2024.07.18, Csütörtök
Újonnan alakult Nemzeti Közlekedési Központ felel a kötöttpályás fejlesztések stratégiai tervezéséért
Illusztráció

Újonnan alakult Nemzeti Közlekedési Központ felel a kötöttpályás fejlesztések stratégiai tervezéséért

magyarepitok.hu. MTI

2022.05.27. 12:14 - Kolinek Nóra

Az új központ feladata a MÁV-Volán-csoport, a GYSEV és más szolgáltatók közszolgáltatásainak az állam nevében történő megrendelése, a menetrendek összehangolása, a tarifarendszerek egységesítése.

Hirdetés

Országos hatáskörű közlekedésszervezőként megalakult a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) – olvasható a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz (TIM) május 27-i közleményében.

A tájékoztatás szerint az NKK feladata a MÁV-Volán-csoport, a GYSEV és más szolgáltatók közszolgáltatásainak az állam nevében történő megrendelése, a közösségi közlekedési menetrendek összehangolása, a tarifarendszerek egységesítése és az utasok még színvonalasabb kiszolgálása. A kötöttpályás fejlesztések stratégiai tervezése is az NKK-hoz tartozik, amely a beruházások megvalósításában az Építési és Beruházási Minisztérium szakmai partnere lesz.

„A Nemzeti Közlekedési Központ küldetése, hogy minőségi, vonzó közösségi közlekedési kínálat, egységes és országos ütemes menetrendek, csatlakozások és tarifarendszer kialakításával győzzön meg minél többeket a gyors, kényelmes és megbízható közösségi közlekedés használatának előnyeiről. A tiszta és energiahatékony közlekedési módok megerősítése nélkül nincs hatékony környezetvédelem sem” – mondta Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára.

 

Cél az egységesen magas színvonalú tömegközlekedési szolgáltatási paletta biztosítása

A Technológiai és Ipari Minisztériumhoz tartozó NKK országos közösségi közlekedési integrációs szervként foglalkozik feladataival, amelyeket részben a Budapesti Fejlesztési Központtól, a KTI Közlekedéstudományi Intézettől és a közúti, vasúti szolgáltatóktól vesz át.

A tulajdonosi joggyakorló TIM és az NKK együttesen a szakpolitikai tervezésért, irányításért, a szolgáltatások megrendeléséért is felel majd. A társaságot átmenetileg a szakterületi államtitkár, Vitézy Dávid vezeti, az új vezérigazgatót egy hónapon belül kinevezik – derült ki a közleményből.

A 2010 óta elvégzett infrastruktúra-, jármű- és szolgáltatásfejlesztések szilárd alapot teremtenek a közösségi közlekedés még lendületesebb, a városi és vidéki életminőséget egyaránt javító korszerűsítéséhez. A stratégiai célok megvalósításával az utazási igényekhez rugalmasan igazodó, egységesen magas színvonalú, az autózással szemben időben és árban is versenyképes szolgáltatási paletta áll majd a közlekedők rendelkezésére az ország minden részében.

 

 

Kötött pályaNemzeti Közlekedési Központ (NKK)Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM)MÁVVolánbuszMÁV-Volán-csoportGySEV Zrt.

Hírlevél

Hirdetés