2024.04.20, Szombat
Erdély és Wass Albert szellemiségére építő egyesület munkáját támogatta a Cemix

Erdély és Wass Albert szellemiségére építő egyesület munkáját támogatta a Cemix

magyarepitok.hu

2022.05.30. 11:01 - Hegedűs Gergely

Az erdélyi író gondolata áttörést hozó üzenetté vált Debrecen egyik leghátrányosabb helyzetű övezetében, amelyben az építőipari gyártó egy színpad felújítását segítette a termékeivel.

Hirdetés

Hátrányos helyzetű gyerekekért végzett önkéntes munkát támogatott a Cemix Hungary Kft. Az építőipari gyártó termékeinek segítségével épült újjá Halápon a helyi rendezvényközpont színpada, amelyet a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület hasznosít.

A több mint tízéves egyesület a Debrecen külterületéhez tartozó Halápon élő rászoruló gyermekeknek és szüleiknek biztosít szociális segítséget: szolgáltatásokat nyújtva, tanácsadást végezve és programokat szervezve. A mostani akcióban az egyesület által hasznosított helyi infrastruktúra egyik eleme újult meg: a szóban forgó színpad leromlott állapotban volt, repedezett betonfelülettel, ezt tudták orvosolni a Cemix felajánlásával.


A Cemix személyes szakmai támogatással is hozzájárult a felújításhoz

László Zoltán, a Cemix területi képviselője lapunknak elmondta, a munkálatokat egy hétvégi napon az egyesület önkéntes csapata végezte el. A vállalat a Recon betonjavító termékcsalád elemeivel támogatta a projektet. „A 8x5méteres színpad felületét négy zónára osztva javítottuk” – árulta el a szakember. „Ennek során a Kontakt CT alapozót, valamint a CT Max durva javító habarcsát használtuk.”

Hozzátette, a szintkülönbségeket vezetősínnel határozták meg, ennek megfelelően 1 és 4 centiméter vastagságban került fel 2400 kilogramm anyag. Arról is beszámolt, hogy a felújításhoz a Cemix személyes szakmai támogatással is hozzájárult.

„Jómagam a cégünk területi képviselőjeként a teljes kivitelezés alatt jelen voltam, és olyan munkafolyamatokban segítettem, mint például a keverővíz mennyiségének meghatározása, az utókeverés, a tömörítés, illetve a végső felület kialakítása.”


Erdély és Wass Albert szellemisége az irányadó a kitöréshez a nehéz helyzetből

A projektet lebonyolító egyesület beszámolója szerint a hátrányos helyzetű családok segítése mellett a tevékenységükben a határon túli magyarokkal való kapcsolatépítés, valamint a természetjárás is hangsúlyt kap. Ennek megfelelően számos utat szerveznek a hátrányos helyzetben élő gyermekek számára Erdélybe. „Fontosnak tartjuk az erdélyi kötődést, hiszen tapasztalataink azt mutatják, hogy Böjte Csaba testvér gyermekei büszkén őrzik és ápolják hagyományaikat, szívesen megosztják, átadják nekünk” – áll az összegzésben.

A beszámoló az erdélyi írót, Wass Albertet is idézi: „Az embereknek hitre van szükségük ahhoz, hogy élni tudjanak. Hinniük kell valamiben, máskülönben elvesztek.” Ehhez a gondolathoz csatlakozva értékelik az eddigi munkájukat:

„Azt gondoljuk, hogy az egyesületünk által 2011-óta szervezett 78 rendezvény és 35 olyan alkalom, ahol szereltünk, felújítottunk, rendbe tettünk dolgokat, visszahozta az itt élőkbe a hitet.”


Sikerült életet lehelni egy elfelejtett településrészbe

A beszámolóból az is kiderül, hogy az egyesület céljai megvalósítására 2016-ban megkapta a debreceni önkormányzattól Halápon a Régi Bokorhegyi Iskola épületét, amely több éve kihasználatlanul állt. Ezt önkéntes munkával sikerült felújítania, és azóta számos szolgáltatást nyújt általa a helyieknek, többek közt népkonyhát tart fenn – napi 200 adag meleg ételt kiosztva a Vértesi Református Egyház jóvoltából. „Miután a környéken semmilyen közösségi tér nem volt, az iskolaépület újjáélesztésével életet leheltünk ebbe az elfeledett településrészbe” – áll a beszámolóban.

Erre az infrastruktúrára és az eddigi eredményekre alapozva indították el a helyi sportpályán egy olyan közösségi tér kialakítását, ahol méltó helyet kapna a helyi kulturális élet.

Ennek érdekében a most felújított színpad mellett az annak otthont adó sportpályát is szeretnék fejleszteni - akárcsak a helyi játszóteret és annak környezetét. Szintén keresik az anyagi lehetőségeket és támogatókat az immár 117 éves iskolaépület problémáinak kezelésére is

– zárul az Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület összegzése.

Galéria

Iparági hírektársadalmi felelősségvállalásCemix Hungary Kft.ErdélyrendezvényDebrecen

Hírlevél

Hirdetés