2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Kollégiumból a tudás központja: visszakapja régi fényét a Petőfi utcai diákotthon Szombathelyen
Fotók: MCC

Kollégiumból a tudás központja: visszakapja régi fényét a Petőfi utcai diákotthon Szombathelyen

magyarepitok.hu

2022.12.23. 12:00 - Bíró Beáta

A létesítmény a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány tehetséggondozási és oktatási központja lesz, valamint konferenciák és egyéb rendezvények helyszínéül is szolgál majd. (x)

Hirdetés

Nem csak külsejében, hanem funkcióját tekintve is megújul az egykor leánykollégiumként működő épület Szombathelyen. A Petőfi Sándor u. 14. szám alatti ingatlant a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány építi újjá, hogy itt rendezhesse be tehetséggondozási és oktatási központját. A létesítményben konferenciákat és egyéb rendezvényeket is tartanak majd, a belső udvarban pedig a tervek szerint mindenki számára nyitott, hangulatos kerthelyiség és kávézó fogja várni az ide látógatókat. A fejlesztés nagy előrelépés a város szempontjából is, hiszen összhangban áll a lakosság érdekeivel, ezáltal a közösség javát szolgálja, illetve hozzájárul a helyi gazdaság bővüléséhez is.

 

Fotók: MCC

 

Több mint százéves történetet őriznek a falak

Az épületet 1913-ban tervezte és engedélyeztette Schoditsch Lajos építész. A szecessziós stílusban épült ingatlan eredetileg egy többlakásos társasház volt, ám a második világháborút követő államosítás után, 1954-ben áttervezték és átépítették az Állami Gyermekápolónő Iskola számára, majd 1991-ben a homlokzatát is felújították. A régmúltat idéző patinás épület 2007-ig a Teleki Blanka Szakképző Iskola kollégiuma volt. Az önkormányzat többször megpróbálta eladni a több mint 1300 négyzetméteres ingatlant, végül 2016-ban állami tulajdonba került, majd 2020-tól az MCC dolgozik azon, hogy megmentse a jelentős múltú épületet.

 

 

Az ingatant rendkívüli mértékben tönkretette az idő

Az új tulajdonos első lépésként 2021-ben elvégeztette az épület komplett építészeti- és szakági felmérését, valamint az épületdiagnosztikai és anyagvizsgálatokat. Az állapotfelmérésen megállapítást nyert, hogy  a több mint 100 éves ingatlan a hiányos tetőfedés miatt sok helyen beázott, a fedélszék és a zárófödém faszerkezeti elemein is nagymértékű, eltérő intenzitású gomba-, illetve rovarkárosítás indult meg. Az épület fűtési rendszere és padlás-hőszigetelése teljesen tönkrement.

A pincei- és földszinti falazatok a régi kátrányszigetelés elöregedése miatt erősen vizesednek, emellett erős vakolathullás tapasztalható, melyhez hozzájárult az épület használaton kívüli fűtetlen állapota is.  Az 1970-es években utólagosan hozzáépített, napjainkra már erősen leromlott állapotú mosdóblokk épületszárnya jelentős felújításra szorul.

A korábban megkezdett energetikai korszerűsítések sajnálatos módon nem teljeskörűen készültek el, így pl. a takarás nélküli padláshőszigetelés a tetőtérbe beköltöző madarak miatt teljesen tönkrement, emiatt a padlástér fertőtlenítő kezelése is szükséges.

 

 

A műemléki jelleget megőrizve éled újjá a létesítmény   

Az MCC célja a helyi védelem alatt álló épület teljes építészeti megújítása, ennek keretében a szakemberek teljeskörűen helyreállítják a szecessziós homlokzati architektúrát, a belső térszervezést, és egy impozáns belső kertet alakítanak ki. Az építészeti értékek helyreállításához minden művi értékre kiterjedő építészeti értékleltár készült.

A generáltervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás 2022 nyarán lezárult. A nyertes B5 Építésziroda Kft. jelenleg dolgozik az építési engedélyes terveken, mely várhatóan 2023 elején készül el. A kiviteli tervek tervszállítását követően a generálkivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás jövő nyáron kezdődhet meg.

 

 

Az, hogy pontosan mennyi idő szükséges a kivitelezéshez, csak a végleges tervdokumentációk ismeretében határozható meg, de a szakemberek előzetes becslései szerint a teljes műemléki igényességű teljes rekonstrukció 14-16 hónapot igényel.  

Az épület átadása legkorábban 2025 januárjában valósulhat meg, melyet nagyszabású nyitó rendezvénysorozattal kíván emlékezetessé tenni az MCC.

 

 

A szombathelyiek szeme láttára tehát három év alatt teljesen újjáépül az egykori lánykollégium. Az MCC prémiumminőségű anyaghasználattal, reprezentatív igényességgel és kortárs stílusban alakítja ki új szombathelyi központját, ahol általános- és középiskolás fiataloknak szóló képzéseket és programokat szerveznek. A belső udvar mindenki számára nyitott lesz, a hangulatos kerthelyiséget és kávézót nemcsak a diákokat, hanem a szombathelyi lakosokat is szeretettel várja majd.

 

 A cikk megjelenését a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány támogatta.

Galéria

Mi épül?MCCSzombathelyoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés