2024.10.22, Kedd
A nukleáris minősítés a jövőbe való befektetés
Fotók: Paks II.

A nukleáris minősítés a jövőbe való befektetés

Forrás: Paks II., magyarepitok.hu

2024.10.22. 08:30

Komoly felkészülést, a megszokottól eltérő szemléletet igényel az atomerőmű-építésben való részvétel, s az ehhez szükséges nukleáris minősítés megszerzése. Ám azok a cégek, amelyek sikerrel szerepelnek az auditon és bekapcsolódnak a Paks II. projektbe, komoly munícióra tesznek szert a nemzetközi piacra lépéshez. Dr. Tömösváry Anikóval, a Paks II. Zrt. engedélyezési és felügyeleti igazgatójával és Koprás Mártonnal, a Bayer Construct beruházási igazgatójával beszélgettünk.

Megszerezte a nukleáris minősítést, így bekapcsolódhat az új atomerőmű építésébe a Bayer Construct Zrt. Koprás Márton beruházási igazgató elmondta, a Bayer cégcsoport egy több mint huszonkét éves múltra visszatekintő, magyar tulajdonú cég, amely a magyar piacon egyedülálló módon a teljes építőipari spektrumot lefedi. Saját tervezőkkel dolgoznak, saját bányákkal, és gyártó üzemekkel rendelkeznek. "A fő profil a lakásépítés, és ingatlanfejlesztés, de ma is megvan még az eredeti betonos-szerkezetépítős mag, jelentős saját fizikai létszámmal. Ez fontos üzletága a cégcsoportnak, így kerültünk a paksi projektbe, ahol az ötös blokk nukleáris szigetének több épületét érintő alaplemezének betonozására szerződtünk az orosz TITAN-2 CONCERN JSC-vel" – fogalmazott Koprás Márton.

Az aktív kapcsolatfelvétel egy éve kezdődött el. Ahogyan ezt a többi nagy projektnél is alkalmazták, a valóságban is megnézték a hasonló projekteket, hogy megismerjék az atomerőmű-építés részleteit. "A szerkezetépítés a méreteket leszámítva nem bonyolultabb, mint más épületeknél. Az adminisztráció, a nukleáris minősítés volt számunkra újdonság, de sikeresen vettük ezt az akadályt, mert a cégünk jól felkészült minőségügyi téren, minden projektünket BIM-rendszerben (Building Information Modeling) tervezzük" – részletezte. Az az auditot pedig a Paks II. Zrt. végezte.

"Magyar vállalat esetében ilyen összetett cégstruktúra minősítésére még nem volt példa, hiszen mi gyártjuk a betonacélt a sóskúti üzemünkben, mi végezzük az összes kivitelezési lépést a zsaluzástól a vízszigetelésen át a betonozási" – sorolta a beruházási igazgató. Az eredmény szabályozottabb környezet lett, és mivel több az adminisztráció, és az eljárás, ezért szervezetfejlesztést is igényelt. "Jelentősen rákészültünk. Ezt nem lehet megspórolni, egészen más ez a projekt, más szemléletet kíván.  A magyar piacon nincs erre még tapasztalat" – vélekedett a beruházási igazgató.

A követelmények megvalósulását, betartását a Paks II. Zrt. gyár-, illetve telephelybejárások alkalmával ellenőrizte.

 

 

„A nukleáris minősítés mindenképpen hasznos a magyar cégeknek a nemzetközi piacra lépéshez”

Sok munkát, energiát kívánt az audit, de úgy véli, jó befektetés, mert a Paks II. projekt hosszú távú és jó belépő a nemzetközi piacra. "Ez egy komoly, nagy projekt. Stabilitást ad azoknak a cégeknek, amelyek részt vesznek benne" – tette hozzá Koprás Márton. "Sok magyar ment el Nyugatra dolgozni. Ha 8-10 éves időtávlatban munkát tudunk ígérni nekik Pakson, akkor ide költözve közelebb kerülhetnek a családjukhoz" – fogalmazott.

A Paks II. Zrt. a hatályos jogszabályokkal összhangban – különösen az Atomtörvény (1996. évi CXVI.), valamint az 1/2022. (IV.29) OAH rendelet és a mellékletét képező Nukleáris Biztonsági Szabályzatok (NBSz) előírásainak megfelelően – minősítési rendszert dolgozott ki és működtet a beszállítók kiválasztására és alkalmasságuk igazolására. A beszállítók nukleáris biztonságot érintő tevékenységet kizárólag a Paks II. Zrt. jóváhagyásával és folyamatos felügyelete mellett végezhetnek.

"A biztonság mindenekelőtt való, ez az oka, hogy a nukleáris iparágban, a nukleáris biztonságot érintő területeken kizárólag minősített beszállítók vehetnek részt a munkában" – hívta fel a figyelmet dr. Tömösváry Anikó. A Paks II. Zrt. engedélyezési és felügyeleti igazgatója emlékeztetett rá, hogy a nukleáris biztonság szempontjából a különböző tevékenységek, építmények és berendezések be vannak sorolva az Atomerőművi Biztonsági Osztályba Sorolás (ABOS) rendszerbe. Ennek a legmagasabb fokozata az ABOS 1, ide tartoznak a nukleáris szigeteken létesülő építmények és az oda beszállítandó berendezések többsége. Ilyen szintű besorolás esetén minden esetben a Paks II. Zrt. maga folytatja le az ún. SNQ minősítő eljárást, amely minden esetben egy-egy adott szerződés terjedelmét és teljesítési időszakát érinti. A többi ABOS besorolású tevékenység esetében a Paks II. Zrt. döntése, hogy a társaság maga végzi-e a minősítést vagy ún. SNE eljárás keretében a fővállalkozó Atomsztrojexport, azonban az audit jegyzőkönyveit, eredményét Paks II. mindig megkapja. Mind az SNQ mind az SNE eljárás történhet helyszíni auditálással vagy dokumentáció-átvizsgálással.

Az SNQ eljárásban az Engedélyezési és Felügyeleti Igazgatóság auditorai mellett mindig az érintett szakterület munkatársai vesznek részt. Az auditok lefolytatásáról az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatást kap, és amennyiben úgy dönt, részt vesz magán a minősítésen is, ahol a Paks II.-es kollégák munkáját felügyelik. Az audit időtartama a minősített tevékenység összetettségétől függően néhány naptól néhány hétig terjedhet.

 

 

A minősítő eljárást az engedélyes, azaz a Paks II. Zrt. jogszabályi kötelezettségének teljesítése érdekében, saját költségén végzi el, a szállítókat nem terheli költség. Magának a felkészülésnek, a szállító irányítási rendszerének a speciális nukleáris jogszabályi követelményeknek való megfelelés érdekében történő felkészítésének és működtetésének azonban (akár tanúsítványok megszerzésének) lehetnek költségei (belső erőforrások bérköltsége, jogszabályok, szabványok megvásárlása, esetleges tanácsadó igénybevételével járó költségek).

"Alapkövetelmény a szakmai megfelelőség mellett, hogy a vizsgált beszállító a Nukleáris Biztonsági Szabályzat követelményeinek is megfelelő irányítási rendszert működtessen. A nukleáris iparban szerzett referencia előny, de önmagában nem garantálja a sikeres auditot" – tette hozzá dr. Tömösváry Anikó.

Iparági hírekPaks II. Atomerőmű Zrt.Paks IIBayer Construct Zrt.paksi atomerőműPaksinterjú