2024.04.19, Péntek
Hamarosan folytatódhat a Lónyay-Hatvany Villa felújítása
rawdevelopment.hu

Hamarosan folytatódhat a Lónyay-Hatvany Villa felújítása

MTI

2016.10.03. 12:49 - Antal Zsófia

Konferencia és rendezvényközpont lesz a Vár oldalában újjáépülő háromemeletes villában, mely a Pallas Athéné Alapítvány tulajdona. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés eredményét rövidesen közzéteszik.

Hirdetés

A villa eredetileg Ybl Miklós tervei alapján, gróf Lónyay Menyhért, a kiegyezés utáni első magyar kormány pénzügyminiszterének megbízásából készült. A Vár oldalában 1870-1872 között épült háromemeletes villát a húszas években báró Hatvany Ferenc, a neves festőművész és műgyűjtő vásárolta meg. A második világháborúban az épület bombatámadást kapott, és teljesen megsemmisült. A Vár rekonstrukciója során sem állították helyre, a telek üresen maradt.

2000 és 2007 között elindult az újjáépítés, a homlokzat ekkor elnyerte végleges állapotát. A villát 2014 decemberében 4,6 milliárd forintért vette meg a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA), az építkezés akkor már évek óta állt. Az alapítvány a funkcionális terek átalakításával folytatja a korábbi tervek szerinti kivitelezést - tájékoztatott a jegybank alapítványa hétfőn. Az épületben a tulajdonos alapítvány konferencia és rendezvényközpontot alakít ki.

Az év végéig a Raw Development Kft. végzi a PADA tulajdonában lévő I. kerületi Ybl Villa épületének projektmenedzseri feladatait, a műszaki ellenőri teendőket pedig a DVM Design Kft. látja el az alapítvány közbeszerzési eljárásának eredményeként. A villa kivitelezési munkáival kapcsolatos első közbeszerzési eljárások már lezárultak, a közbeszerzési hirdetményt, illetve a jövő évre vonatkozó projektmenedzseri és műszaki ellenőri feladatokra vonatkozó nyílt közbeszerzési hirdetményt hamarosan közzéteszik.

Mi épül?épületfelújításBudai vár

Hírlevél

Hirdetés