2024.03.19, Kedd
Egyre több szereplő forintosítja az építőiparban ennek a technológiának az előnyeit

Egyre több szereplő forintosítja az építőiparban ennek a technológiának az előnyeit

magyarepitok.hu

2023.03.24. 18:33 - Hegedűs Gergely

Az akár hónapokkal gyorsabb kivitelezés több hónapnyi kamat és organizációs költség megtakarítását eredményezi. Az INETON Kft. előregyártott vasbeton termékeinél ezúttal a felhasználási lehetőségeket vizsgáltuk meg, az előregyártás újabb szempontjait körbejárva.

Hirdetés

A gyors kivitelezés mellett a minimális építőhelyi élőmunka igényt is elkönyvelheti legfőbb előnyök között, aki az előregyártásra alapoz egy építési projektet. Az előregyártott vasbeton alkalmazásának további hozadékairól az INETON Kft. konstruktőrével beszélgettünk, aki korábban a cég alsónémedi gyárában készülő termékcsaládokat mutatta be olvasóinknak.


Drasztikusan csökken a helyszíni munkaigény

Japport Ákos a fenti két tényező mellé a minőséget emelte ki, amely ugyancsak jóval magasabb és kiszámíthatóbb szintet tud elérni az előregyártással készülő építési projektekben.

„Összességében az idő, a minőség és a munkaerőkiváltás jelentősége teremti meg azt a helyzetet, amelyben az előregyártás újra előtérbe kerül, és egyre többen választják ezt a megoldást" – fűzte tovább a gondolatot. „Akár kéregfalról, kéregfödémről vagy klímafödémről beszélünk, a legfontosabb, hogy a helyszíni zsaluzási munkák gyakorlatilag a közel nulla szintre esnek vissza.”

A pontosság kedvéért kifejtette, hogy a kéregszerkezetek esetében van helyszíni munka, acél elhelyezés és helyszíni betonozás, de már így is drasztikusan csökken a helyszíni munkaigény. „A födémek alsó vasalása elkészül a gyárban, kizárólag a toldó hálók és a felső vasalás kerül be a szerkezetbe a helyszínen, utóbbi szintén előregyártott hálós vasalás, amely így csak daruzást igényel. Ezután már kezdődhet a monolit rész elkészítése.

Az INETON termékpalettáján szintén jelen levő tömörfalak esetében ugyanakkor már erre sincs szükség, csak egészen minimális az építkezésen végzett munka. „A tömörfalak a szendvicsfalakkal együtt képezik a klasszikus előregyártott felület szerkezeteket.” - mutatott rá.


Ezért vannak kulcsszerepben a kéreg szerkezetek

A filigrán szerkezetként is emlegetett kéregszerkezeteknek azon tulajdonságára is felhívta a figyelmet, hogy miközben az előregyártás számos előnyével bírnak, a viselkedésük nagyon hasonló a monolit szerkezet viselkedéséhez. A szakember ezt a tényezőt azért emelte ki, mert fokozatosságot biztosít a gondolkodásmód változásában: „Ez segíti az előregyártásban laikus vagy akár szkeptikus mérnökök átállását, mert ez számukra sokkal egyszerűbben befogadható típus, mint egy teljes mértékben klasszikus előregyártott szerkezet.”

Hozzátette, aki kevésbé ismeri az előregyártott szerkezet viselkedését, érthetően ódzkodik az alkalmazásától. A kéregszerkezetek ugyanakkor szabvány szerint is egyenértékűek a monolit szerkezetekkel, a velük való tervezés csak kis mértékben tér el a monolit szerkezetekétől.

Szavaiból kiderül, a kéregfalak és kéregfödémek bármely épülettípusnál alkalmazhatóak a monolithoz hasonlóan, így ez sem jelent megkötést.

A felhasználás szempontjából külön csoportként említette a lineáris szerkezeteket: „Az egymással kéz a kézben járó pillérek és a gerendák elsősorban a csarnoképítéseket szolgálják ki. A felületszerkezeteket ugyanakkor többek közt a lakóépületek, iskolaépületek, középületek, vegyes célú épületek építéséhez használják.”

Hozzátette, ettől függetlenül használnak felületszerkezeteket csarnokoknál is, például lábazati hőszigetelt szendvicsfalként. Ugyanígy alkalmaznak a csarnokokban födémelemeket is, többek közt a kéregfödémeket.


Az energetikai kérdésekre is jó választ adnak ezek az INETON-termékek

Az energiahatékonyság és a környezettudatosság egyre fokozottabb figyelembevétele folyamatosan erősíti az olyan INETON-termékek jelentőségét, mint a beépített hűtés-fűtés rendszerrel készülő klímafödémek. Japport Ákos elmondása szerint ezeket szintén a lakásokban és az irodaházakban alkalmazzák leginkább. Hasonló jelentősége van a mechanikai sérülésektől védett, hőszigetelést biztosító thermo födémnek is, például garázsok mennyezetein.

A fent említett rendszerek általános előnye, hogy a gyárban elvégezhető rajtuk a nyomáspróba, ezáltal lecsökkentve a hibaszázalékot. „Emellett nem sérülékenyek a védettségük miatt.”


Egyre több olyan szakember van, aki az előregyártásba fektet energiát

A mérnök az adott termékek felhasználhatóságánál arra is rámutatott, hogy semelyik épülettípus esetében sem jelenthető ki általánosan, hogy mely előregyártott termékek alkalmazása a legideálisabb.

„Minden egyes projektben a műszaki tartalom függvénye, hogy mit érdemes alkalmazni, és ehhez választjuk meg a legmegfelelőbb megoldást. Ha például egy projektben egy 15 méteres szabad fesztávról beszélünk, akkor egyértelmű, hogy valamilyen feszített szerkezetre van szükségünk.”

Zárásként arról is beszélt, hogy a jelenlegi finanszírozási környezet miatt egyre több piaci szereplő kerül olyan helyzetbe, hogy forintosítja az előregyártás előnyeit. „Az, hogy akár hónapokkal hamarabb át tudok adni egy épületet, több hónapnyi kamat és organizációs költség megtakarítását jelenti. Ezek a tényezők korábban nem jelentettek ennyire szűk keresztmetszetet.” Hozzáteszi, a mérnöktársadalom folyamatos fiatalodása is azt eredményezi, hogy egyre több olyan szakember van, aki a régi berögződések hiányában veszi a bátorságot, és az előregyártásba fektet energiát.

 

Galéria

Iparági hírekINETON Kft.előregyártásAlsónémedi

Hírlevél

Hirdetés