.

 

 

Az interjúban szó esik piaci kihívásokról, az alkalmazott technológiáról és arról is, hogy milyen piacépítő lépéseket tervez a cég tenni a hazai építőipar magasabb szintű digitalizációja érdekében. Az anyag annak kapcsán készülhetett el, hogy a Construction Tech Review harmadik alkalommal jelenteti meg BIM különszámát, amiben olyan iparági vezetőkkel készítenek interjút, akik kiemelkedően teljesítenek az építőipar valamelyik területén.

 

Így választották ki a legjobb 10 céget

Minderre reagálva Livják Csaba a cég sajtóközleményében elmondta:

„Óriási megtiszteltetés, egyben markáns pozitív visszajelzés is, hogy egy nemzetközi szakmai magazin egyetlen közép-európai vállalatként az európai top 10-be sorolt minket.

 

 

„A BuildEXT valóban élen jár az építőipar digitalizációjának gyakorlati bevezetésében, az információmodell-alapú tervezés és a kivitelezéskoordináció munkafolyamatainak fejlesztésében és alkalmazásában. Célunk, hogy tudásunkkal és a digitalizáció új eszközeivel gyökeresen átalakítsuk az építőipari folyamatokat. Ezzel a megrendelőinknek sok időt, energiát és pénzt spórolunk meg, a gyermekeinknek pedig egy alacsonyabb CO2-kibocsátású, fenntarthatóbb épített környezetet hozunk létre" – tette még hozzá.

A cég az elmúlt öt évben megötszörözte a bevételét és dolgozói létszámát: jelenleg Budapesten és Münchenben is működtet irodát. Az utóbbi városban a közelmúltban saját standdal mutatkozott be a világ legnagyobb épületdigitalizációs rendezvényén, a BIM Worldön (a müncheni eseményről a magyarepitok.hu is helyszíni tudósítást közölt )

"A skandináv régió legnagyobb építőipari mérnök konferenciájának előadójaként, a Dalux Summit 2021 rendezvényen is visszaigazolva láttuk, de nem gondoltuk, hogy ezzel egy globális szakmai magazinnak is a látókörébe kerülünk.” – mutatott még rá. „Felemelő és egyben szürreális élmény volt, hogy Koppenhágában előadhattunk a világ 130 országából érkezett, több mint 800 mérnök előtt élőben, a pandémia közepén” - emlékezett vissza a Dalux Summitra.

Az ez évi tervek a mérnöki-tervezői létszám további növeléséről, egy saját oktatási akadémia elindításáról, a projekt web platformok kivitelezésben történő gyakorlati alkalmazásáról és a külföldi jelenlét megerősítéséről szólnak - derül ki még többek között a közleményből.

 

BIM World

Construction Tech Review szerkesztőségének szakmai stábja többlépcsős előminősítési folyamatban választja ki a shortlistre kerülő cégeket. Először megkérik az olvasóikat, hogy jelöljenek cégeket, akik véleményük szerint élen járnak az építőiparban jelentkező legsürgetőbb problémák kezelésében. Ezzel párhuzamosan saját piackutató csapattal is figyelemmel követik az innovatív technológiákkal dolgozó cégek tevékenységét. Végül egy vezető iparági szereplőkből és szakmai szerkesztőkből álló stáb állítja össze a fentiek, a jelöltek referenciái és az alkalmazott technológia elemzésével a kontinens TOP 10 BIM megoldás-szolgáltatóinak listáját.

A teljes interjú online a Construction Tech Review európai oldalán olvasható, a nyomtatott magazin 2022 márciusában jelenik meg. Mindez az elismerés egy mozgalmas és sikeres év után érkezik a BuildEXT-hez, mely tavalyi évének főbb momentumait egy online prezentációban is megosztotta. Azok az olvasóink, akik a korábbi évek fő állomásaira és a cég fejlődésére kíváncsiak, pedig az alábbi grafikán találnak részletes információkat.

 

Iparági hírekBuildEXT Kft.BIMokostechnológiainnováció

Hírlevél

Hirdetés