2024.05.25, Szombat
Tovább zöldül Kaposvár, indul a szennyvíztelep megújítása
maps.google.com

Tovább zöldül Kaposvár, indul a szennyvíztelep megújítása

MTI

2017.03.13. 11:33 - Antal Zsófia

A somogyi megyeszékhely 22 milliárd forintot költ zöld város programjára a következő három évben. A beruházásokhoz a Magyar Villamos Művek Zrt.-től (MVM) szakmai segítséget is kap a céggel pénteken kötött megállapodás értelmében.

Hirdetés

A polgármesteri hivatal célja a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérése, a kiszolgáltatottság csökkentése, és az, hogy Kaposvár a szolgáltatási díjak tekintetében továbbra is az ország egyik legolcsóbb városa legyen - nyilatkozta Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester. Ennek eléréséhez megújuló energiára, ahhoz kapcsolódóan pedig a legjobb technológiára van szükség, amelyet az MVM ismer, és szaktudása birtokában tanácsokat tud adni fejlesztéseinkhez - hangsúlyozta a politikus.

A napokban kötötték meg a szennyvíztelep megújításához szükséges 5 milliárd forintról szóló támogatási szerződést. Hamarosan 8 elektromos töltőállomás is épül a városban, az ősszel két, magyar gyártmányú elektromos busz áll forgalomba, a közintézményekre napenergiát hasznosító panelek kerülnek, és egy napelempark létesítése is szerepel a város elképzelési között.

A városban az elmúlt időszakban korszerűsítették a távfűtést, hulladék újrahasznosító és biogázüzem épült és sűrített földgázzal üzemelő helyijáratok közlekednek. A program részeként a következő években folytatódik az épületek energetikai korszerűsítése és a közvilágítás modernizációja. Utóbbi keretében eddig több mint 2400 lámpatestbe került LED-fényforrás, amivel az önkormányzat egy év alatt 21 millió forintot takarított meg.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként egy másik megállapodást is aláírt Csiba Péterrel, az MVM elnök-vezérigazgatójával. Ennek lényege, hogy a cég a szövetségbe tartozó 23 városnak segít megtalálni a legjobb megoldásokat környezetvédelmi, energiatakarékossági fejlesztéseikhez.

Mi épül?Kaposvárszennyvízkörnyezetvédelmi beruházásnapelem

Hírlevél

Hirdetés