2024.03.28, Csütörtök
Egy kelet-magyarországi építkezéssel indul a szakápolási program
(illusztráció - nádudvari idősek otthona: hajduvidekiem.hu))

Egy kelet-magyarországi építkezéssel indul a szakápolási program

mti, magyarepitok.hu

2017.06.14. 09:02 - Hegedűs Gergely

A mintaként létrejövő épület zöldmezős beruházással, 150 férőhellyel épül meg. A program célja a szociális jellegű gondozás kivezetése a kórházakból.

Hirdetés

Mintegy 1,7 milliárd forintból hoz létre a kormány egy új kelet-magyarországi szakápolási központot – derül ki a Magyar Közlönyből.

A kormány tavaly döntött úgy, hogy azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, csupán szakápolásra, a kórházak ápolási osztályai helyett úgynevezett szakápolási otthonokban látják el a jövőben. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár egy tavalyi nyilatkozatában elmondta, olyan emberekről van szó, akik nem szorulnak aktív ellátásra, esetükben „krónikus ágyakban szociális ellátás folyik”. A kormány szándéka szerint ezeket a feladatokat és kapacitásokat át kell adni a szociális szférának. A Magyar Idők korábban egy statisztikára hivatkozva azt írta, évente körülbelül százezer, főként idős, önmagáról gondoskodni képtelen embert kezelnek kórházban.

A most megjelent kormányhatározat az időseket segítő szociális bentlakásos rendszer továbbfejlesztését, illetve a szakápolási központ kialakítását jelöli meg célként. A központot a tartós szakápolásra szorulók szükségleteihez jobban alkalmazkodó és magasabb minőségű ellátórendszer érdekében hozzák létre.     

Az intézmény mintahelyként jön létre Kelet-Magyarország területén zöldmezős beruházással, 150 férőhellyel. A fejlesztéséhez szükséges 1,72 milliárd forintból idén 83 millió forintot, 2018-ban pedig 1,64 milliárd forintot kell biztosítania a célra Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. Emellett a jövő évben a szakápolási központ működtetéséhez szükséges 150 millió forintról is gondoskodnia kell a tárcavezetőnek.

Mi épül?egészségügyi fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés