2024.04.25, Csütörtök
Nyolcvan települést érintenek a Mura-menti komplex fejlesztések
bfnp.hu

Nyolcvan települést érintenek a Mura-menti komplex fejlesztések

magyarkozlony.hu

2016.07.14. 11:36 - Antal Zsófia

Fejlődik az ökoturizmus, a kerékpáros turisztika, és területkezelési centrum is épül a Mura nemzeti programban, EU-s és hazai forrásból vegyesen.

Hirdetés

Nyolcvan Zala megyei település természeti, társadalmi és gazdasági szférát egyaránt érintő fejlesztését segíti a Mura nemzeti program - az erről szóló döntés szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben (1362/2016. (VII. 13.) Korm. határozat). A kormányhatározat szerint miniszteri biztos koordinálja a programot, akit a Miniszterelnökséget vezető miniszter nevez ki.

A program a turisztika, a helyi gazdaság és az emberi erőforrások fejlesztését, valamint a település- és térségfejlesztést célozza.

A turisztikai fejlesztéseken belül ökoturisztikai attrakciófejlesztésre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 7. prioritásából 1,5 milliárd forintot szánnak, emellett hazai forrásból valósul meg az erdei kisvasút korszerűsítése és továbbfejlesztése, összesen 1 milliárd forintos összegben. A turisztikai projektek gazdája a Zalaerdő Erdészeti ZRt.

Szintén a turisztikához tartozik a Mura-mente komplex élőhely-fejlesztése, tanösvényekkel és területkezelési centrum kialakításával együtt. Itt a projektgazda a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, a finanszírozás pedig a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 4.1.0. pályázatából történik, összege 470 millió forint.

A településfejlesztésen belül a tervek között szerepel többek között egy agrár-logisztikai központ építése 150 millió forintból, melyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 1.1.3. pályázata fedez, valamint a kerékpáros turisztika további fejlesztése, melyre a TOP-1.2.1 vagy a TOP-6.1.4. keretéből szintén 150 millió forintot irányoztak elő.

Mi épül?GINOPTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Mura-programturizmusKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)erdei kisvasutak

Hírlevél

Hirdetés