2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Elkápráztatta a világot a MOL Campus, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza
Épületfotók: FIABCI, MOL Campus, Liget Budapest Projekt, helyszíni fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elkápráztatta a világot a MOL Campus, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza

magyarepitok.hu

2024.06.05. 12:05 - Szabó Ákos

A Market Zrt., a Magyar Építő Zrt., a ZÁÉV, illetve az Óbuda Group munkáját is dicséri többek között a díjeső.

Hirdetés

A magyar ingatlanfejlesztések három arany és egy ezüstéremmel ismét a világ legjobbjai között szerepeltek az idei FIABCI World Prix d’Excellence elnevezésű Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton – derült ki a FIABCI, a MOL Magyarország és a Liget Budapest Projekt közös sajtótájékoztatóján szerdán a Néprajzi Múzeumban.

A FIABCI World Prix d’Excellence pályázat története során 37 ország szerzett arany, vagy ezüstérmet, Európában a legtöbb éremmel Magyarország büszkélkedhet, a világon pedig a negyedik az ország az érmek számát tekintve. Az idei versenyben Malájzia után Magyarország volt a második ország, amelyik a legtöbb elismeréssel távozhatott Szingapúrból az exkluzív díjátadó gáláról.

 

Fotó: magyarepitok.hu / Dernovics Tamás

 

A MOL Campus sikeréről

Mindkét kategóriában, amelyben nevezték, első helyen végzett a MOL emberközpontú, fenntartható irodaháza. A FIABCI World Prix d'Excellence díj azt jelenti, hogy a világon tavaly elkészült irodaépületek közül a MOL Campust sorolták az első helyre, és a Dél-Buda városképét meghatározó 143 méteres, emblematikus épület a fenntartható megoldásait tekintve is globálisan a legjobbnak bizonyult.

 

 

„Olyan vállalati központot szerettünk volna felépíteni, amely reprezentálja a MOL jövőorientált szemléletét, a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét és a régió gazdaságában betöltött stratégiai szerepét. És legalább ilyen fontos szempont volt az is, hogy az épület jó közérzetet és harmonikus munkakörnyezetet teremtsen a munkatársaink számára. Számos olyan okos megoldással dolgoztunk, amely a kiemelkedő komfortérzet mellett alacsonyan tartja az irodaépület ökológiai lábnyomát és üzemeltetési költségeit.  A pódium épületrész tetőszerkezetére 900 négyzetméternyi napelemet telepítettünk, számos területen hasznosítjuk az esővizet, a teljes energiaszükségletünk 70%-át biztosító fűtő- és klímarendszerünk pedig geotermikus energiára támaszkodik. Büszkék vagyunk arra, hogy emberközpontú, klímabarát szemléletünket nemzetközi elismerésekkel díjazták, és kiemelték azt is, hogy a MOL Campus a legtöbbet hozza ki környezetéből, és harmonikus kapcsolatban áll mind a közeli folyóparttal, mind pedig Budapest leggyorsabban fejlődő új városnegyedével” – hangsúlyozta Varga Péter, a MOL Campus Kft. ügyvezető igazgatója.

A kivitelezés a Market Építő Zrt., a projektmenedzsment a CÉH Zrt. munkáját dicséri. Ahogy ezt korábban is összefoglaltuk a magyarepitok.hu-n, az Óbuda Group a projekt kezdeti fázisától kezdve tanácsadóként támogatta a beruházást; amely magában foglalja a projektelőkészítés során a beruházás fenntarthatósági stratégiáját, a LEED Commissioning szolgáltatásokat, valamint a tanácsadást és minősítő szolgáltatást a tervezés, a kivitelezés és az átadás-átvétel során.

Ahogy Varga Péter megfogalmazta, a közös munka során tapasztalt szinergiák olyan hozzáadott értéket teremtettek, amely a jövőnek épült irodaépület nívójában, és annak nemzetközi elismerésében is kézzelfoghatóan jelen van.

A tervezésben a világhírű Foster&Partners partnere a Finta és Társai Építész Stúdió volt. A Stúdió koncepciója azon alapult, hogy a székház az ott dolgozók közérzetéhez, optimális munkakörülményeihez és demokratikus viszonyainak biztosításához járulhasson hozzá, ugyanakkor tartalmazzon egyéb, kiegészítő szolgáltatásokat is, melyek nem csak az ott dolgozók számára elérhetőek. Ennek megfelelően a fektetett pezsgősüveget formázó, vasbeton szerkezetű toronyház földszintjén számos közfunkciót ellátó szolgáltatás megtalálható, az első emelettől pedig 120 méterig lát el irodai funkciót. A terek shell and core részeinek megalkotása szintén a Stúdió feladata volt, a belsőépítészet a berlini Kinzo tervei alapján a MinusPlus támogatásával valósult meg.

