2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Díjeső – A világ két legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot és a Magyar Zene házát
Fotók: Liget-Budapest/Palkó György

Díjeső – A világ két legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot és a Magyar Zene házát

MTI, magyarepitok.hu

2024.05.31. 13:00 - Sándor Csilla

A Városliget rejti a világ két legjobb középületét. Az építészet Oscar- és Nobel díjainak megfelelő nemzetközi elismerést a Néprajzi Múzeum nyerte el. Ezen kívül a Magyar Zene Házát is kitüntette a szakmai zsűri.

Hirdetés

Az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanfejlesztői díj, a FIABCI World Prix d'Excellence szingapúri átadó gáláján aranyéremmel jutalmazták a Ferencz Marcel által tervezett múzeumot ­- olvasható a Városliget Zrt. közleményében. A Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont generálkivitelezője a ZÁÉV Építőipari Zrt. - Magyar Építő Zrt. konzorcium.

 

Fotó: Liget-Budapest / Palkó György

 

Budapesten egymás szomszédságában áll a világ két legjobb középülete

A Városligetben található a világ két legjobb középülete, miután a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú által megálmodott zenei beavatóintézmény, a Magyar Zene Háza is díjat nyert a FIABCI nemzetközi díjátadóján. Az épület generálkivitelezője szintén a Magyar Építő Zrt. volt.

 

 

A nemzetközi szakértőkből álló döntőbizottság az indoklásában fenntarthatósági, esztétikai és a látogatói élmény szempontjából egyaránt a világ legjobbjainak ítélte a két különleges intézményt, amelyek így Magyarország legtöbb díjjal rendelkező épületeivé váltak - írták.
Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a közleményben elmondta:

az építészet Oscar- és Nobel díjainak megfelelő rangos elismerések elhódítása mellett az is visszaigazolja a Néprajzi Múzeum épületének nívóját, hogy a világ egyik legrangosabb kulturális eseményén, a 2023-as Velencei Építészeti Biennálén a Néprajzi Múzeum képviselte hazánkat a magyar pavilonban.    

A nemzetközi zsűri a legsikeresebb ingatlanfejlesztéseket díjazza

Az 1951-ben alakult, több, mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése.
A nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát - ismertették a közleményben.
  

 

A múzeum tetőkertje közkedvelt találkahellyé vált

A Néprajzi Múzeum tervezésére 2016-ban hirdettek meghívásos nemzetközi tervpályázatot. A világszínvonalú mezőnyből a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével egy magyar terv, a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve lett a győztes.

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult épületet a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. kivitelezte. A fejlesztésben az Óbuda Group a Főber Zrt.-vel konzorciumban a projektmenedzsment, a műszaki ellenőrzés és a költségmenedzsment feladatait látta el.

 

 

A Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző épület 2022 májusában nyílt meg. Különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazása.

A több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt és kedvelt találkozóhellyé vált.

Az intézmény az interaktív tárlatokon kívül magyar és nemzetközi vonatkozású etnográfiai anyagot mutat be az érdeklődőknek.

 

 

Díjeső hullik a különleges formájú múzeumépületre

Az épület számos szakmai díjat megnyer már: a nemzetközi építész- és ingatlanszakma legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották, és egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették. 2022-ben elnyerte a rangos svájci Built Design Awards kulturális kategóriájának fődíját, a kínai Idea-Tops Awards első helyezését kulturális kategóriában, míg a London International Creative Competition is a kategóriaelsőnek választotta, német German Design Awards pedig "Excellent Architecture" elismeréssel jutalmazta. A 2022-es év legjobb projektjei közé választotta a tekintélyes holland Archello Awards és az olasz Inside Quality Design Awards. Tavaly az amerikai Time Magazine beválogatta a World's Greatest Places nevű gyűjtésébe a Néprajzi Múzeumot és ebben az évben az épület elnyerte a Paris Design Award és az International Architecture Award elismerését is, és az ARCHITIZER A+ AWARD "múzeum építészet" és "építészet és homlokzat" kategóriában is a legjobbnak ítélte az épületet.

 

 

A Magyar Zene Háza a szakma és a közönség elismerését is kivívta

A Liget Projekt másik épülete a Magyar Zene Háza hasonlóan népszerű a szakma és a turisták körében is.

Az Építőipari Nívódíjjal is elismert épület megvalósulásáról portálunkon rendszeresen írtunk. A projekt kivitelezője a Magyar Építő Zrt. volt. A japán Szú Fudzsimotó sztárépítész tervei alapján (az M-Teampannon Kft. hazai közreműködésével) elkészült épülethez emellett alvállalkozóként többek között az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (szerkezetépítés) és a Weinberg ’93 Építő Kft. (acélszerkezetek) is hozzájárult. A projekt lebonyolítását pedig az Óbuda Gruop és a Főber Zrt. végezte el.

 

 

A 2022 januárjában megnyílt intézmény közönségkedvenccé vált és a leglátogatottabb kulturális létesítmények egyike.
Számos díjat és elismerést is kiérdemelt: a CNN „A világ legjobban várt épülete”-ként írt róla, míg 2022-ben a Time Out magazin „A világ legjobb kulturális vonzerői” közé választotta.

 


A Magyar Zene Háza felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára, a Time Magazine pedig a Néprajzi Múzeummal egyetemben beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe, ami sokmillió olvasójának utazási döntéseit határozza meg. Mindezek összesített hatásaként 2023-ban az első turisztikai tematikájú díját is elnyerte a Liget Budapest Projekt, melyet az International Travel Awards megmérettetésén a világ legjobb turisztikai fejlesztésének választottak.

Galéria

Iparági hírekLiget Budapest ProjektBudapestMagyar Zene HázaNéprajzi MúzeumMagyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.FiabciWeinberg '93 Építő Kft.Óbuda GroupFőber Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.

Hírlevél

Hirdetés