2024.03.29, Péntek
Folyamatos növekedést mutatnak az ipari csarnoképítések
raktarterkep.hu

Folyamatos növekedést mutatnak az ipari csarnoképítések

raktarterkep.hu

2017.06.08. 09:15 - Hegedűs Gergely

Akár négy hét alatt is felhúzható egy modern technológiával készült csarnok, de nagyon nem mindegy, hogy milyen tervek alapján és milyen kivitelezéssel.

Hirdetés

Az év első három hónapjában az ipari csarnoképítések száma folyamatosan felülmúlta a múlt év azonos időszakának eredményeit – írja a raktarterkep.hu. A növekedés főleg az uniós, valamint állami források felhasználásának, másodsorban az önerős beruházásoknak köszönhető.

A kalkulációk alapján, a szektor forgalma jelentős növekedésnek néz elébe a 2017-es évben a tavalyi stagnálás után. Az épületek felépítményébe beépített anyagok volumene idén meg fogja haladni a 100 milliárd forintot.


Ötven évig mindennek ellen kell állnia

Hogy a beruházók milyen gyorsasággal és milyen garanciális feltételekkel tudnak jelenleg építtetni, arról a csarnokokat kivitelező Swedsteel-Metecno Kft. ügyvezető igazgatóját kérdezte a portál. Alyyan Nabeel elmondta, akár négy hét alatt felhúzható modern magasépítészeti technológiával és építőanyagokból egy kisebb méretű ipari csarnok az első kapavágástól a kulcsátadásig. „Azért nem ez az általános jellemző ezen a területen, pár hónapos átfutással érdemes számolni” – mondta a szakember. Hozzátette, a több tízezer négyzetméteres, vagy afeletti nagyberuházások esetében a teljes építési idő akár egy évnél is hosszabb lehet.

Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy az idehaza is hatályos uniós szabályozások, szabványok szerint az állandó létesítésű épületeket általánosan 50 évre kell tervezni. Ennyi ideig kell az olyan természetes terheléseknek ellenállniuk, mint a hó, a szél, továbbá az üzemszerű használatból fakadó terhek. Az építőipar valamennyi szereplőjére, így a tervezőkre is vonatkozik az uniós CPR (Construction Production Regulation) rendelet, amely jelentősen kihat a tervezési folyamatra. Ez megszabja a beépített termékek teljesítményjellemzőinek meghatározási és dokumentálási módját, illetve előírja azt, hogy a tervezőnek meg is kell győződnie az ezeknek való megfelelőségről.


Végzetes lehet, ha nem az előírt minőség épül be

A felépítmény valós élettartamát jelentősen befolyásolja a valóban beépített anyagok minősége, illetve azok tartóssága, valamint a rendszeres karbantartások elvégzése is. „Emiatt fontos, hogy az ideális tervező mellett, hasonló körültekintéssel válasszák ki a megfelelő referenciákkal és műszaki háttérrel rendelkező kivitelezőt” – hangsúlyozza Alyyan Nabeel. Ezt azért érdemes észben tartani, mert az építtető felelőssége, hogy tényleg azokat a termékeket építsék be a csarnokba, amit a szabványoknak megfelelően a tervezés során előírtak. Ha nem így történik, akkor csökken az épület műszaki színvonala és az élettartama. Ennél is súlyosabb következmény, hogy a csarnok biztonsági jellemzői is sérülhetnek (pl. teherbírási vagy tűzállósági szempontból), így a dolgozók is veszélynek lehetnek kitéve.

Mi épül?csarnoképítés

Hírlevél

Hirdetés