 

 

A Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza elismerései

 

 

Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke többek között elmondta:

az irodaház és a környezettudatos kategória első díját a MOL Campus nyerte, a közcélú kategória első díját a Néprajzi Múzeum, a közcélú kategória második díját pedig a Magyar Zene Háza érdemelte ki.

A bírálat főbb szempontjairól az elnök megjegyezte: vizsgálják az ingatlanfejlesztés koncepcióját és eredményét, építészeti és városépítészeti színvonalát, a kivitelezés minőségét és a megvalósítás időtartamát. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. Az elnök kiemelte: az elmúlt 25 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 34 első és 37 második díjat nyertek a FIABCI World Prix d’Excellence pályázatán a különböző kategóriákban, megelőzve az összes európai országot.

Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta: óriási megtiszteltetés, hogy a Liget Budapest Projekt fejlesztései két díjat is hazahozhattak a rangos nemzetközi díj, a Nemzetközi FIABCI megmérettetésén. Szavaiból kiderült:

büszke arra, hogy ma a Városligetben található a világ két legjobb és legtöbbet díjazott kortárs középülete: a Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza.

 

 

Kiemelte: köszönettel tartoznak a két ház tervezőjének, Ferencz Marcelnek és Sou Fujimoto-nak valamint partnereiknek, illetve a Városliget Zrt. minden dolgozójának, akik világviszonylatban is kiemelkedő értékű, egyedi és minden ízében a ligeti helyszínre álmodott építészeti remekműveket alkottak meg. Ezzel immár a magyar főváros különlegesen gazdag építészeti örökségének szerves részeivé váltak. 

Mint korábban a magyarepitok.hu-n is beszámoltunk róla:

a Néprajzi Múzeum a ZÁÉV Építőipari Zrt. - Magyar Építő Zrt. konzorcium generálkivitelezésében valósult meg, míg a Magyar Zene Házának projektjében Magyar Építő Zrt. volt a fővállalkozó. Mindkét épület munkálatainál az Óbuda Group - Főber Zrt. konzorcium látta el a projektmenedzsment, a műszaki ellenőrzés és a költségmenedzsment feladatait. A Magyar Zene Háza kivitelezéséhez alvállalkozóként többek között az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (szerkezetépítés) és a Weinberg ’93 Építő Kft. (acélszerkezetek) is hozzájárult. A Weinberg alvállalkozóként a Néprajzi Múzeum építkezésén is dolgozott.

 

A fejlesztések összes szereplője harmonikus együttműködésben dolgozott

Lánszki Regő, Építészeti Államtitkár, Országos Főépítész a magyar sikerek kapcsán elmondta: „Építészeti államtitkárként különleges élmény volt jelen lenni ezeknél a magyar sikereknél. Egy olimpiai bajnoki cím átéléséhez hasonló, amikor az egész világ elismeri a magyar teljesítményt. Jó volt látni, hogy a legnagyobb fejlesztők jöttek oda gratulálni Latin Amerikától Kínáig, Szaúd-Arábiától, Európán át az Egyesült Államokig. Helyes döntésnek bizonyult, hogy a fejlődés útját választottuk, rendbe tettük a Városligetet, nem hallgatva azokra, akik szerint elhanyagoltan kellett volna hagyni.

Megmutatkozott, hogy a magyar ingatlanfejlesztők világszínvonalúak, képesek a minőségre, ez visszaigazolta A magyar építészetről szóló törvényben megfogalmazott irányt, amit széles szakmai konszenzussal határoztunk meg.” – mondta el az államtitkár, majd hozzátette: „Egy építkezés sikeréhez sok szempontnak kell érvényesülni.

Mindenekelőtt szükséges a tervezők, a beruházók és a kivitelezők harmonikus együttműködése, amit mi új jogszabályi környezettel és előremutató szemlélettel támogatunk, ami a szabályok mindenhatósága helyett az együttműködésre helyezi a hangsúlyt.

Az 1951-ben alakult, több, mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése (www.fiabciprix.com), A 32 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben idén 31 ország 66 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

Galéria

Iparági hírekMarket Építő Zrt.Óbuda GroupMagyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Weinberg '93 Építő Kft.FiabciLiget Budapest ProjektVárosligetMOL CampusMOLMagyar Zene HázaNéprajzi Múzeumnívódíjakfenntarthatóság

Hírlevél

Hirdetés