2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

A pénzügyminiszter előtt az ÉVOSZ építőipart erősítő javaslatai

A pénzügyminiszter előtt az ÉVOSZ építőipart erősítő javaslatai

magyarepitok.hu

2024.03.21. 17:17 - Bíró Beáta

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az építőipar erősítéséről tárgyalt Varga Mihállyal.

Hirdetés

A kedvezményes lakásáfa meghosszabbításáról és a magyar építőipari vállalkozások versenyképességének javításáról egyeztetett Varga Mihály pénzügyminiszter Koji Lászlóval, az ÉVOSZ elnökével a Pénzügyminisztériumban – tájékoztatott közleményében a tárca. A megbeszélést követően a tárcavezető kiemelte:

az építőipar a magyar gazdaság teljesítményének 6%-át adja, közel 400 ezer embernek ad munkát, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít az ágazat támogatására és fejlesztésére.

Az egyeztetésen az ÉVOSZ ismertette az ágazat legfontosabb kihívásait és javaslatait, melyekről nemrég lapunk is beszámolt. Így többek között a kedvezményes, 5%-os lakásáfa meghosszabbítását, a magyar építőipari cégek versenyhelyzetének javítását és a munkavállalók lakhatási támogatásához kapcsolódó kedvezmények növelését.

Az 5 százalék áfa rendszerét az újépítésű lakóingatlanoknál határidő megkötése nélkül javasolják. Mint azt korábban megfogalmazták: a családi otthonteremtési támogatási programok, tágabb értelemben a lakásépítés lendületben tartását az szolgálná mind a keresleti, mind a kivitelezői kapacitás szempontjából, ha a támogatási és kedvezményes áfa előírások feltételrendszere hosszabb távon stabilan kiszámítható lenne.  

A szakszövetség azt is kezdeményezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank indítsa újra a Zöld Otthonteremtési Programját, s ezt felújításokra is igénybe lehessen venni, valamint nagyobb lehetőséget kínálnának a munkáltatói kölcsön felvételére is. 

Mint a tárca közleménye kiemeli: a kormány az elmúlt évtizedben számos intézkedéssel segítette az építőipar teljesítményét, így többek között a családi otthonteremtési kedvezménnyel, a babaváró támogatással, valamint adókedvezményekkel és áfa-visszatérítéssel. 2016 óta összesen több mint 267 ezer család kapott otthonteremtési támogatást 840 milliárd forint összegben.

Iparági hírekÉVOSZépítőiparotthonfelújítási programlakásépítés

Hírlevél

Hirdetés