2024.04.16, Kedd
12 milliárddal támogatja az unió a főváros és Békéscsaba közötti vasút fejlesztését

12 milliárddal támogatja az unió a főváros és Békéscsaba közötti vasút fejlesztését

mti, magyarepitok.hu

2016.11.07. 11:08 - Hegedűs Gergely

Egy idén átadott beruházás kétvágányos kapcsolatot teremtett Békéscsaba és Szolnok között, most további fejlesztésre nyílt forrás.

Hirdetés

A Budapest és Békéscsaba közötti vasútvonal fejlesztésére 39,2 millió eurós (mintegy 12 milliárd forintos) támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság.  

A beruházás a transzeurópai vasúthálózat modernizálására szánt kohéziós alapból valósul meg. A fejlesztéssel a vonal igazodik az úgynevezett egységes európai vonatbefolyásoló rendszer (ETCS) szabványaihoz. „A beruházás növelni fogja a térség versenyképességét, különösképpen az ipar és a turizmus szempontjából" - közölte Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos.

Békéscsaba és Budapest vasúti összeköttetését már korábbi projektek is fejlesztették: a békéscsabai vasútállomás komplex felújításával párhuzamosan megújult a Gyoma és Békéscsaba közti vasút (a Szolnok-Lökösháza vonal részeként). Azzal a fejlesztéssel kétvágányos kapcsolatot teremtettek Békéscsaba és Budapest között. Az akkori sajtóhír szerint a fejlesztéssel a szakaszon 160 kilométer per órás sebességre gyorsulnak a vonatok, így 40 perccel csökken az utazási idő a békési megyeszékhely és a főváros között.

A MÁV műszaki igazgatója, Tokaji Róbert idén júniusban jelezte, a Szolnok-Lökösháza vonal korszerűsítését folytatják Lőkösháza irányában is, a Békéscsaba-Szeged-vonalat pedig villamosítják.

Mi épül?vasútfejlesztésBékéscsaba

Hírlevél

Hirdetés