2024.03.19, Kedd
Két magyar cég stratégiai együttműködésével nyer lendületet ez az innovatív építési technológia
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Két magyar cég stratégiai együttműködésével nyer lendületet ez az innovatív építési technológia

magyarepitok.hu

2023.01.31. 10:33 - Hegedűs Gergely/Szabó Ákos

Gyors kivitelezés, magas szintű műszaki tartalom, kiváló energetikai hatékonyság jellemzi a moduláris építészetet, amely lakóépület, kollégium, hotel és irodaépület építésére is alkalmas. Ráadásul az épület funkcióváltozás esetén szétszedhető és költöztethető - derült ki a Masterplast és a KÉSZ Csoport közös sajtóeseményén.

Hirdetés

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Masterplast és a KÉSZ Csoport. A jelentős magyar építőipari vállalat és vállalatcsoport összefogása a Masterplast moduláris épületelem gyártó üzletágához kapcsolódik.

A közös munka az épületelemek fejlesztése és gyártása mellett a moduláris épületek kivitelezésére és projekt alkalmazására is kiterjed, ami a várakozások szerint lendületbe hozhatja az innovatív építészeti technológia piaci megjelenését.

Az üzemszerű termelés felfutásával évi 500 épületmodul gyártásával számol a Masterplast, amelyet folyamatosan bővíteni kíván a következő években.

 

 

Az együttműködési szerződés aláírására az első, már megépült moduláris irodaépületben került sor a Fejér megyei Sárszentmihályon. Az esztétikus, modern megjelenésű épület (lásd a galériában!) érzékletes példát szolgáltat az innovatív építési technológia, a moduláris építészetben rejlő felhasználási lehetőségekre.

A technológia egy önálló, új építészeti kategóriaként értelmezhető, amelyet magas szintű műszaki tartalom, kiváló energetikai hatékonyság, gyors kivitelezés és széles körű felhasználás jellemez. Az autóiparra jellemző precíz szoftveres tervezési folyamat és csomóponti kialakítás a technológia alapja.

 

 

A KÉSZ Csoport acélszerkezetgyártási technológia jelentős előnyt jelent

 

 

Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója az eseményen kifejtette: "Célunk, hogy olyan műszakilag megfelelő, versenyképes, a megszokottnál kedvezőbb szállítási feltételekkel szállítható (vagyis elemekre bontott) acél vázszerkezet jöjjön létre, amely teret és lehetőséget biztosít a nagy sorozatú előregyártás számára. A fejlesztés során kiemelt szempont a tipizálhatóság, az építési elemkészlet minimalizálása. Ennek következtében minden megoldásnak a tömegszerű és több munkapontos gyártást kell támogatnia.

A közös fejlesztési munkában az acél vázszerkezet tervezését és gyártását ezen célok érdekében a KÉSZ Csoport vállalta magára a kecskeméti telephelyén. A fejlesztések végeredményeként olyan könnyen szerelhető, de a dinamikus igénybevételeknek ellenálló terméket alakítottunk ki, amely tömeggyártásban is előállítható”.

 

 

Ács Balázs, a Masterplast alelnöke, a moduláris épületelemgyártási divízió operatív vezetője azt emelte ki, hogy a cégek élénk érdeklődést tapasztalnak a moduláris építészeti technológia iránt, és kedvező piaci fogadtatásra számítanak. "Az első épületmodulok és referencia épületek átadását követően az épületelemek üzemszerű gyártását akarjuk elindítani, ebben fontos mérföldkő a KÉSZ Csoporttal kötött stratégiai együttműködés. Kölcsönösen előnyös együttműködés kialakítására törekszünk, igyekszünk kiaknázni a két jelentős magyar építőipari vállalat összefogásában rejlő üzleti szinergiákat."

 

 

Mind a hagyományos épületekkel, mind az eddig Magyarországon használt moduláris technológiákkal szemben jelentősek az előnyök

A moduláris épületelemek gyártása üzemi gyártási körülmények között, az időjárástól és évszakoktól függetlenül zajlik, ahol a gyártási folyamatot állandó minőségbiztosítási rendszer felügyeli.

 

 

A készre gyártott moduláris épületelemek szállítása közúton történik, az építés helyszínén pedig daru és egy kisebb összeállító csapat segítségével néhány nap alatt kivitelezhető az építés. A moduláris épületek kivitelezése gépészettel előkészített betonaljzatra történik. A moduláris technológia figyelemreméltó előnye az újrahasznosíthatóság, az épület funkcióváltozás esetén szétszedhető és a teljes életciklusa alatt akár 2-3 alkalommal költöztethető, áttelepíthető.

A modularitás magában hordozza az épületek bővíthetőségének, és emeletes kialakításának lehetőségét is: a moduláris építészeti megoldás széles körben alkalmazható.

 

Jelentős versenyelőnyt jelenthet a KÉSZ Csoportnak is a termék

Lapunk kérdésére Vida Tamás a helyszínen még kifejtette: a Masterplasttal kötött stratégiai együttműködéstől azt is várják, hogy az hosszú távú együttműködéshez is vezessen.

 

 

A KÉSZ Csoport vezérigazgatója a kivitelezés szempontjaira kitérve elmondta:

„Nemcsak a gyártásban, illetve a fejlesztési oldalon veszünk részt az együttműködésben, hanem természetesen a saját projektjeinkben is fel akarjuk használni a moduláris épületeket. Példának okáért ipari csarnokok fejépületénél elképzelhető, hogy olyan megoldásokat tudunk kialakítani, ahol ezeket igénybe vehetjük az építkezés részeként. Illetve akár egy háromcsillagos hotel vagy munkásszállók és kollégiumok kialakításához is alkalmas lehet.”

Hozzátette: az együttműködés eredményeként piacra kerülő moduláris elemek a klasszikus épületekkel szemben is versenyképesek lehetnek, de a termékek fő versenyelőnye a gyorsaság, illetve az üzemi körülmények közötti összeállítás lesz.  „Az is jelentős hozzáadott érték a piaci versenyben, hogy gyorsabb a kivitelezés. Ez versenyelőnyt jelenthet akár külföldi, akár olyan magyar beruházókkal szemben, akik nem rendelkeznek ezzel az eszközzel.”

 

 

Galéria

Iparági hírekKÉSZ CsoportMasterplastinnovációelőregyártásmoduláris építészetSárszentmihály

Hírlevél

Hirdetés